A gyógynövények és a csillagjegyek – Bak

A Nap a Nyilas jegyében halad, azonban december 22-én a Bak jegyébe lép (270-300 fok ekliptikai hosszúság közt található). A nappalok december hónapban a legrövidebbek, leghosszabbak az éjszakák. Bekövetkezik a téli napforduló, ami a csillagászati tél kezdetét jelenti. A természet pihen, erőt gyűjt, leállt a fák nedvkeringése, eljött a téli álom, a fagyos éjszakákat hideg nappalok követik. A gyógynövények közül a fák csupasz lombkoronájából már jól láthatóan előtűnik a fehér fagyöngy.

„A bölcs nem okvetetlenkedik, hanem megnyugvással éli végig földi életét, ismervén annak igazi célját…”
(Lao-Ce)

A Bak jegyet, mint Föld jegyet, a Szaturnusz bolygó uralja, de erős hatással van a rá a Mars, a Merkúr, a Vénusz bolygó is. A Szaturnusz bolygó negatív, passzív, Földies, állandó jellegű, koncentrált erejű, nem mozgékony. Az öncélúságot, saját érdekkörbe zárkózottságot, az akadályokat, gátló hatásokat, a megpróbáltatást, az elmélyedést, a megmerevedést és összezsugorodást fejezi ki – írja Baktay Ervin.Bak

Az ember szervezetében a Szaturnusz hatása alatt állnak a csontrendszer, az ízületek, különösen térdek, az inak és kötőszalagok, fogazat, lép és hallószervek.

„a Bak összpontosít és célra törekszik…”

Bak
(Capricornus)

Állatövi jegy ideje: december 22-január 21.
Elemek szerint: Föld jegyű, fő-, vagy kardinális – nőies jegy, hideg, száraz, negatív, magnetikus
Uralkodó bolygója: a Szaturnusz
a Mars, a Merkúr, a Vénusz erőben, a Hold rangvesztésben, Jupiter romlásban van.

A jegy jellemzői:

„A Bak-szülötteknek tudatosítaniuk kell: életük nagyon hasonlít a hegymászáshoz. Fel fogják ismerni, melyek azok a hasonló vonások, amelyek miatt párhuzam vonható az alpinisták és az ő életük között. Mindkettő a kiszemelt irányba tart, önmagába vetett hite és létfenntartó ösztöne által irányítva. A hegymászó megfigyeli a hegyoldalt, fontolóra veszi, majd kijelöli az útvonalat. Aztán fokról fokra kapaszkodik fel a kőfalon, amíg pihenőre nem talál egy kis teraszféleségen, mielőtt leszáll az éjszaka. Másnap virradatkor aztán útra kel, és lépcsőről lépcsőre haladva, egy szép napon kitűzheti zászlaját a meghódított csúcsra.” (Jeanne-Elise Alazard: A kedvező pillanat)

Harmonikus állásban: a legjellemzőbb a nagy akaraterő, de nem kirobbanóan, mint a Kosban. Szívósság, kitartás, az uralomra és önuralomra törekvés, néha önmegtagadás, céltudatosság jellemzi. A sűrű, nehézkes, kemény Földies elemű Bakot az akadályok ösztönzik. Határozott, megingathatatlan a célok elérése érdekében. Jól koncentrál, okos, meggondolt, körültekintő, előrelátó, szorgalmas és takarékos.

Nem tolja magát előtérbe, lelkiismeretes, állhatatos, keményen dolgozó és gyakran szerény, ideges félénkségtől szenved.

Diszharmonikus állásban: hajlik a ridegségre, szigorú, anyagias, dogmatikus, tud kíméletlen és durva lenni. Kritikája szigorú. Sorsa gyorsan változik. Sikerei szívósságának, kitartásának köszönhető. Pesszimista. Mellőzöttnek érzi magát, sértődős, beképzelt, dacos, indulatos, haragtartó. Gyanakvó, szeszélyes, elővigyázatos, óvatos.

Hivatást általában építész, katonatiszt, történész, bányász, bányamérnök, grafikus, szobrászként választanak.

Kedvenc színe: fekete, sötétkék
Szerencseszáma: 8
Szerencse napja: szombat
Égtája: Dél
Drágakövei: ónix, kalcedonEchinacea

A Bak jegyű emberek jellemző betegségei és gyógynövényei:

  • megfázások, meghűlések
  • szellemi és testi túlerőltetés
  • csontrendszer, az ízületek, különösen térdek, az inak és kötőszalagok, azok sérülései
  • fogazat, hallószervek betegségei.

A Bak jegyben a meghatározott bolygók uralma alá tartozó gyógynövényeket Nicholas Culpeper (angol botanikus, növénygyűjtő, orvos, csillagfejtő asztrológus) Angol Physitian c. könyvében összegezte „Ügyeljetek rá, hogy a beteg testrészt a hozzá tartozó gyógynövényekkel erősítsétek!” Ezeket, a gyógynövényeket a BAK jegyben születettek esetében, a legmegfelelőbb módon, a szabályok betartásával használhatjuk fel.

