A gyógynövények és a csillagjegyek: Nyilas

A Nap a Skorpió jegyében halad, azonban november 22-én a Nyilas jegyébe lép (240-270 fok ekliptikai hosszúság közt található). A nappalok november hónapban már 1 óra és 14 perccel rövidebbek, mint októberben voltak. Az éjszakák 15 órán át tartanak, hamar besötétedik. A természet elcsendesedik, a falevelek élettelenül lehullottak, leáll a fák nedvkeringése. A gyógynövények közül előtűnik a fehér fagyöngy, az orvosi kálmos. A fagymentes helyeken még piroslik a csipkebogyó, termését kínálja begyűjtésre, téli raktározásra. A boróka illatos bogyóterméseit érdemes összegyűjteni. Eljött a káposzta savanyításának ideje.

„Mindannyian, akik ezen a földön élünk, biztonságra, szeretetre, megértésre, elfogadásra vágyó lények vagyunk. A megvalósításnak azonban sajnos vannak akadályai – leggyakrabban mi magunk, akik egymást gyakorta megsebezzük, akár meg is betegítjük…”
(Prof. Dr. Bagdy Emőke: Hidak egymáshoz c. könyvből)

NyilasA Nyilas jegyet, mint Tűz jegyet, a Jupiter bolygó uralja, de erős hatással van a jegyre a Nap és a Mars bolygó is. A Jupiter bolygó pozitív, tevékeny, tüzes és férfias, kiegyensúlyozott, szétáradó erőt képvisel. A belátás, bölcsesség, törvényes rend, emberszeretet, igazságosság, istentisztelet, hit és jóindulat elveivel áll bensőséges összefüggésben – írja Baktay Ervin.

Az ember szervezetében a Jupiter hatása alatt áll a máj, részben a vér, a csípőtáj, a láb, lábszár, a zsírréteg.

„A Nyilas lelkesedik és lelkesít…”

Nyilas
(Sagittarius)

Állatövi jegy ideje: november 22-december 21.
Elemek szerint: Tűz jegyű – változó jegy, férfias és pozitív
Uralkodó bolygója: a Jupiter, erőben a Nap és a Mars
Merkúr rangvesztésben, a Neptunusz emelt helyzetben.

A jegy jellemzői:

„A Nyilas minden lépését a tökéletes boldogság megtalálásának reménye irányítja, s hogy szerinte ezt a tökélyt csak a külvilágban találhatja meg, ezért mindenét abba fekteti, amiben hisz… A Nyilas természetesen állandóan újabb kalandok keresésére indul. Bármi legyen is az éppen soros fejezet tartalma, a befejezés mindig ugyanaz, megtalálja a boldogságot! A Nyilas rengeteget utazik. Minden visszatéréskor ugyanaz a jelenet játszódik le, azt ajánlja, hogy váltsanak élet- és szemléletmódot. Igazi idealista, aki abban hisz, hogy a boldogság csakis a külvilágban, csakis a jövőben és csakis változásokon keresztül érhető el. Amikor erről beszél, a Nyilas villámgyorsan felélénkül, és arca ragyog. Minden területen az értéket keresi, minden érdekli, ami a megszokottól eltér. Gyenge pontja, hogy kizárólag akkor cselekszik, ha fűti a lelkesedés, s ahányszor valamilyen tevékenységre vállalkozik, úrrá lesz rajta a buzgóság… ha elmúlik lelkesedése, teljesen lemond a munkáról.” (Jeanne-Elise Alazard: A kedvező pillanat)

Harmonikus állásban: a legjellemzőbb a lelkesedés, munkaszeretet, mozgékonyság, elevenség, jó kedély, kiáradó emberszeretet, jóindulat és barátkozó hajlam. Kiváló ítélőképességgel rendelkezik, körültekintő, széles érdeklődési körű. Konzervatív és vallásos. Figyelmének középpontjában a szociológia és a sport állhat. Nagylelkű és barátságos természetű, amely igazságérzettel, jósággal, nyíltsággal és bátorsággal párosul. Gyorsan sértőik, de hamar megbékül. Békeszerető, de nem tér ki, ha harcról van szó. Életvidám, örökifjú, aki kiegyensúlyozott és nagy önuralommal rendelkezik. Mindig valamiféle távoli célt kutat, arra lövi ki a nyilát, hogy aztán azt üldözőbe vehesse azt. Célja az utazás, a kaland izgalma az élet értelmének keresése. Hajlamos úgy élni, hogy tart attól, hogy elmulaszt valamit, lemarad egy fontos dologról. A barátság a Nyilas esetében meghatározó fontosságú. Gyakran szerelmét is elsősorban barátjának tartja.

