Mindennapi megtakarítások (2) S lőn világosság!

Zöldebben élni nemcsak a bolygó és az élővilág szempontjából hasznos és jó dolog, hanem egyre többen igazolják számlákkal azt is, hogy anyagilag is jobban járunk, rövid és hosszabb távon egyaránt. Végre egy olyan trend, amelynek hatására több marad a pénztárcánkban. Hogyan és hol foghatjuk meg a pénzt? Az alábbi tippeket bárki alkalmazhatja otthon.

Az egyik legtöbb energiát fogyasztó berendezés egy otthonban a mesterséges világítás – talán a fűtésen és a vízhasználaton is túltesz az elektromos energia felhasználása ( sok esetben a fűtéshez is kell), másrészt egyre kevésbé mellőzhető, ám takarékoskodni ezzel is lehet.

Szabályozható világítás

Kapcsoljuk le a lámpát, ha nem vagyunk a helyiségben, vagy helyezzünk el mozgásérzékelőt, több fokozatú, szabályozható kapcsolót, ha megoldható, és belefér a költségvetésbe. Ha új állólámpát vagy asztali lámpát veszünk, jó eséllyel szabályozható lesz már ilyen módon, de többállású kapcsolót is vehetünk olyan helyiségekbe, ahol sokat tartózkodunk – tájékozódjunk arról, hogy az izzó is megfelelő-e ehhez. Lényegesen kevesebb energia fogy, ha nem ég folyton a lámpa, de vannak olyan izzók, amelyek kevésbé bírják a kapcsolgatást. A gázzal telt energiatakarékos izzók ilyenek, és azoknak idő is kell, míg elérik a teljes fényerejüket. Ne használjunk ilyen izzót ott, ahol sokat kell kapcsolgatni a lámpát.

Ahol sokat vagyunk – nappali, konyha – helyezzünk el többféle fényforrást. Tévézéshez, olvasáshoz nem kell díszkivilágítás. A mellékhelyiségekbe és kamrába is csak annyi kell, hogy lássunk. Ide kisebb fogyasztású izzók is elegendők.

Cseréljünk LED izzókra (normál napfénynek megfelelő, teljes spektrumú fehér fényt sugárzó izzókat vegyünk. 2500-2900 K (meleg fényű) vagy kb. 3000-6000 K (sárga-fehér fény) színhőmérsékletű izzó a szemnek is kellemes, a nappali fényhez hasonló érzetet kelt, míg a 6-7000 K feletti színhőmérsékletű izzók már kissé kékesbe mennek át, vagyis hidegebb fényt bocsátanak ki. (Minél magasabb az érték, annál kékesebb, hidegebb a szín. A meleg és fehér fényű izzók barátságosabbak és ergonomikusabbak, jobb a szemnek és a léleknek is. A kékes, lilás vagy zöldes fény kicsit kísérteties.

A LED izzók jelentősen hosszabb élettartamúak (az eredeti terv szerint), és kevesebb energiát fogyasztanak, mint az energiatakarékosnak fémjelzett, gázt tartalmazó izzók, és nem adnak le felesleges hőt. Egy LED izzó akár 80-90% energia-megtakarítást is jelenthet egy hagyományos, normál izzóhoz képest.

Kiegészítő kis LED-ek

A főzéshez, konyhai munkálatokhoz fontos a jó megvilágítás. Elég világos a konyha nappal vagy kell mesterséges fény? Ha újonnan vett lakásba, bérelt lakásba költözünk, nyilván nem mindig válogathatunk, de kiegészítő világításról gondoskodhatunk. Válasszunk kis fogyasztású LED szalagot, LED fénycsövet és izzókat, ha van beleszólásunk.

Tipp: sötét helyiségekbe és éjszakai világításnak vehetünk kis fogyasztású LED fényeket, vagy aki teheti, építsen be felülvilágítót – utóbbi költségesebb, és nem mindenhol megvalósítható. Éjszakára helyezzünk el fényerőre érzékeny kis LED világításokat (2-3000 Ft/db) –, ezek fogyasztása gyakran 1 W alatt van, és világosban kikapcsolnak. Ha nem kapcsol ki, húzzuk ki. A többségük konnektorba dugható pici irányfény.

Fontos: sajnos minden ma használatos izzót és elektromos készüléket veszélyes hulladékként kell kezelni, és külön erre kijelölt gyűjtőbe, hulladékudvarba ajánlott helyezni, leadni. Az utángyártáshoz is hasznos, ha a régi izzókat újra tudják hasznosítani, de mérgező és környezetre káros anyagokat is tartalmaznak.

Elektromos készülékek

Az elektromos készülékekhez érdemes fogyasztásmérőt is feltenni (kaphatók hordozható fogyasztásmérős elosztók). Illetve, amikor tehetjük, cseréljük le jobb energia-besorolásúra, amit tudunk. (A-F jelzés mutatja a besorolást, az A, A+ vagy A++ vagy AAA besorolás a legjobbak közé tartozik). A régebbi gyártású készülékek – bár lehet, hogy bírják még – általában többet fogyasztanak, mint az újabbak. Tegyük mérlegre ebben az esetben, hogy az új termék gyártása és a fogyasztás (energiapazarlás) jelent-e nagyobb környezeti terhet. Nagyjából a B-C besoroláson túli készülékeket (D-F) – már jobban megéri lecserélni, mint megtartani, de határeset lehet a B-C kategória is.

Mielőtt elektromos készüléket vásárolunk, tájékozódjunk fórumokon, nézzük meg az értékeléseket, ár-érték arányt, valamint a fogyasztást. Ez annál fontosabb, minél többet használjuk a készüléket, illetve hogy drágább, hosszabb távra tervezett készülékről van-e szó. Egy hűtő, mélyhűtő, mosógép, szárító, mosogatógép és porszívó esetén érdemes alaposan megfontolni a választást – és a használata sem mindegy: milyen sűrűn, milyen programon használjuk, mennyire van megtöltve?

Kisebb, ritkábban használt gépek esetén sem elenyésző a fogyasztás és a használhatóság. A kisgépeknél inkább azt fontoljuk meg, hogy helyettesíthetők-e mással a háztartásban (pl. aprítógépek, amelyeket ritkán használunk, mert tovább tart elmosni és divatkészülékek stb.). Törekedjünk inkább arra, hogy közepesen multifunkciós gépeket vegyünk. Jó, ha sokat tud egy készülék, mert kisebb helyet is foglal, de gondoljunk arra is, hogy mi a helyzet, ha egy fontos, gyakran használt funkció kiesik. Kisgépeknél az is fontos szempont, hogy mivel működik a gép? Elemmel, tölthető akkumulátorral vagy gombelemmel? Mennyi kell bele? Lehet hozzá adaptert csatlakoztatni, esetleg napelemes töltőt? Lehet csatlakoztatni a hálózatra is?

(Folytatjuk)

Babusáné Gazdik Ágnes
Öko-Piac-Tér.net

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Fenntarthatóbb háztartások