Mindennapi megtakarítások (3) Víztakarékosság: mennyi és milyen vizet használunk?

Zöldebben élni nemcsak a bolygó és az élővilág szempontjából hasznos és jó dolog, hanem egyre többen igazolják számlákkal azt is, hogy anyagilag is jobban járunk, rövid és hosszabb távon egyaránt több marad a pénztárcánkban. Külön szót érdemel a víztakarékosság, ami ma egyre inkább világszintű problémát jelent. Az alábbi tippeket bárki alkalmazhatja otthon.

A fürdőszobában

A víztakarékos WC-öblítés és csaptelep természetesen külön öröm, de abban az esetben is takarékoskodhatunk, ha ezek utólagos beszerelése nem lehetséges (költséges, vagy bérelt lakásban nem szeretnénk erre fordítani). A víztakarékos zuhanyfej (nem feltétlenül nagy költség), csaptelepre szerelhető szűrők beszerzése kisebb költséget jelentenek és felszerelésük utólag is megoldható.

Abba most nem is mennék bele mélyen, hogy ivóvízzel öblítjük a WC-t… Amennyiben módunk van rá, hogy valahol az esővizet és a háztartási „szürke vizet” újra felhasználjuk egy külön tároló segítségével, az persze nagyszerű lehetőség, erre azonban – a legtöbb esetben – az építkezésnél előre kell gondolni. Utólag is be lehet ugyan szerelni, de ez kicsit bonyolultabb.

Amit mindenki megtehet speciális csaptelepek nélkül is:

  • zárjuk el a vizet, amikor épp nem használjuk, amikor szappanozunk, vagy fogat mosunk. Mossunk fogat fogmosó pohárral, ne folyó víznél
  • a csöpögő csapokat és folyó, szivárgó WC-tartályt javítsuk, javíttassuk meg mielőbb
  • töltsük meg a mosógépet a lehetséges tömeghatárig
  • kádfürdő helyett zuhanyozzunk, és zárjuk el a vizet, amikor nem állunk alatta. Amíg kifolyatjuk a vizet, hogy melegedjen, gyűjtsük össze egy vödörben, lavórban a kifolyó vizet – ezzel leöblíthetjük a kisdolgot, vagy felmoshatunk vele később.

Víztakarékosság a konyhában

Mosogassunk kétmedencés mosogatóban, ha van, és ne folyó vízzel. Ha van, mosogassunk mosogatógéppel és azt pakoljuk meg. A mosogatáshoz töltsük fel előbb az öblítő részt, amíg felmelegszik a csapból folyó víz és utána a mosogató medencét. A zöldségek mosásához, vagy a kulacsokból, poharakból kiöntött állott, használt vizet a virágok locsolására is használhatjuk. Használjuk vízszűrőt jobb minőségű ivóvíz előállításához és a főzéshez használt víznek.

Használjon minden családtag újratölthető, saját kulacsot, ami lehetőleg ne lágy műanyag, inkább kemény műanyag (BPA-mentes, bisfenol-A), üveg vagy fém kulacs, üvegpohár legyen. A kulacsot napközben újra lehet tölteni, az irodában vagy otthon is, így kevesebb poharat is koszolunk. A kulacsokból is a virágokra locsoljuk inkább a maradék állott vizet, mint a lefolyóba. Ha átfolyós rendszerű a kávéfőző, teafőző és a tartály kivehető, az állott víz szintén mehet a virágokra vagy a felmosó vödörbe.

Kertben, balkonon

Gyűjtsünk esővizet egy tárolóban. Kerti zuhanyhoz szereljünk fel szolár melegítőt vagy hosszú, feltekert fekete csövet. Ha körbekerítjük, akár kint is zuhanyozhatunk a nyáron, még jobb, ha esővizet raktározó hordót tudunk használni. Így akár a tetőről lefolyó vizet is hasznosíthatjuk. Ha van medencénk, jobb, ha ezt is összegyűjtött esővízzel töltjük fel, ha van rá lehetőség.

Babusáné Gazdik Ágnes
Öko-Piac-Tér.net

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

S lőn világosság!