A gyógynövények és a csillagjegyek – Skorpió

A Nap a Mérleg jegyében halad, azonban október 22-én a Skorpió jegyébe lép (210-240 fok ekliptikai hosszúság közt található). A nappalok október hónapban már 1 óra és 42 perccel rövidebbek, mint szeptemberben voltak. A természet őszi színpompáját felváltja a barnulás, a falevelek élettelenül lehullnak, majd csendesen lassul le a fák nedvkeringése a téli álom előtt. A gyógynövények közül a csalán, a zeller, cékla, a fokhagyma, a fekete nadálytő, a macskagyökér, a gyermekláncfű gyökereit érdemes begyűjteni. A galagonya, az alma, a homoktövis, a csipkebogyó, a dió, a birsek és a bokormogyoró termése kínálja magát begyűjtésre, téli raktározásra.

„…minél mélyebben tanulmányozom a természetet, annál inkább ráébredek arra, hogy az igazi egységhez hozzátartoznak a bolygók, az emberek, az embereken segítő gyógynövények is…” (Dr. Nagy Géza)

A Skorpió jegyet, mint víz jegyet a Mars bolygó uralja, de erős hatással van a jegyre a Plútó bolygó is. A Mars bolygó jelentéstartalma pozitív, fokozottan tevékeny, tüzes, férfias, szétáradó erejű. Az erőt, a tetterőt, a törekvést, az elszántságot, a küzdőképességet, az érvényesülési képességet, indulatot, a vágykielégítő ösztönöket, a szenvedélyt és célratörő lendületet képviseli – írja Baktay Ervin egyik munkájában. A bolygó a pozitív, férfias, száraz és meleg ősminőséget képviseli. A jegyben érintett testrészek izmait, külső nemi szerveket tartja uralma alatt. Gyógynövényei főként az erős (csípős és keserű) fűszer- és gyógynövények, valamint a tüskés, szúrós, éles és átható illatúak.Skorpió

A Plútó bolygó változó hatású és alkalmazkodó abban a jegyben, amiben áll (Skorpió). A Naprendszerünk, eddig ismert legkülső bolygója. Nagy távolságra kering a Földtől, ezért csak 1930-ban fedezték fel. A felszínéről és a légköréről még kevés ismerettel rendelkezünk. Fénye sárgás, 21 év alatt halad végig egy állatövi jegyen.

Pozitív, tevékeny, kettős jellegű, tüzes és nedves sajátság, valamint férfias és nőies elem keveredik benne, de a tüzes és férfias jelleg van túlsúlyban. A gyökeres átalakulást, a sokrétűséget, a kiegyenlítésre törekvő ellentétes erők ütközését, a megoldást követelő válságokat, széleskörű és nagyarányú átalakító hatásokat…azok egyensúlyba hozását képviseli – Baktay Ervin szerint. A jegyben érintettek uralt szerve a belső elválasztású (endokrin) mirigyek és a szimpatikus idegrendszer fő idegszövedéke a solaris plexus.

Gyógynövények vonatkozásában a különleges, vadon termő és nehezen megközelíthető helyen előforduló fajok – amelyekre a rendkívül magas hatóanyag-tartalom a jellemző – jöhetnek szóba (indiai kender).

„A Skorpió átalakít és megváltoztat…”

Skorpió
(Scorpius)

Állatövi jegy ideje: október 22- november 21.
Elemek szerint: Víz jegyű – fix jegy, nőies és negatív
Uralkodó bolygója: a Mars, erős hatású a Plútó, a Jupiter és a Neptunusz erőben, a Vénusz rangvesztésben, a Hold bukásban, romlásban van.

A jegy jellemzői:

„A nyúlszívűek rettegnek neve hallatán, a bátrabbak nem félnek tőle, a nyugodtabbak pedig jelen is vannak jötténél. Mi lehet ez a tülekedés? A lárma felerősödik: épp most érkezik a Skorpió! Mi tévők legyünk? Mit gondoljunk róla?

A Skorpió, akitől semmit se kérdeztek, csodálkozva állapítja meg, hogy személye olyan az állatövi jegyek közt, mint a falu bolondja, mindig ő a bűnbak!

