A gyógynövények és a csillagjegyek – Mérleg

A Nap a Szűz jegyében halad, azonban szeptember 22-én a Mérleg jegybe lép (hossza: 180-210 fok közé esik). A nappalok hosszúsága csökken, szeptemberben a naphossz már megegyezik az éjszakákéval, elérkezik az őszi napéjegyenlőség (aequinoctium) ideje. Kezdetét veszi a csillagászati ősz. A hajnali égbolton gyorsan magasba emelkedik a Vénusz, szerényen hozzá csatlakozik a Szaturnusz. Búcsúzik a nyár!

„Az asztrológia egy nagyon bölcs anyának, a csillagászatnak hóbortos leánya. De mivel csak az asztrológia a hasznot hajtó, az anya, hogy éhen ne haljon, nem válhatik meg leányától.” (Johannes Kepler 1571-1630)

A természetre a lassulás, a megnyugvás, a sokféleség jellemző. A zöld mellett már a színes falevelek is az őszt idézik. A fákon beérnek a gyümölcsök, termések, a dió, az alma, a téli körte, a fekete bodza bogyója. A gyógynövények közül most érdemes gyűjteni az áfonyát, a galagonyát, a csipkebogyót, a komlótobozt, a köményt és az ánizst, a gyökerek közül a fekete nadálytövet.

A Mérleg, mint levegőjegy, a Vénusz bolygó uralma alá tartozik. (A Vénusz bolygó hatásairól részletesen a Biak és Ikrek jegy szülötteinél olvashatnak. Vénusz a Mérlegben más jelentést hordoz.)

A Mérleg jegy szülötte szeretetét rendkívül könnyedén, elbájolóan kedvesen és tapintatosan, önmagával harmóniában fejezi ki. Kiegyensúlyoz, a szélsőségeket szimmetriába rendezi. Békességre törekszik, a nyugalmat, harmóniát alapvetőnek éli meg, csak így érzi jól magát. Hibáit is ez okozza: konfliktuskerülő. Érzelmi életére, kapcsolatrendszerére a korrektség, figyelmesség, egyensúly a jellemző.

„…a Mérleg felbecsül és egyensúlyoz…”
(Jeanne-Elise Alazard)

Mérleg
(Libra)

Állatövi jegy ideje: szeptember 22-október 21.
Elemek szerint: Levegő jegy – kardinális, férfias és pozitív
Uralkodó bolygója: a Vénusz,
a Szaturnusz emelt helyzetben, a Merkúr és az Uránusz erőben, a Nap romlásban, a Mars rangvesztésben van, ha itt áll.

A Mérleg jegy szülötteinek jellemzői:

„Csábító, varázslatos pillanat, fesztelen párbeszéd, figyelmes és jóindulatú beszélgetőpartnerrel… Nem vitás, a Mérlegről van szó. Figyelmes, jó tanácsokkal szolgál, ezért van szüksége információkra, tapasztalatszerzésre. Magatartása mindig megfontolt, igyekszik szeretetreméltónak mutatkozni. Viselkedése egy kissé előírásos és mesterkélt, ami másokat zavarhat. Akár befelé, akár a külvilág felé forduló típus, mindenképp helyes értékítéletről tesz tanúbizonyságot. A Mérlegnek két serpenyője van…. két típusba sorolhatók.

A Mérleg jegyében született személyiségek elbűvölték az embereket, álmodoztak róluk: Brigitte Bardot, Catherine Deneuve, Yves Montand. Más Mérlegek szenvedélyeket korbácsoltak: Gandhi, Friedrich Nietzsche, Lamartine. A Mérleg az emberiség érdekében végzett társadalmi, vagy politikai kutatómunkának, vagy egyéb, hasonló jellegű elkötelezettségnek kívánja szentelni életét…” (Jeanne-Elise Alazard: A kedvező pillanat)

Hivatása: színész, táncos, zenész, festő, idegenvezető, színigazgató, jogász, diplomata, manöken, fodrász, szabó.

Harmonikus állásban: Becsvágy, előtérbe törekvés, de célja a harmónia elérése, az ellentétek összehangolása, diplomatikus megoldásokkal. Tapintat, Mérlegelés, belátás, igazságosság jellemzi. Széles érdeklődési körű, nem önző, de öntudatos. Erőteljes színészi hajlamú. Humanizmus, szolgálatkészség, előzékenység, nyitottság árad személyiségéből. Független, aki mégis hiú, ezért elfogadja a hízelgést. Kissé nehézkes, de jó felfogású. Energikus, életvidám. Rajongó, de hamar elcsügged. Békeszerető és bizakodó természet.

