A gyógynövények és a csillagjegyek – Vízöntő

A Nap a Bak jegyében halad, január 22-én a Vízöntő jegyébe lép (300-330 fok ekliptikai hosszúság közt található). A nappalok január hónapban már biztatóan hosszabbodnak, egy órával és egy perccel növekednek. Februárra ez a folyamat folytatódik, egyre több a fény. A természet még jól láthatóan dermedten pihen, erőt gyűjt, a téli álom a legteljesebb, a fagyos éjszakákat hideg nappalok követik. Gyakori a havazás, az ónos eső, jégpáncél borítja a vizek felületét. A téli hórétegből a hónap végére a növények begyűjtik a nedvességet.

Az akadályok nem törhetnek meg, minden újabb akadály az elszántságomat fokozza….”
(Leonardo da Vinci)

A Vízöntő jegyet, mint Levegő jegyet, a Szaturnusz bolygó uralja, de erős hatással van rá az Uránusz, a Merkúr és a , amely erőben van, a Nap rangvesztésben (exiliumban).201Vízöntő

A Szaturnusz bolygó negatív, passzív, földies, állandó jellegű, koncentrált erejű, nem mozgékony. Az öncélúságot, saját érdekkörbe zárkózottságot, az akadályokat, gátló hatásokat, a megpróbáltatást, az elmélyedést, a megmerevedést és összezsugorodást fejezi ki – a Szaturnusz a nagy akadályozó, a kibontakozás és az eredmények gátlója, de igazi értelme az, hogy mindezzel próbára tegye az embert és az anyagias életcéloktól a magasabb rendű célok felé terelje – írja Baktay Ervin.

Az ember szervezetében a Szaturnusz hatása alatt áll a csontrendszer, az ízületek, különösen térdek, az inak és kötőszalagok, fogazat, lép és a hallószervek.

„a Vízöntő tervez és intézkedik…”

Vízöntő
Aquarius

Állatövi jegy ideje: január 22- február 21.
Elemek szerint: Levegő jegyű, szilárd, fix, nedves, meleg, pozitív, elektromos, férfias
Uralkodó bolygója: a Szaturnusz, erős hatású az Uránusz, Merkúr, amely erőben van, a Nap rangvesztésben.

A jegy jellemzői

„…Mindenütt, ahol a jövőt kovácsolják, ahol meg akarják váltani a világot… ott Vízöntővel találkozhatunk… A Vízöntő roppant eredeti, de nem bolond. A Szaturnusz jellemzőit idézi: rendszert és merevséget… hagyomány szerint a Vízöntő olyan pszichológiai tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek hasonlítanak az Uránusznak és a Szaturnusznak tulajdonított jellemvonásokra. Az Uránusz egyre ontja a felfedezéseket, új utak képében. A Szaturnusz hatásának egyik jellemzője épp a konzervatív ösztön, másik pedig az az adottság, hogy figyelmét egyetlen meghatározott dologra képes összpontosítani. A váratlan eseményeket visszautasítja, ha nem láthatja előre a következő szakasz folyamatát. A Vízöntő jellegzetes elemzőkészségét elmélyedés, összpontosítás, szigorúság a Szaturnusztól kapta, míg a tervezés és intézkedés képességét az Uránusztól. A Vízöntőt nem lehet feltartóztatni, ha jó úton halad.” (Jeanne-Elise Alazard: A kedvező pillanat)Ametiszt

A légies elem könnyedsége, sokoldalúsága a szilárd minőség hatásaival keveredik. A kötetlenség és felszínesség helyébe nagyfokú öntudatosság, elmélyedő szemlélet és komolyság lép. A Szaturnusz itt pozitív hatásként fokozza a határozottságot, kitartást. Az Uránusz a rendkívüliséget, eredetiséget, szokatlan vonásokat hozza elő a Vízöntő hajlamaiból, képességeiből. A Vízöntőben nagy emberszeretet él, a világ minden javában szeretné részesíteni embertársait, a jót szellemi értelemben, a társadalmi korlátok lerombolásával, a Mars energiájával, az átfogó egység elérésével szeretné megvalósítani.