Diszharmonikus állásban: az állandó menekülés a kötelezettségei alól, nehéz tulajdonság. Nagy ígérgető, mindent megígér, ám legritkább esetben tartja be azokat. Sértődékeny, féltékeny, kalandor. Kártyás és szenvedélyes szerencsejátékos. Heves és dacos, olykor meggondolatlan, nem hallgat a józan észre. Zárkózott és gyanakvó, ingerlékeny, türelmetlen.

Hivatást általában bíróként, jogászként, állami tisztviselőként, szociológusként, magas rangú katonatisztként, papként választanak.Türkiz

Kedvenc színe: bíbor
Szerencseszáma: 9
Szerencse napja: csütörtök
Égtája: dél-nyugat
Drágakövei: zafír, smaragd, türkiz
A Nyilas jegy jellemző betegségei és gyógynövényei:

A Nyilas jegy betegséghajlamai:

  • reuma és köszvény, jellemzően az alsó végtagokban, csípők, felső lábszár, ülőidegek is érintettek lehetnek
  • sebesülések, égési sérülések lehetőségei
  • ideges zavarok, túlerőltetés, érrendszeri bajok
  • tüdőgyengeség, hurutok, asztmatikus és allergiás problémák.

A Nyilas jegyben a meghatározott bolygók uralma alá tartozó gyógynövényeket Nicholas Culpeper (angol botanikus, növénygyűjtő, orvos, csillagfejtő asztrológus) Angol Physician c. könyvében összegezte „Ügyeljetek rá, hogy a beteg testrészt a hozzá tartozó gyógynövényekkel erősítsétek!” Ezeket, a gyógynövényeket a Nyilas jegyben születettek esetében, a legmegfelelőbb módon, a szabályok betartásával használhatjuk fel.

A Jupiter bolygó erős hatásait az alábbi gyógynövényekkel ellensúlyozhatják a Nyilas jegyben születettek, mert segít nekik jellemző betegségeik elkerülésében, vagy a már meglévők enyhítésében, gyógyításában.

Apróbojtorján, vagy párlófű (Agrimonia eupatoria L.) a Nyilas jegyűek legfontosabb gyógynövénye. Számos gyógyhatása, így cserzőanyag tartalma miatti összehúzó, gyulladáscsökkentő tulajdonsága révén igen kedvezően hat a gyulladásos problémáikra. Antibiotikus és antibakteriális tulajdonságaival a légzőszervi- és tüdő problémáira hat, ilyenkor más gyógynövényekkel való kombinációk formájában a legelőnyösebb. A szájüregben lévő gyulladások, íny, torokgyulladás (mandulagyulladás, hangszálak) öblítő-gargarizáló szere. A népgyógyászatban tüdőfűként is ismert. Kovasavtartalma akadályozza a túlzott húgysavképződést, ezért a köszvényes, reumatikus problémák esetén teájának fogyasztása nélkülözhetetlen. Reumás bántalmak esetén ajánlott ülőfürdőként rendszeresen használni, erős főzetét az éppen fájó testrész borogatásához is eredményesen használhatjuk fel. Sebek, sérülések, lábszárfekély kezelésében, aranyeres bántalmaknál hatásos gyógyír, összehúzó és fertőtlenítő hatása mellett elősegíti a sebek behegedését. valamint az isiászos panaszok ellen is pakolásként segíti az egészség helyreállítását.