Diszharmonikus állásban: túlérzékeny, szeszélyes, hangulatember, ingatag, hiúsága meggondolatlanságba kergeti. Érzéki, kényelemszerető, rendetlen. Megalkuvó, közömbös marad, érzéketlen, könnyű kihasználni. Nehezen dönt, nehezen mond nemet, a békesség kedvéért kompromisszumokat köt.Zafír

Kedvenc színe: rózsaszín, kék
Szerencseszáma: 6
Szerencse napja: péntek
Fémje: réz
Égtája: nyugat
Drágakövei: opál, zafír

A Mérleg jegy jellemző betegségei, betegségre való hajlamai

  • Anyagcsere, máj, bélműködés zavarai, bőr érzékenysége és elváltozásai (ekcéma, nedves bőrkiütések)
  • Bizonytalanságból, döntésképtelenségből adódó idegrendszeri gyengeség
  • Ágyékcsigolyák fájdalma, elváltozásai
  • Vesepanaszok, hólyagbántalmak, hólyag gyengesége, külső (női, férfi) ivarszervek betegségei.

A Mérleg szülötteinek gyógynövényei
(Vénusz uralma alatt, a Szaturnusz, a Merkúr és Uránusz erőteljes befolyása mellett)

A Vénusz uralma alá tartozó gyógynövényeket Nicholas Culpeper (angol botanikus, növénygyűjtő, orvos, csillagfejtő asztrológus) Angol Physitian c. könyvében összegezte „Ügyeljetek rá, hogy a beteg testrészt a hozzá tartozó gyógynövényekkel erősítsétek!” Ezeket, a gyógynövényeket az Mérleg csillagjegyben születettek esetében, a legmegfelelőbb módon, a szabályok pontos betartásával használhatjuk fel. (Korábban a Bika és az Ikrek csillagjegy szülötteinél találhattunk Vénuszi gyógynövényeket.)

A Mérleg jegyben születetteknek ajánlatos mindent mértékkel tennie. Gyengéje és egyben megbetegedéseinek forrása a fényes élet lehetősége, a csillogás csábítása. Az alábbi gyógynövények tudatos felhasználásával a Mérleg jegy szülöttei megelőzhetik, „kivédhetik” jellemző betegségeiket, arra való hajlamaikat uralhatják.

A Vénusz uralma alatt fejti ki hatását az apróbojtorján (Agrimonia eupatoria L.). Erősítő, gyulladásgátló, antibakteriális hatóanyagaival elősegíti a Mérleg jegyben születettek esetében (is) a húgyutak és a vese gyulladásos folyamatainak gyógyulását. Hasznos és eredményes segítség külsőleg használva, az aknés bőrkiütéseknél, mert összehúzó, tonizáló, fertőtlenítő hatású.

Antibiotikus, aromatikus hatásával a bazsalikom (Ocimum basilicum L.) enyhíti a gyulladásokat. Az emésztési zavarokat harmonizálja kivételes hatóanyagaival. A külsőleg használhatjuk gennyes bőrkiütéseknél, mert a baktériumok elpusztításával elősegíti a gyógyulás folyamatát. Az ajurvédikus gyógyászatban az egyik legfontosabb gyógynövényként tartják számon, mert tisztítja a lelket, harmonizálja a testet. Ez utóbbi esetben is fontos lehet a Mérleg jegy szülötteinek.

Az emésztőrendszer görcseit gyorsan oldja, szélhajtást, problémás emésztést enyhít a borsmenta (Mentha piperita L.). Szélhajtó, az emésztési problémákat oldja, ezt elsősorban fertőtlenítő hatóanyagainak köszönhetjük. A jobb és gyorsabb hatás elősegítésére társítsuk kakukkfűvel, ánizzsal, és/vagy édesköménnyel. Ülőfürdők alkotórészeként, krémbe keverve az izom és ízületi, valamint a reumatikus fájdalmakat, náthás, felfázásos tüneteket is csökkenteni képes, más gyógynövények társításával (lásd. a Gyógynövénykeresőben részletesen).