Ám ha lekicsinylik, abból jó nagy zűrzavar keveredhet!…A Skorpió nem az a típus, aki a családban találja meg a nyugalmat, vagy négykézláb játszik a gyerekekkel. Szereti járni a világot, és legszívesebben elmenne minden olyan helyre, ahová senki más. Amire a Skorpió vágyik, az a felfedezés, a kaland öröme…”
(Jeanne-Elise Alazard: A kedvező pillanat)

Harmonikus állásban: Szorgalom és munkaszeretet, kitartás, jó ítélőképesség, amely nagy akaraterővel, harckészséggel és merészséggel párosul. Nagy képzelőereje zseniális gondolkodóra jellemző. Emberszerető és erkölcstisztelő. Érzéseiben elmélyülő, lelkiségében gazdagság és erős érzékiség, szenvedélyességgel párosul. Nemiségére a szenvedélyes, megrázó élmény keresése jellemző. Misztikus hajlamaival bátran tud élni.

Diszharmonikus állásban: Önzése rendkívüli, durvaság, erőszakosság és kíméletlenség is a természete lehet a sötét oldalon. Bosszúálló, hallgatag, bizalmatlan és túl szigorú. Ugyanakkor ítélőképessége pontos. Flegmatikus, számító és haragtartó. Féltékenység jellemzi, ugyanakkor kicsapongó, kétszínű és nem tűr el semmilyen fegyelmet.

„A Skorpió, ha erőit felszabadította az érzéki testiség béklyói alól, óriási energiákat bír latbavetni és mágikus képességeit is magasabb rendű céljainak szolgálatába állíthatja. Nagy átalakítók, új rend hirdetői, misztikusok és bölcsek, az élet és halál kérdésével szembenéző kiváló orvosok, de az alantas, romlott változatban szörnyű gonosztévők is akadnak a Skorpió-emberek közt.” (Baktay)Gránát

Kedvenc színe: sötétpiros
Szerencseszáma: 9 és 13
Szerencse napja: kedd
Égtája: délnyugat
Drágakövei: gránát, rubin, malachit

A Skorpió jegy jellemző betegségei és gyógynövényei:

A Skorpiók betegségeire hajlamosító tényezők az előzőekben leírt szélsőséges viselkedéseik, amelytől saját maguk is szenvednek, szinte egyenes következményének tekinthetjük. A táplálkozásban, az életvitelükben, az élvezeti szerek használatában, a nemiségükben, a mértékletességet kellene követniük. A gyümölcsök (cseresznye, meggy, narancs, citrom), friss zöldségek (spárga, rebarbara) fogyasztása ajánlatos lenne a számukra. Kerülniük kellene a sós, füstölt húsételeket, a disznóhús (különösen a zsírosabbak) fogyasztását pedig saját érdekükben el kellene hagyniuk. Tartson mértékletességet a táplálkozásban a nemi érintkezésben és a bódító, vagy élvezeti szerek (dohányzás, alkohol) használatában.

  • szív- és a vérkeringési betegségek (vérnyomás problémák, visszerek, beleértve az aranyeret is)
  • nemi- és ivarszervek, hólyagzáró izmok, szeméremcsont, ülőcsontok, farizmok, vese betegségei
  • tobozmirigy problémák, fejfájásra hajlamosság
  • vastagbél kivezető szakasza (végbéltájék)

A Skorpió jegyben, a meghatározott bolygók uralma alá tartozó gyógynövényeket Nicholas Culpeper (angol botanikus, növénygyűjtő, orvos, csillagfejtő asztrológus) Angol Physitcian c. könyvében összegezte „Ügyeljetek rá, hogy a beteg testrészt a hozzá tartozó gyógynövényekkel erősítsétek!” Ezeket, a gyógynövényeket a Skorpió jegyben születettek esetében, a legmegfelelőbb módon, a szabályok betartásával használhatjuk fel. A Mars bolygó erős hatásait az alábbi gyógynövényekkel ellensúlyozhatják a Skorpiók:

Bazsalikom (Ocimum basilicum L.)
Csalán (Urtica dioica L.)
Fekete szeder, földi szeder (Rubus caesius, fructicosus L. Agg.)
Fokhagyma
Medvehagyma (Allium ursinum)
Vöröshagyma (Allium cepa)
Galagonya (Crataegus monogyna)
Rozmaring (Rosmarinus off. L.)
Sóskaborbolya (Berberis vulgaris)
Kakukkfű (Thymus vulgaris)
Hegyi árnika (Árnika montana L.)
Aloe vera
Zab (Avena sativa L.)
Kisvirágú füzike (Epilobum parviflorium Schreb.)