A fekete áfonya (Vaccinium myrtillus L.), havasi meggy, kokojsza, molabogyóként is ismert. Gyógyászati célra a növény gyenge, leveles hajtása, valamint érett termése alkalmas. Termései sötétkék színű bogyók, hamvasak, ízük kellemesen édes, fanyar. A fekete áfonya levele cserzőanyagot, flavonoidokat, glukokinint, arbutint tartalmaz. Az érett termés cserzőanyagot, szerves savakat, cukrokat, glukokinint, mirtillin festékanyagot, vitaminokat (B-komplex, A-provitamint) tartalmaz. A levélből készült tea szél- és vizelethajtó hatású, a bélrendszeri hurutokat, hasmenést megszünteti, csökkenti a vércukorszintet. A levél külsőleg használva összehúzó hatású. Segít a reuma, vérnyomás és keringéses problémák esetén is (hajszálér tágító hatású).Fekete áfonya

Belsőleg a gyümölcs fogyasztása időskori diabetes esetén is javasolható. Gyermekeknél erősítő, regeneráló hatású. A második világháború idején a pilóták vették észre, hogy amikor fekete áfonyát ettek, javult az éjszakai tájékozódó képességük. Ezért kötelezővé tették a pilóták számára a fekete áfonya kompót fogyasztását. E felismerést követően kezdték el tudományosan vizsgálni a fekete áfonya hatásait, s ma már számos látászavar kezelésére használják. Retinaproblémák, látászavarok esetén előnyösen befolyásolja a szervezetet, ezért a szemgyógyászatban a diabetikus retinopátiára alkalmazzák. Terméséből készített alkoholos kivonat szájüregi és fogínygyulladás esetén ecsetelő formájában hatékonyan használható.

Babérlevél (lásd az Oroszlán jegynél)

Fekete bodza (Sambucus nigra L.) a Jupiter uralta gyógynövény, mely az erdőszélek, utak mentén vadon termő közismert cserje, fa. Fő hatásait illóolaja, glikozid tartalma, festékanyag-, rutin és cserzőanyag-, valamint nyálka tartalma adja. A növény minden részében gyógyhatású. (Éretlen bogyói azonban mérgezőek. Megfázáskor virágzata lázcsillapító (hársvirággal azonos arányban keverve), jó izzasztó, vizelethajtó szer, érerősítő hatású. Csillapítja a köhögést. Csökkenti a vérnyomást, nyugtató, a vese működését szabályozó szer. Emésztési zavarok, izomfájdalmak esetén fájdalomcsillapító. Külső használatával – főként virágának forrázata – alkalmas a felső légúti, torok- és szembetegségek esetére. Gyümölcse, bogyójának leveses nedve a trigeminus ideg zsábájának és a köszvénynek az ellenszere.

A Jupiter uralta kerti borágó (Borago off. L.), vagy uborkafűként is ismert, nagymamáink korában uborka eltevéshez használt fűszer biztosan segíti a Nyilas-jegy szülötteit. A füves emberek, népgyógyászok a borágót a szív és a vérkeringés gyógyítására használják, mert serkenti és megkönnyíti annak működését, felpezsdít, éberré teszi a használóját. Úgy tartják, hogy megelőzi a visszérképződést is. A növény szára és levele jelentős mennyiségben nyálkát, cserzőanyagot, szaponint, ásványi anyagokat (kálcium, kálium), szerves savakat, cukrokat, illóolajat, kolint és allantoint tartalmaz. Gyulladásgátló, puhító, a száraz köhögést csillapító, a vizelethajtó tulajdonságú. A felső légutak esetében még a vírusos fertőzésekre is ajánlatos a használata, mert hatóanyagai és a nyálka védőréteget alkotva a szájban, a nyelőcsőben segíti a gyógyulást.

Az édesgyökér (Glycyrrhiza glabra L.) gyógyhatású gyökérzete jó bevált a légutak hurutos megbetegedéseinél, köptetőként, valamint a gyomor fekélyes elváltozásai esetén. A baktériumok és vírusok okozta fertőzések ellenszere, mert úgy gyógyít, hogy csökkenti a gyulladást.

A katángkóró (Cichorium intybus L.) A teljes növény főzete az emésztésre, az étvágyra, a máj és epe működésére serkentőleg hat – különösen borsmenta, gyermekláncfű társításával –, egyben vértisztító hatású is. Nyers szára vasat, kalciumot, foszfort és mangánt tartalmaz, erősítőszer a szervezetnek az idegrendszernek. Hipochondria, hisztéria és a gyomor elnyálkásodása ellen is jól használható.