A Merkúr erejét hordozza a citromfű (Melissa off. L.). Antivirális, görcsoldó, szélgörcsoldó, nyugtató, enyhe lázcsillapító. Fájdalmat is csökkenthetünk az izom és izomreuma esetében, valamint az izomlazító krémek alkotórészeként, de borogatásként használva. A bélrendszerben harmonizálja a hurutos, gyulladásos folyamatokat. Erősíti a gyenge idegeket, a méh, a szív és az agy funkcióit. Feszültségcsökkentő, étvágyjavító és emésztést serkentő. Éhgyomorra, mentával, citrommal és mézzel keverve melegen fogyaszthatjuk el (lásd. a Gyógynövénykeresőben részletesen).

A cickafarkfű (Achillea millefolium L.) a Vénusz bolygó befolyása alatt áll, ezért éppen a Mérleg jegyűek számára ideális, mert a női és férfi ivarszervek gyógyítása tekintetében alkalmas ellenszere. Hatóanyagainak sokaságából következnek sokoldalúan felhasználható gyógyhatásai. Keserűanyag-tartalma, illóolajai és annak további alkotó elemei (kamazulén, achillein, kámfor stb.), flavonoid és cserzőanyag tartalma, valamint értékes szerves savak gyógyhatását fokozzák. Belsőleg használva étvágyjavító. Szélgörcsoldó, javítja a kiürülési reflexet. Vérzéscsillapító hatású az emésztőrendszerben, de a menstruációs görcsök, vérzések esetében is. Az epehólyag és a máj működését elősegíti, a húgyúti bántalmak gyógyítója. A nőgyógyászati zavarok, petefészek-gyulladás esetén, ülőfürdőként alkalmazva nélkülözhetetlen szer, de a férfiak prosztataduzzanataira is jótékony hatással bír. Vizelethajtó, tisztító tulajdonságú, a vérnyomáscsökkentésben (kolin h.a.) és a szervezet méregtelenítésében is hatásos. Külső használat esetén: Fájdalomcsillapító, alkoholos kivonatai a bekeményedett izmok lazítója. Olajával kenőcsök készülnek: a gyulladt szemek hatásos gyógyítója; arckrémek, bőrápolók alapjául szolgál (az azulénes kenőcsök meggyorsítják a gyulladás lefolyását). Krémekben a visszértágulatok hatásos szere. Főzete a fogíny és a szem öblögető és borogató szere. Gyógynövényfürdők alkotórésze.

Keverékben a gyomor erősítésére, étvágyjavításra, epehajtóként teakeverékben: benedekfű, borsmenta, apróbojtorján társításával készíthetjük el. Vastagbélgyulladásnál: orbáncfű, pásztortáskafű, csalán, citromfű, apróbojtorján felhasználásával. Erős, fájdalmas menzesz esetén: citromfű, palástfű, mezei zsurló, csalán, orbáncfű hozzáadásával. (Továbbiak a Gyógynövénykeresőben olvashatóak.)Petrezselyem

A Vénusz hatásait hordozó petrezselyem (Petroselinum crispum) hatóanyagai között megtalálható az illóolaj (az apiol, pinén és a miriszticin). Termése flavonoidokban (apiin) gazdag, nyálkát és zsírosolajat is tartalmaz. Levele C-vitaminban bővelkedik, de megtalálható benne a fluor (csonterősítő hatásával) és a bór (ösztrogénszintet emel) is. Az erős vizelethajtók egyike. Segíti a vesekő és a vesehomok eltávolítását. Fokozza a béltraktus és a gyomor működését, ezért az étvágyra is kedvező hatású. Vizelethajtóként a magas vérnyomás, az ödémák és a vizelet felhalmozódás okozta, pangásos szívelégtelenségnél alkalmazott teakeverékek nélkülözhetetlen alkotórésze. Tudományos kutatások igazolják, hogy a petrezselyem gátolja a hisztamin kiválasztását, tehát antiallergénnek tekinthető. Magas bór tartalmával az ösztrogénszint emelkedését segíti elő, így hatékony a menstruációs ciklus rendezésére, valamint a szoptatós kismamák tejelválasztásának fokozására is.