A Skorpiók számára elsősorban azok a gyógynövények lehetnek fontosak, amelyek segítenek a mértékletesség betartásában, amelyek a helyes útról nem engedik letérni, a pozitív gondolkodást és életvitelt segítik.

A bazsalikom (Ocimum basilicum L.) elsősorban a paradicsomos ételek nélkülözhetetlen, különleges illatú fűszernövényeként közismert, sokoldalú gyógynövény. Forrázata közvetlenül elalvás előtt megelőzi a kialakulóban lévő meghűlést. Legfőbb hatóanyagai az illóolaja és azok komponensei, valamint cserzőanyag, szaponin, flavonoid glikozidok, a hajtásvégeken fitoszterin. A gyenge emésztésűek számára – akár házilag is elkészíthető – bazsalikomecet oldja a gyomor- és szélgörcsöket. A migrénes fejfájás esetén illóolajai segítenek a fájdalom csillapításában.

Illóolaja tisztítja és megerősíti az aurát. Feltárja a szeretetet és fokozza a hűség és szánalom érzését. Kimondottan növeli a ragaszkodást és az égi hatalmak védelmét nyújtja. Ha a lelki ráhangolódásnál az örök szeretetre kötődik a Skorpió, még az is sikerül neki, amit még álmában sem remélt volna… harmonizálja az immunrendszert. Ital formájában a bazsalikom tisztítja az elmét. Az aromaterápiában pedig az égiekkel való beszélgetés-ima illata – írja dr. Nagy Géza.

A csalán (Urtica dioica L.) levele teaként fogyasztva a Skorpiók számára a húgyutak tisztítására, húgykő megelőzésére és kezelésére, az ásványi anyagok pótlására, aranyeres problémák esetére, roboráló jelleggel, vérszegénységre, tisztítókúráknál jelent hathatós segítséget. A növény présnedvét tavaszi kúráknál az anyagcsere élénkítésére használták. A figyelem központjába a növény gyökerének kivonata került, mert a jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelésében eredmények mutatkoztak. Adagolását pontosan tartsuk be, mert intenzíven hat (Gyógynövénykeresőben nézzük meg!)

A fekete szeder, földiszeder már Hippokratész korában (i. e. 400-ban) is jól ismert gyógynövény volt, főként málnához hasonló formájú, de színében eltérő termését említik jótékony hatása miatt. A kékesfekete szeder termését magas C-vitamin, valamint B1-, B6- és számos ásványi anyag, antioxidáns flavonoidja és tápanyagtartalma, valamint növényi rostjai mellett pektin tartalma teszi egyedien értékessé. Frissen fogyasztva az immun- és érrendszer, valamint a bélrendszer (pektin) egészségét támogatjuk. Elkészíthetjük lekvárként, szörpként, dzsemként, hogy minden évszakban fogyaszthassuk. A szeder levele belsőleg tisztítja és erősíti a szervezetet, a Skorpió-jegy szülötteinél előforduló vérnyomásproblémákban a magas vérnyomás esetén csökkentő hatású. Fő hatóanyagával a cserzőanyaggal, szerves savakkal és flavonoidokkal erős vizelethajtó (epehajtó, hasmenést gátló) hatású. A szájban előforduló gyulladások csökkentésére is használhatjuk, ilyenkor gargarizáljunk teájával. A rosszul, vagy nehezen gyógyuló sebek – lábszárfekély, aranyeres ülőfürdő – alkotó eleme, ilyenkor apróbojtorjánnal, körömvirággal, orbáncfűvel kombináljuk a kellő hatás elérése érdekében. (lásd Gyógynövénykereső)Fokhagyma

A fokhagyma (Allium sativum L.) az emberiség közismert fűszer és gyógynövénye. Már a sumérok és az óegyiptomiak is használták, az étrendjükben szerepelt a fokhagyma. A húsok tartósítására, fertőtlenítésre, paraziták elűzésére, de hangyák távoltartására is alkalmazták. A Skorpió jegy szülötteinél elsősorban a szív- és érrendszerre jótékony hatású vegyületeit, (illóolajak, szerves kénes vegyületek, A-, B1, B2 és C-vitamin, valamint jód, szaponin és flavonoid) vérnyomáscsökkentő, megelőző, antibiotikus, gomba ellenes, fertőtlenítő hatását vehetjük figyelembe.