A rozmaring (Rosmarinus off. L.) az alacsony vérnyomású emberek gyógynövénye, de egyben idegerősítő. Kiváló bedörzsölő a reumatikus, ízületi neuralgikus fájdalmaknál, lazítja a bekeményedett és fájdalmas izmokat. Fürdőesszenciák formájában fájdalmat csökkent, élénkít. Belélegzett illata képes áthangolni a feszült, stresszes helyzetben élő ember idegrendszerét. Akkor is segít, ha az orr és a légutak meghűlés, influenza, vagy allergia által kiváltott váladékait kell fellazítani és a szabad légzést megkönnyíteni. (lásd. Gyógynövénykeresőben a részleteket)

A zab (Avena sativa L.) termését és szalmáját is használhatják a kedves Nyilas jegy szülöttei, mert a benne lévő tigonellin, vanillin, szaponin, pektin és A-vitamin, kovasav és kalcium tartalom kinyerésével. A magja, termése belsőleg gyermekek és legyengült beteg emberek lábadozását segítő tápszer. Védi a nyálkahártyákat, megnyugtatja a túlfeszült, lelkileg zaklatott egyéneket. Csillapítja a szexuális túlérzékenységet, segít a cukorbetegségnél. a Szalmájából készült tea a bélrendszer gyulladásos folyamatainak gyógyítója, a tüdő, a húgycső, vese, hólyag, reuma és köszvény, valamint bőrelváltozások ellenszereként hatásos. Egyben álmatlanság ellen is kiváló hatású. Külsőleg történő használata főként torok és gégehurut esetén, öblögetésre, reumafürdő adalékként, valamint a belsőleg használt teák eseteire külső borogatásként is, de fürdő formájában felhasználva, eredményesen alkalmazható.

A Nyilas jegy szülöttei számára a csípőtájék, a medence és a keresztcsont, az teljes fizikai test állandó edzése, erősítése lételemük. Fontosak a lábat erősítő gyakorlatok, a csípő lazítását célzó tornagyakorlatok.

Kedves Nyilas jegyűek, a világért se hagyják abba a testmozgást, a folyamatosan megtartott jó kedélyüket, az emberszeretetet, az életcélok keresését, hiszen a csillagokban számukra ez van megírva.

„Amiről az ember nem mond le, azt sohasem veszíti el” (Schiller)

(A gyógynövények részletes leírásai a Gyógynövénykeresőben találhatók meg.)

Németh Imréné Éva
fitoterapeuta, természetgyógyász
Tanácsadás

Felhasznált irodalom:

Baktay Ervin dr.: A csillagfejtés könyve (2003 Reprint kiadás)
Leon Petulengro: Csillagzatok csodafüvek (Édesvíz Kiadó 1991.)
Dubravszky László Dr. Eörssy János Dr. A tradicionális asztrológia tankönyve (Orient Express Kiadó 1992.)
Aranyi Lászlóné: Holdkereső (BioTer Bt. 2000.)
Prof. Dr. Török Szilveszter: Csillagjegyek kapcsolata a tápanyagokkal (BioTer Bt. 2000.)
Bagóné Obrusánszki Mónika: Herbálasztrológia (Kávé Kiadó, 2000)
Csaba György: Csillagjóslás (Minerva 1986)
Stephen Arroyo: A horoszkóp értelmezése (Bioenergetic Kiadó 2000.)
Kristina Waardahl: Klasszikus kérdő asztrológia a gyakorlatban (Kristina Wardahl kiadó)
Dr. Nagy Géza: Gyógynövények ismertetése (tankönyv, 1995)
Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó (Holló és Társa Könyvkiadó)
Dr. Nagy Géza: A fitoterápia anyag középútja a csillagjegyek tükrében (tankönyv, 2000)
Németh Imréné Éva: Gyógynövények nagykönyve (Puedlo Kiadó 2008), Gyógynövény ABC (Puedlo Kiadó 2009)