A lestyán (Levisticum officinale Koch.), a Vénusz erejét hordozza, ősidők óta ismert, a zellerre hasonlító, termesztett, évelő fűszer- és gyógynövény, maggifűnek, vegetának is nevezik. Vizelet-és szélhajtó teakeverékek alkotója. A népi gyógyászat emésztési zavarok esetén használta. Elsősorban a gyökér illóolajai (eugenol, karvakrol, szeszkiterpének, terpineol), angelikasav és cukor, keményítő, kumarin és szerves savak adják gyógyhatását. Húgykőoldó (epekőoldó) hatása miatt teakeverékek fontos alkotóelemét képezi. A levélből, más növények társításával készített tea, vizelethajtó hatású, ezért a Mérleg jegyűek számára hasznos. Fűszerkeverékek, levesek, félkész ételek, készítményekben egyik fontos ízelem.

Jól ismert ipari növény a kukorica (Zea mays L.) a Vénusz hatásai alatt áll. Takarmánynövény, amely gyógynövény is, amely a Mérleg jegyben születettek számára jelentős hatású. Főként az un. Kukoricabajusz, kukoricahaj rendelkezik gyógyhatással, ezért betakarításkor történő gyűjtése és felhasználása sokak számára pótolhatatlan. Szaponint, színanyagokat, cseranyagot, gyantát, illóolajat, zsírosolajat, pentozánt, egy alkaloidát és keserű glikozidát tartalmaz. Hatóanyagai elsősorban a húgyutak bántalmait, a vesekő és hólyaghomok ellen hatásosak. Kiegészítő hatása jól érvényesül a cukorbetegség, de a fogyasztás céljára készített teák keverékében is. Jelentős a vérzéscsillapításban is.

A Mérleg jegy szülöttei számára jó hatású a zeller, az alma, a spenót, a bab, a földimogyoró fogyasztása is. Légzőgyakorlatok napi, rendszeres végzése során az egész test nyújtására, nyújtózására is szakítsanak időt, hogy vállaik, karjaik ízületeit lazítani tudják, valamint a merev derék problémája elő se kerüljön.

Fontos, hogy ne feledjék e jegyben születettek, hogy akkor a legjobb az egészségük, ha biztosítják maguk számára az elegendő, pihentető alvás lehetőségét.

„Ha tudjuk azt, hogy a bolygók és a csillagok sajátos, összetéveszthetetlen jeleket, rezgéseket bocsátanak ki, akkor nem is tagadhatjuk, hogy az ősi tudás, helytálló: a füveket, minden növényt, sőt magát az embert is ezek a rezgések és erőterek irányítják…. Minden növényben ezerszeresen megtalálhatod az élet titkát”
(Leon Petulengro)

Figyeljünk a jelekre, kedves Mérlegek, megéri a fáradozást, mert cserébe egészséget kaphatnak, elkerülhetik a betegségeket!

(A gyógynövények részletes leírásai a Gyógynövénykeresőben találhatók meg.)

Németh Imréné Éva
Fitoterapeuta, természetgyógyász
Tanácsadás

Felhasznált irodalom:

Baktay Ervin dr.: A csillagfejtés könyve (2003 Reprint kiadás)
Leon Petulengro: Csillagzatok csodafüvek (Édesvíz Kiadó 1991.)
Dubravszky László Dr.–Eörssy János Dr. A tradicionális asztrológia tankönyve (Orient Express Kiadó 1992.)
Aranyi Lászlóné: Holdkereső (BioTer Bt. 2000.)
Dr. Török Szilveszter Prof.: Csillagjegyek kapcsolata a tápanyagokkal (BioTer Bt.
2000.)
Bagóné Obrusánszki Mónika: Herbálasztrológia (Kávé Kiadó, 2000)
Csaba György: Csillagjóslás (Minerva 1986)
Stephen Arroyo: A horoszkóp értelmezése (Bioenergetic Kiadó 2000.)
Kristina Waardahl: Klasszikus kérdő asztrológia a gyakorlatban (Kristina Wardahl kiadó)
Rápóti Jenő-Romváry Vilmos: Gyógyító növények (Medicina Kkiadó, Bp. 1977)
Dr. Nagy Géza: A fitoterápia anyag középútja a csillagjegyek tükrében ( tankönyv 2000)
Nicholas Culpeper: Az angol Physitian (1652)
Németh Imréné Éva: Gyógynövények nagykönyve (Puedlo Kiadó 2008)