Hogyan működik a ketogén diéta?

Mely zsírok ajánlottak?

Mivel a ketogén étrendben főleg zsírokkal táplálkozunk, célszerű egészséges zsírokat kiválasztani, és ügyelni azok minőségére. Az egészséges zsírokat például a szűz, hidegen sajtolt olíva- vagy lenmagolaj tartalmazza. Az avokádó és a diófélék is magas minőségű zsírt tartalmaznak.

Ilyen a táplálkozási terv a keto diétában

Az alábbiakban egy példa diétatervet látunk egy hétre, amely ízlés szerint alakítható, de legfeljebb 30-50 gramm szénhidrátot szabad fogyasztani naponta.

Nap Reggeli Ebéd Vacsora
1. Sajttal és tojással töltött paprika Sertésszelet zöldbabbal Csirke curry kókusztejjel
2. Kókusztej, chia puding dióval Húsgombóc gombával, avokádóval, sajttal és salátával Sült sajt
3. Omlett, pl. gombával, paradicsommal, sajttal Steak karfiollal, gyógynövényekkel és avokádóval Garnélarák spenóttal és cukkinivel
4. Tojás szalonnával Rukkola saláta avokádóval, kéksajttal és csirkével Fehérkáposzta sertéshússal
5. Görög joghurt áfonyával és lenmaggal Vadász szelet karalábés sült burgonyával Cézár saláta pulykamell csíkokkal parmezán kosárban
6. Rántotta goudával és pestóval Savanyú káposzta füstölt sertéshússal Lazac spenóttal és gorgonzola sajttal
7. Áfonya kókuszkásával Csirkecomb feta sajttal töltött paradicsommal  Tonhal saláta zellerrel

Mennyi ideig tart egy keton diéta?

Általában körülbelül öt-hét napig tart, hogy a szervezet megváltoztassa az anyagcserét és elérje a ketózis állapotát. Elméletileg tetszőleges ideig tarthatunk keton diétát. Sokak számára az étrend célja és vége akkor érhető el, ha a kívánt súlyt mutatja a mérleg. Ha hosszabb ideig szeretné folytatni a keto étrendet, akkor mindenképpen a lehető legváltozatosabban kell étkeznie.

Hogyan fejezzük be a diétát?

Ha hosszú ideig ketogenikusan táplálkozik, a ketózis állapotát lassan és lépésről lépésre kell leállítani. Javasoljuk, hogy a szénhidrátok mennyiségét minden második napon körülbelül 5 grammal növelje, amíg el nem éri a „normális” ajánlott mennyiséget. Egyidejűleg be kell állítani a zsír- és fehérjeszintet. Az étrendnek ez a „karcsúsítása” azt a célt szolgálja, hogy az anyagcsere lassan visszaálljon, és megakadályozza a jojó hatást.

Keto-kenyér recept

Ha a reggelihez szent a sajtos kenyér, nem kell lemondania róla. Ezzel a recepttel egyszerűen lehet keto-kenyeret sütni. Hozzávalók:

  • 5 tojás
  • 100 g őrölt mandula
  • 50 g őrölt útifű maghéj
  • 50 g napraforgómag
  • 50 g chia mag
  • 50 g lenmagliszt
  • 20 g darált lenmag
  • 20 g kókuszliszt
  • 200 g túró
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanálnyi só
  • 2 teáskanálnyi ecet

Elkészítés: a száraz összetevőket jól keverjük össze, majd adjuk hozzá a nedveseket. Formázza meg, vagdossa be, hogy a kenyér később jobban emelkedhessen. A kenyeret legalább 2 óra hosszat kell keleszteni, azután légkeveréses sütőben 180 fokon kb. egy óráig sütni.

Keto ostyák és- italok

A ketózis állapotának gyorsabb elérése érdekében többen ketogén kiegészítőket és italokat fogyasztanak. Ezek hatékonysága azonban tudományosan nem bizonyítható, egészségügyi szempontból megkérdőjelezhetők, ezért inkább tartsuk távol magunkat az ilyen szerektől.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli az egészséges táplálkozás, ajánljuk figyelmébe a következő cikket is:

Szalonna, tejszín epilepsziásoknak