A manapság igen nagy népszerűségre szert tett medvehagyma (Allium ursinum) vértisztító, roboráló, frissítő és nem csak a Skorpió jegyben születettek számára! Amikor szezonja van (április-május), minden formában fogyasztani, tartósítani, hatóanyagait hasznosítani érdemes. Présleve koleszterincsökkentő, gyulladások, érelmeszesedés, a szív- és érrendszerre jótékonyan hat számos kitünő tulajdonságú vegyületével, amely a fokhagymáéhoz hasonló. Felhasználása kúraszerűen javasolható (tavaszi méregtelenítés, tisztítás). Főzelékbe, levesekbe, pogácsába sütve használhatjuk. Nyersen kipréselve az ajánlott napi adagot vegyük figyelembe, azt ne lépjük túl.

A vöröshagyma (Allium cepa). Nincs olyan háztartás, ahol ne használnák, ne ismernék az étkezéshez, főzéshez ezt a kiváló fűszert és gyógynövényt. Újhagymaként kora tavasszal kerül az asztalunkra, főzéshez már a számos hatóanyagot tartalmazó gumóját használjuk fel. Ki ne ismerné a pörköltek, gulyások és egyéb magyaros ételek alapvető nyersanyagát! Amit tudunk róla az, hogy nyersen fogyasztva gátolja a trombózis kialakulását. Számos hatóanyagot tartalmaz (illóolajok, quercetin, inulin, pektin, sulfidok,fluor, citromsav, allyrhodanid). Javítja az étvágyat, kihajtja a felesleges vizet a szervezetből.

Nyers leve fülcseppként csökkenti a fájdalmat, teája belsőleg használva megkönnyíti a vizelet távozását. Főzete tejben elkészítve, fokhagyma hozzáadásával bélféregűző hatású. Párolva, pirítva kemény mirigyek lágyítója, érlelője. Az allergia elleni szerek egyik természetes alapanyaga.

Az ősz beköszöntével éppen most szedhető a galagonya (Crataegus monogyna) termése. Virágos ágvége és a termése gyógyászati szempontból a legértékesebb. A termés teája csökkenti a vérnyomást, nyugtató, szívkoszorúér átáramlását javító, szívizmokat erősítő, hatásos gyógynövény. Virágos ágvégből készült teája szívnyugtató, vérnyomáscsökkentő, szívizom erősítő, szívkoszorúér átáramlását segítő, vízhajtó hatású. Az adagok pontos betartásával használható. (A Gyógynövénykeresőben részletesen megtalálható további javallata, ellenjavallata is!). Tanácsos a macskagyökérrel, fehér fagyönggyel történő társítása is. A hegyi árnika, Aloe segít az ízületek fájdalmainál, a gyulladások csökkentésében, ütések okozta kék foltok elmulasztásában, sportsérülések, feszült izomzat lazításában, elsősorban külsőleg, gyógykrémek formájában. (Belsőleg történő felhasználása háziszerként nem javallott.)

Gyakori panasz az alacsony vérnyomás. Ezen esetekben a rozmaring (Rosmarinus off. L.) nyújt hathatós segítséget. Az alacsony vérnyomású emberek gyógynövénye, de egyben idegerősítő. Kiváló bedörzsölő a reumatikus, ízületi neuralgikus fájdalmaknál, lazítja a bekeményedett és fájdalmas izmokat. Fürdőesszenciák formájában fájdalmat csökkent, élénkít. Belélegzett illata képes áthangolni a feszült, stresszes helyzetben élő ember idegrendszerét. Akkor is segít, ha az orr és a légutak meghűlés, influenza, vagy allergia által kiváltott váladékait kell fellazítani és a szabad légzést megkönnyíteni. (lásd Gyógynövénykereső)

A sóskaborbolya (Berberis vulgaris L.), arab elnevezéséből származik tudományos neve, a „berberek növénye”. Kevéssé ismert lombhullató cserje. Levéltövisei hármasak, tojásdad levelei csomósan helyezkednek el. Virágai sárga színűek és lecsüngő fürtökben, rövid hajtásokon nyílnak. Nyugat-, Közép- és Dél-Európán át Nyugat-Ázsiáig honos. Gyógyászati szempontból termése, szárított gyökérkérge, föld feletti részek jöhetnek számításba. Az érett, 1 cm hosszúságú piros termésekben jelentős C-vitamin, pektint, gyümölcssavakat, karotinoidokat, antociánokat találhatunk. A gyökérkérgében alkaloidok jelenlétét mutatták ki, ezért inkább homeopátiás készítmények formájában javallott használata. Főként reumás megbetegedések, vesekő, máj és epe, valamint bőrpanaszok esetén, azok enyhítésére. Termése a csipkebogyóhoz hasonlóan, jó C-vitamin forrás. Enyhe hashajtó hatással rendelkezik, élénkít és tisztít, valamint az étvágytalanságot is orvosolja. Savanykás, pikáns ízével sokak frissítő italát, lekvárját is jelenti, amely gyógyhatású.