Harmonikus állásban: öntudatos komolyság, kitartó törekvés, elszántság, merész szellemi törekvések jellemzik. Rendkívül eredeti, okos és önálló, de független szellemű. Humanista, szabad gondolkodó, független és szabadságszerető. Szeret merészen új utat törni. Magas eszményi célokért küzdő, forradalmár alkat. Nem anyagias, nagyon emberszerető, szeretné a szellemi javakat igazságosan elosztani. Az ész vezérli, türelmes, nyugodt és becsületes, megértően jólelkű, hű barát. A természettudományokat előtérbe helyezi, intellektuális típus, néha különc.

Diszharmonikus állásban: szeszélyes, határozatlan, képzelete a szélsőségekbe ragadja. Nincs elég közel a valós dolgokhoz, csak gondolatban érzékeli. őket. Sosem törekszik apró részletek megismerésére. Ilyen távolról, ilyen magasból, ég és föld között éppen azt felejti el, hogy hol van, hol is található, hiszen a jövő tervezgetése izgatja. Nem elég biztos önmagában, mindent meg kell mutatni a számára, mindenre meg kell tanítani. Az okkultizmusban veszélyes szélsőségekre képes. Kizökkenve általában hóbortos fantaszta, veszedelmes felforgató és őrült romboló lehet belőle.

Hivatás: forradalmár, költő, művészettel kapcsolatos foglalkozás, merész gondolkodóként, vakmerő kutató, felfedező, szervező, idegenvezető, híradástechnikai mérnökként, pilótaként választanak a Vízöntők.

Kedvenc színe: lila
Szerencseszáma: 10
Szerencsenapja: péntek
Égtája: dél-kelet
Drágakövei: akvamarin, ametiszt, jáde

A Vízöntő jegyű emberek jellemző betegségei és azok elkerülésére használatos gyógynövényei

  • szellemi (és testi) túlerőltetés, az idegrendszer
  • csontrendszer, fogazat, az ízületek, különösen térdek, az inak és kötőszalagok, azok sérülései, reumatikus megbetegedések
  • hallószervek betegségei
  • keringési problémák, visszér

A Vízöntő jegyben, a meghatározott bolygók uralma alá tartozó gyógynövényeket Nicholas Culpeper (angol botanikus, növénygyűjtő, orvos, csillagfejtő asztrológus) Angol Physician c. könyvében összegezte: „Ügyeljetek rá, hogy a beteg testrészt a hozzá tartozó gyógynövényekkel erősítsétek!” Ezeket a gyógynövényeket a Vízöntő jegyben születettek esetében a legmegfelelőbb módon, a szabályok betartásával használhatjuk fel.

A Szaturnusz és Uránusz bolygó erős hatásait, valamint a Merkúr, a bolygó befolyásait az alábbi gyógynövényekkel, zöldségfélékkel és fák terméseivel ellensúlyozhatják a Vízöntő jegyben születettek, mert segít jellemző betegségeik elkerülésében, vagy a már meglévők enyhítésében, gyógyításában: árpa, cékla, búzavirág, nyárfa, birsalmafa, salamonpecsét, kökény, orbáncfű, molyhos ökörfarkkóró, fehér babhéj, galaj, nyírfa, bojtorján, tyúkhúr, aranyvessző, fekete nadálytő, hegyi árnika, sárgarépa, kapor, édeskömény, orvosi pemetefű, levendula, somkóró, zab, petrezselyem, macskagyökér, bíbor kasvirág, citromfű.

A fehér babhéj (Phaseolus vulgaris L.) erős vizelethajtóként nagyban segíti a salakanyagok, lerakódott méreganyagok kiürülését. A magas vérnyomásnál a felesleges víz mennyiségét hajtja ki a szervezetből, ezért fontos segítség. Számos ásványi anyagával pótolja a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen ásványi anyagokat, ezért idősebb korban erősítőként hat. Jelentős mennyiségű kovasav tartalma a reuma, a hólyag- és vesebántalmak kitűnő ellenszere. A szívműködést, a keringést serkenti. Teája vércukorszint csökkentő hatású (glükokinin hatóanyag tartalma révén).

A bojtorján (Arctium lappa L.) gyökerének első éves példányait tartjuk gyógyászati szempontból a legértékesebbnek. A népgyógyászatban gyulladt ízület, reuma elleni, valamint húgykőoldó szerként tartják számon. Segít a Vízöntők reumatikus és ízületi problémáinál is.