A Szaturnusz bolygó hatásait, valamint a Mars, a Merkúr, a Vénusz bolygó erős hatásait az alábbi gyógynövényekkel ellensúlyozhatják a Bak jegyben születettek, mert segít jellemző betegségeik elkerülésében, vagy a már meglévők enyhítésében, gyógyításában.

A Bak jegyben születettek esetében gyakori a megfázás, a meghűlés, a hallószervek (fülek) megbetegedése. E betegségek elkerülésére immunrendszer erősítő gyógynövényeket alkalmazhatunk.

A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea L.) Alkoholos kivonatát – amelynek vírusölő hatása van – ma már széles körben megtalálhatjuk, beszerezhetjük. Használatát naponta, megelőzésre a készítményen feltüntetett adagban, fellépő megbetegedés esetére emelt adagban, akár kétóránként ajánlatos beszedni. A fekete ribizli termés és levél (Ribes nigrum L.) A ribiszke bogyói bioaktív flavonoidokat tartalmaznak, amelyek (C-vitaminnal kombinálva) erős antioxidánsok: védik a sejteket a szabad gyököktől, megóvják az érrendszert, a szöveteket, a szerveket, tehát az egész emberi szervezetet az öregedéstől. Felsorolt hatásaiért a fekete ribizlit olyan kiváló gyümölcsök és gyógynövények közé sorolhatjuk, mint a szeder, a csipkebogyó vagy a homoktövis. A fekete ribizli gazdag B és C-vitaminban, de rutin, pektin, karotin, kálium, foszfor, vas és számos egyéb ásványanyag forrásaként is ismert. Óriási vitaminbomba, amely vizelethajtó, gyulladásgátló, lázcsillapító hatású. Levele illóolajai, cserzőanyaga, rutin és C-vitaminja óvja az érrendszert, gyógyítja a hajszálerek törékenységét, csökkenti a vérzékenységet, az ínyvérzést. Belsőleg erősíti, tisztítja a szervezetet, erősíti az immunrendszert, a vashiányos állapotoknál gyors javulást hoz, reuma esetén is kiváló kiegészítő gyógynövény.

A Bak szülötteknél előforduló megfázásos, meghűléses betegedések esetén sokat segíthet a fehér árvacsalán (Lamium album L.) A népi gyógyászatban ősidők óta ismert, felhasznált és közkedvelt gyógynövény. Ideálisan hatásos légcsőhurut és a felső légutak gyulladásos betegségeinél, – főként a száraz, nehezen felszakadó hurutok, ingerköhögés – kezelésében használható eredményesen. Hatásait fokozhatjuk hasonló hatóanyagot tartalmazó gyógynövényekkel a köhögés, nátha, hörghurut (bronchitis), influenza vagy torokgyulladás gyógykezelése esetén. A tea elkészítése: egy csapott evőkanál szárított virágra ráöntünk 2 dl forrásban levő vizet, majd lefedve 10-15 percig állni hagyjuk, aztán leszűrjük.

A teát naponta két-három alkalommal a leírt adagban, lehetőség szerint 20 perccel étkezés előtt fogyasztjuk.

A Bak jegyűek szellemi túlerőltetésre hajlamosak, ezért számukra kiváló hatásúak a következőkben ismertetett gyógynövények:

Citromfű (Melissa off. L.): antivirális, görcsoldó, szélgörcsoldó, nyugtató, lázcsillapító, fájdalmat csökkenthetünk az izom és izomreuma megbetegedéseinél. A bélrendszerben harmonizálja a folyamatokat. Feszültségcsökkentő, étvágyjavító.

Macskagyökér (Valeriana off. L.), orbáncfű (Hypericum perforatum L.), komló (Humulus lupulus L.): nyugtató, görcsoldó, altató, vérnyomást csökkent, neurózisban segíthet. Tompítja a központi idegrendszert a motorikus nyugtalanságnál, szív és vérkeringés zavarainál megteremti a természetes egyensúlyt. Antidepresszívum (orbáncfű), vizelethajtó, epetermelést serkentő, sebgyógyító, hajszálerek cirkulációját javítja, angina pectorisban (galagonyavirággal kombinálva) hatásos segítő. Gyulladásgátló, antibiotikus, fertőzés elleni szer (komló), csillapítja a szapora szívverést, az erekben lévő feszültséget.Kapor

A bazsalikom (Ocimum basilicum L.) elsősorban a paradicsomos ételek nélkülözhetetlen, különleges illatú fűszernövényeként közismert, sokoldalú gyógynövény. Forrázata közvetlenül elalvás előtt megelőzi a kialakulóban lévő meghűlést. Legfőbb hatóanyagai az illóolaja és azok komponensei, valamint cserzőanyag, szaponin, flavonoid glikozidok, a hajtásvégeken fitoszterin. A gyenge emésztésűek számára – akár házilag is elkészíthető – bazsalikomecet oldja a gyomor- és szélgörcsöket. A migrénes fejfájás esetén illóolajai segítenek a fájdalom csillapításában. Illóolaja tisztítja és megerősíti az aurát. Feltárja a szeretetet és fokozza a hűség és szánalom érzését. Kimondottan növeli a ragaszkodást és az égi hatalmak védelmét nyújtja. Harmonizálja az immunrendszert. Ital formájában a bazsalikom tisztítja az elmét. Az aromaterápiában pedig az égiekkel való beszélgetés-ima illata – írja dr. Nagy Géza.