A zab (Avena sativa L.) termését és szalmáját is használhatjuk, a benne lévő tigonellin, vanillin, szaponin, pektin és A-vitamin, kovasav és kalcium tartalom kinyerésével. A magja, termése belsőleg gyermekek és legyengült beteg emberek lábadozását segítő tápszer. Védi a nyálkahártyákat, megnyugtatja a túlfeszült, lelkileg zaklatott egyéneket. Csillapítja a szexuális túlérzékenységet, segít a cukorbetegségnél. A szalmájából készült tea a bélrendszer gyulladásos folyamatainak gyógyítója, a tüdő, a húgycső, vese, hólyag, reuma és köszvény, valamint bőrelváltozások ellenszereként hatásos. Egyben álmatlanság ellen is kiváló hatású. Külsőleg történő használata főként torok és gégehurut esetén, öblögetésre, reumafürdő adalékként, valamint a belsőleg használt teák eseteire külső borogatásként is, de fürdő formájában felhasználva, eredményesen alkalmazható.

A kisvirágú füzike a Plútó hatása alatt álló gyógynövényként a Skorpió jegy férfi szülötteire lehet hatással. A kisvirágú füzike (Epilobum parviflorium Schreb.) manapság a népi gyógyászat alkalmazásában vált ismertté és használttá. Rózsaszín virágai feltűnnek a patakpartok, útszélek, irtások környékén. Európa, Ázsia, Észak-Afrika területein is megtalálható. Gyógyászati szempontból virágzás előtt gyűjtött hajtásai, virágos szárvég értékesek. Elsősorban a jóindulatú prosztata megnagyobbodás panaszainak enyhítésére, a központi idegrendszer nyugtatására jelent hatékony segítséget. Gyulladáscsökkentő hatása elsősorban flavonoid tartalmának köszönhető, de béta-szitoszterol, gallotannin cseranyagot és triterpén savakat, keserű anyagokat is találhatunk hatóanyagai között.

A Skorpió jegy szülöttei is azok közé az emberek közé tartoznak, akik szépen és jól szeretnének élni. A bolygók hatalmas erejükkel azért tudnak hatással lenni az emberi élőlények energiájára, mert minden, általuk kibocsátott, koncentrált erő jelen van az univerzumban, körülvesz bennünket.

Amit tehetnek kedves Skorpiók, az már a Ji Csingben is megfogalmazódott:

„Igaztalan tett és az ösztönök uralma veszélyhez vezet. Nyugalom és önuralom szükséges.”

(A gyógynövények részletes leírásai a Gyógynövénykeresőben találhatók meg.)

Németh Imréné Éva
f
itoterapeuta, természetgyógyász
Tanácsadás

Felhasznált irodalom:

Baktay Ervin dr.: A csillagfejtés könyve (2003 Reprint kiadás)
Leon Petulengro: Csillagzatok csodafüvek (Édesvíz Kiadó 1991.)
Dubravszky László Dr. – Eörssy János Dr. A traicionális asztrológia tankönyve (Orient Express Kiadó 1992.)
Aranyi Lászlóné: Holdkereső (BioTer Bt. 2000.)
Dr. Török Szilveszter Prof.: Csillagjegyek kapcsolata a tápanyagokkal (BioTer Bt. 2000.)
Bagóné Obrusánszki Mónika: Herbálasztrológia (Kávé Kiadó, 2000)
Csaba György: Csillagjóslás (Minerva 1986)
Stephen Arroyo: A horoszkóp értelmezése (Bioenergetic Kiadó 2000.)
Kristina Waardahl: Klasszikus kérdő asztrológia a gyakorlatban (Kristina Wardahl kiadó)
Dr. Nagy Géza: Gyógynövények ismertetése…(tankönyv 1995)
Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó (Holló és Társa Könyvkiadó )
Dr. Nagy Géza: A fitoterápia anyag középútja a csillagjegyek tükrében ( tankönyv 2000)
Németh Imréné Éva: Gyógynövények nagykönyve (Puedlo Kiadó 2008), Gyógynövény ABC (Puedlo Kiadó 2009).