Felgyorsult világ?

Ha ránézünk az óránkra, telefonunkra vagy más kütyünkre, akkor az idő múlását a megszokott tempójában látjuk. Valóban felgyorsult a világ? Emlékeim szerint már a szüleim is használták ezt az – amúgy értelmetlen – kifejezést. Mi gyorsult fel? Mitől válik olyan sürgőssé vagy fontossá valami? Sztojalovszky Gábor akupresszőr, természetgyógyász elgondolkodtató írása.

A csak külsőségekben gondolkodó, abban létező ember beteg gondolataiban létezik csak a „sürgősen fontosság” érzése, vágya. De ha egy kicsit is belenézünk ismerőseink szemébe, láthatóvá válik a felületesség, „a kirakatban jól létezem, otthon zokogok” életvitel. Mi is ez?

Mi a siker: pénz, értéktárgyak vagy család, barátok?

Nem tudom a választ, de a saját életem alapján nem értem, mi ez. Sokan a boldogságot úgy élik meg, hogy mindent behabzsolnak, a sikert pénzzel és egyéb, ezzel összefüggő értéktárgyak birtoklásával mérik. Felbomlottak a családok, nincsenek valódi baráti összejövetelek, olyan események, ahol egymás társaságának egy szál melegítőben örülünk.

Mivel nekem mindmáig vannak ilyen élményeim, szoktunk beszélgetni arról, hogy az emberek nem olvasnak, mindent lerövidítenek, a „felgyorsult világban” gyorsan, kapkodva élik az életüket – csak saját magukra nincs idejük. Rengeteg cég kínál mindent kiváltó, időt adó gépeket, eszközöket, ám a felszabaduló idő eltöltésére nincsenek iránymutatások. Mozogni, friss levegőn lenni, csak úgy létezni egy parkban, réten – ezt nem tekintik valódi életnek, pedig az! Nincs jogom hozzá és nem is akaratok ítélkezni, csak mint szemlélődő írom ezeket a sorokat.

Madách kérdése a „felgyorsult világban” is időszerű

Annyira érdekesnek és egyben szomorúnak tartom, hogy az emberek elgépiesedtek, elidegenedtek, értelmetlenül viselkednek, mint azt Madách Imre Az ember tragédiájában jó régen (1862) precízen leírta. Felteszi a kérdést: „Megy-é előbbre majdan fajzatom”. De nem tudható, merre van az előre…

Rengeteg okos technikai kütyüt lehet kapni, kész csoda! Olyan okos telefonok léteznek, melyek tulajdonosai a lehetőségek 10%-át sem tudják használni, olyan kézen viselhető eszközök, amelyek minden testi működést detektálnak, tárolnak a memóriában, és még sorolhatnám. Ezek valóban segítenek bárkinek is? Igen! Segítenek azoknak, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy lehet békében, belső nyugalomban is élni úgy, hogy a társadalomban betöltött szerepüket sem fékezik, akadályozzák.

A belső egyensúly igénye

Mindenki ismeri a túlpörgő, idegesítően sürgő-forgó embereket, akik saját magukat csak úgy érzik biztonságban, ha mindent irányíthatnak, vagy legalábbis azt hiszik. Ha ebben bárki kicsit is akadályozza őket, kész a robbanás, kitör a vulkán. A belső bizonytalanság, kényszeresség rengeteg betegségnek oka lehet, mert büntetlenül nem lehet elnyomni szervezetünk természet adta igényét a belső egyensúlyteremtő, tiszta energetikára.

Látok rengeteg gazdag embert szegényen, és egyre több, átlagos anyagiakkal élőt lelki gazdagságban, egészségesen.

Sztojalovszky Gábor
akupresszőr, természetgyógyász
Tel.: +36 (50) 110 5977

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Máj, epe – és otthoni gyógyítójuk, a moxa