Kerti kapor (Anethum graveolens L.) a Szaturnusz bolygó gyógynövénye. Segíti a rossz emésztés, felfúvódás tüneteit megoldani. Ajánlható továbbá a szív rendellenességeinél, a magas vérnyomásnál és szívizom problémák megelőzésére, valamint angina pectorisnál is, más gyógynövények társításával. Intenzív aromájú, már az illata is erősen nyugtató hatású.

Feszültségnél, ideges állapotoknál, szívidegesség, nyugtalanság esetén javasolt tea: kapormag, kamilla, ánizsmag azonos arányú keverékéből 1 evőkanál keveréket 2 dl vízzel forrázzuk le, majd tegyünk a forrázathoz 1 mokkáskanálnyi galagonyavirágot. 15 percig lefedve áztassuk. Leszűrve hársmézzel, akácmézzel édesítve fogyasszuk, főként este, de ha már reggel feszültebben ébred, akkor reggel is.

Főként nyers formában ismert a szára és leveleinek használata, de gyógyításra magvait használjuk fel. A magvak ásványi anyagban, illóolajban, fehérjében, flavonoidokban, karotinokban, vasban, és C-vitaminban gazdagok, élettanilag kedvező hatású sókat tartalmaznak (a nyers levelek különösen).

Hegyi árnika (Arnica montana L.), aloe (Aloe vera), tölgyfakéreg (Quercus robur L.), valamint a fekete nadálytő (Symphytum off. L.) izom, ízület sérüléseinél, gyulladásainál, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő. Ütések okozta kék foltok, felszívódását segíti elő. Sportsérülések, feszült izomzat esetén ellazít, krém formájában, főként külsőleg hatásosan gyógyít, regenerál. A hegyi árnika a térdkalács előtti nyálkatömlő gyulladásnál is hatásos gyógyír. A fekete nadálytő meleg pasztája bármilyen izom- ideg-, vagy csontfájdalomra jótékonyan hat. Nehezen gyógyuló sebek, lábszárfekély, ficam, rándulás, izom- és ínhüvelygyulladás ellen a lehető leghatásosabb.

A Szaturnusz erőteljes befolyásai alapján a Bak jegy szülöttei szükség esetén a pásztortáska, körömvirág, vadgesztenyelevél gyógynövényeket is bátran alkalmazhatják főként krémekben. Táplálkozásukban kapjon hangsúlyos szerepet a cékla, az árpa, a birsalma és a kökény fogyasztása.

A titok ott van mindenütt: talán ez …jó kezdet ahhoz, hogy felfedezzék mindazt a gazdagságot, amelyet a mi ősi füvésztudományunk nyújthat a számítógépek korában.” (Leon Petulengro)

(A gyógynövények részletes leírásai a Gyógynövénykeresőben találhatók meg.)

Németh Imréné Éva
fitoterapeuta, természetgyógyász
Tanácsadás

Felhasznált irodalom:

Baktay Ervin dr.: A csillagfejtés könyve (2003 Reprint kiadás)
Leon Petulengro: Csillagzatok csodafüvek (Édesvíz Kiadó 1991.)
Dubravszky László Dr. – Eörssy János Dr. A tradicionális asztrológia tankönyve (Orient Express Kiadó 1992.)
Aranyi Lászlóné: Holdkereső (BioTer Bt. 2000.)
Dr. Török Szilveszter Prof.: Csillagjegyek kapcsolata a tápanyagokkal (BioTer Bt. 2000.)
Bagóné Obrusánszki Mónika: Herbálasztrológia (Kávé Kiadó, 2000)
Csaba György: Csillagjóslás (Minerva 1986)
Stephen Arroyo: A horoszkóp értelmezése (Bioenergetic Kiadó 2000.)
Kristina Waardahl: Klasszikus kérdő asztrológia a gyakorlatban (Kristina Wardahl kiadó)
Dr. Nagy Géza: Gyógynövények ismertetése…(tankönyv 1995)
Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó (Holló és Társa Könyvkiadó )
Dr. Nagy Géza: A fitoterápia anyag középútja a csillagjegyek tükrében ( tankönyv 2000)
Németh Imréné Éva: Gyógynövények nagykönyve (Puedlo Kiadó 2008), Gyógynövény ABC (Puedlo Kiadó 2009)