A borjúpázsitot (Antroxantum odoratum L.), vagy illatos borjúpázsitot réteken, világos erdőkben találhatjuk, ha begyűjteni kívánjuk. A népi gyógyászatban elsősorban fürdők, vagy borogatások formájában – a bőrön keresztül – keringésjavítóként, fájdalomcsillapítóként a reumatikus problémák kezelésére, a feszült izmok lazítására használják. Illóolajai, flavonoidjai, kumarin, kovasav és cserzőanyag tartalma hatásos segítséget jelentenek a Vízöntők fájdalmas mozgásszervi problémáira.

A fekete nadálytő (Symphytum off. L.) megtalálható a Bak, a Nyilas, a Skorpió, a Mérleg, az Oroszlán, a Rák, az Ikrek, a Bika, a Kos jegyben születettek esetében, ahol a csontozattal, a sérülések regenerálásával kapcsolatban jelentősége van gyógyhatásának. A fekete nadálytő meleg pasztája, vagy leforrázott levelének közvetlen borogatásként történő használata az izom-, ideg-, vagy csontfájdalomra jótékony hatású. Nehezen gyógyuló sebek, lábszárfekély, ficam, rándulás, izom- és ínhüvelygyulladás ellen a lehető legjobb regeneráló szer.

A hegyi árnika (Arnica montana L.), aloe (Aloe vera) az izom, ízületek sérüléseinél, gyulladásainál fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő. Ütések okozta kék foltok felszívódását segíti elő. Sportsérülések, feszült izomzat esetén ellazít, krém formájában, főként külsőleg hatásosan gyógyít, regenerál. A hegyi árnika a térdkalács előtti nyálkatömlő-gyulladásnál is hatásos gyógyír, főként az e területre különösen érzékeny Vízöntők esetében.Macskagyökér

Macskagyökér (Valeriana off. L.), orbáncfű (Hypericum perforatum L.), komló (Humulus lupulus L.): nyugtató, görcsoldó, altató, vérnyomást csökkent, neurózisban a mindig szellemi terheket hordozó Vízöntőknek segíthet. Tompítja a központi idegrendszert a motorikus nyugtalanságnál, szív- és vérkeringés zavarainál megteremti a természetes egyensúlyt. Antidepresszívum (orbáncfű), vizelethajtó, epetermelést serkentő, sebgyógyító, hajszálerek cirkulációját javítja, angina pektoriszban (galagonyavirággal kombinálva) hatásos segítő. Gyulladásgátló, antibiotikus, fertőzés elleni szer (komló), csillapítja a szapora szívverést, az erekben lévő feszültséget.

A pásztortáska (Capsella bursa pastoris L.) közismert vérzéscsillapító, vizelethajtó, sokak által gyomnövényként, szinte az egész világon ismert, különleges hatású gyógynövény. Teája elősegíti a gyomor- és bélvérzés, aranyéri fájdalmak és vérzés, ínyvérzés, valamint nőgyógyászati (méh-) vérzések csillapítását. Orrvérzéskor a zöld növény préselt nedvének felhasználása elsősegélyként használható. A bőr felületi, vérző horzsolásait is gyógykezelhetjük a növény nyers részeivel, ha a körülmények miatt nincs más lehetőségünk.

Az orvosi salamonpecsét (Poligonatum odoratum L.) a népi gyógyászatban ismert külsőleges alkalmazásra, vérömlenyek, zúzódások kezelésére, pépes borogatások formájában. Belsőleges használata erős mérgező anyagai miatt nem lehetséges, nem házi szer. Homeopátiás készítményként elsősorban sebforrasztó hatása miatt alkalmazzák eredménnyel.

Az orvosi somkóró (Melilotus officinalis L.) gyulladásgátló hatását a nyálkahártyákon és a bőrön lévő gennyes kelések, lábszárfekély, a visszérgyulladások esetében tapasztalhatjuk meg. Erősíti az érfalakat, hígítja a vért, a vérrögök képződését meggátolja, nem engedi kumarinos glikozidákat tartalmazó hatóanyagaival. Nem háziszer. Külsőleg, visszérkrém, lábszárfekély elleni gyógykrémek, borogatások egyik fontos alkotóeleme.

A vadgesztenye virágzata és magtermése (Aesculus hippocastanum) a visszérgyulladás gyógyítására, a véralvadás lassítására, trombózis, lábszárfekély, valamint az érrendszer erősítésére alkalmazható.Vadgesztenye

A Vízöntők a hallószervek (fülek) gyulladásos megbetegedésének elkerülése érdekében immunrendszerüket erősítsék. A Bak jegyűeknél felsorolt immunerősítő gyógynövényeket a Vízöntők is fogyaszthatják. Bővebben a Bak jegynél (valamint a Gyógynövénykeresőben) olvashatunk a bíbor kasvirágról (Echinacea purpurea L.), mint az Uránusz bolygó hatása alatt lévő gyógynövényről.

Citromfű (Melissa off. L.): antivirális, görcsoldó, szélgörcsoldó, nyugtató, lázcsillapító, fájdalmat csökkenthetünk az izom és izomreuma megbetegedéseinél. A bélrendszerben harmonizálja a folyamatokat. Feszültségcsökkentő, étvágyjavító.

Kerti kapor (Anethum graveolens L.) a Szaturnusz bolygó hatásait hordozó gyógynövény, ezért a Vízöntők is alkalmazhatják. Egyiptomban II. Amonhotep fáraó sírjában is találtak kaprot. Számos vitamint, így: A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-vitamint és ásványi anyagokat, pl. kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, foszfort, káliumot, nátriumot, cinket és rezet is tartalmaz (forrás: USDA tápanyag adatbázis). Hatékony a szív és a keringés rendellenességeinél, a magas vérnyomásnál és szívizom problémák megelőzésére, valamint angina pectorisnál is, más gyógynövények társításával. Intenzív aromájú, már az illata is erősen nyugtató hatású. Főként nyers formában ismert a szára és leveleinek használata, de gyógyításra magvait használjuk fel. (Recept a Bak jegyűeknél található)

A Vízöntő jegy szülöttei táplálkozásában kapjon hangsúlyos szerepet a cékla, az árpa (árpagyöngy), a sárgarépa, a birsalma és a kökény termésének fogyasztása. Mozgásukban a boka ízületeinek, valamint az alsó lábszár izmainak nyújtása, a lábkörzések napi tornája, a lábujjhegyen járás legyen elmaradhatatlan a kondíció megtartása érdekében. A pihenési szakaszban a lábak – a vénákban pangó vér áramlásának segítésére – legyenek magasan felpolcolva.

Kedves Vízöntők, időnként adjanak maguknak időt és helyet a pihenésre, a megnyugvásra, a tetteik átgondolására, hogy újult erővel legyenek képesek folytatni megkezdett harcaikat.

Állhatunk a föld bármelyik pontján, ugyanaz a csillagos égbolt tekint le ránk és visszanézve: a menny egyforma távolságra van mindenkinek. Amíg szemem élvezheti e páratlan látványt, amellyel betelni nem bír soha, amíg a Napban, a Holdban és a csillagokban gyönyörködhetek, látva ébredésüket, kémlelve lenyugvásukat, egy vagyok velük és egy vagyok azokkal, akik ugyanúgy részesei e nem mindennapi igézetnek: a természet, a világ, az élet, a lélek folytonosságának” (Seneca)

(A gyógynövények részletes leírásai a Gyógynövénykeresőben találhatók meg.)

Németh Imréné Éva
fitoterapeuta, természetgyógyász
Tanácsadás

Felhasznált irodalom:

Baktay Ervin dr.: A csillagfejtés könyve (2003. Reprint kiadás)
Leon Petulengro: Csillagzatok, csodafüvek (Édesvíz Kiadó 1991.)
Dubravszky László Dr. – Eörssy János Dr.: A tradicionális asztrológia tankönyve (Orient Express Kiadó 1992.)
Aranyi Lászlóné: Holdkereső (BioTer Bt. 2000.)
Prof. Dr. Török Szilveszter: Csillagjegyek kapcsolata a tápanyagokkal (BioTer Bt. 2000.)
Bagóné Obrusánszki Mónika: Herbálasztrológia (Kávé Kiadó, 2000)
Csaba György: Csillagjóslás (Minerva 1986)
Stephen Arroyo: A horoszkóp értelmezése (Bioenergetic Kiadó 2000.)
Kristina Waardahl: Klasszikus kérdő asztrológia a gyakorlatban (Kristina Wardahl kiadó)
Dr. Nagy Géza: Gyógynövények ismertetése (Tankönyv, 1995)
Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó (Holló és Társa Könyvkiadó)
Dr. Nagy Géza: A fitoterápia arany középútja a csillagjegyek tükrében (Tankönyv, 2000)
Németh Imréné Éva: Gyógynövények nagykönyve (Puedlo Kiadó 2008), Gyógynövény ABC (Puedlo Kiadó 2009)