Selejtezés a gyakorlatban (1) Lomtalanítás hatékonyan

A nyaralás mellett a nyár a lomtalanítás, selejtezés legjobb időszaka is egyben. Amikor nekifogunk, érdemes előre átgondoltan végezni ezt a feladatot is, és csak azt megtartani, amit valóban szeretünk. Készüljünk előre zsákokkal, dobozokkal, tisztítószerekkel, tervezzük meg az akció sorrendjét – és lássunk neki! Határozzuk el, hogy könyörtelenek leszünk…

Haladjunk sorban

Ahány selejtezéssel kapcsolatos írás van, annyiféle módot közelíti meg a haladási sorrendet, ütemet. Valójában mindenkinek kell, hogy legyen egy egyedi üteme, de azért mégis jó, ha van egy tervünk arra, hogyan akarunk haladni, mielőtt belefogunk a selejtezésbe, takarításba. Mi menjen, mi maradjon? Készüljünk fel lélekben és eszközökkel: dobozokkal, zsákokkal és takarító eszközökkel.

Én általában egy helyiséget takarítok ki alaposan, más inkább arra szavaz, hogy az azonos kategóriába tartozó holmikat gyűjtsük össze egy helyen. Az apró tárgyakat, ha vannak ilyenek, általában összerakom egy dobozba, hogy a helyüket is le tudjam törölni, és a tárgyakat már menet közben is válogatom. Ha más helyiségbe valók, akkor külön gyűjtőbe teszem, és majd átviszem oda, ahova valók. Alaposan áttörlöm, felporszívózom a helyiséget, a tárolókat, és amíg száradnak, kiválogatom a tárgyakat. Leginkább az vált be, hogy mindet kipakolok az adott helyiségből.

Hasznos eszközök a lomtalanítás során

Dobozok, zsákok, szatyrok, száraz és nedves kendő (értsd: vízzel benedvesített), seprű és porszívó, esetleg valamilyen kíméletes takarítószer(ek) is jó, ha kéznél vannak. Alkoholos filc vagy tapadós címke, toll is jól jöhet. Helyezzük készenlétbe a szennyestárolót és a szemetest is.

A zsákok, dobozok felirata

Haszontalan dolgoknak: ebbe a kategóriába tartoznak, amiket nem akarok megtartani. Számomra már nem hasznosak, így a házból el akarom vinni.

  • kuka (vegyes szilárd háztartási hulladék): ide kerül minden olyan hasznavehetetlen, törött, szakadt és helyrehozhatatlanul szennyezett dolog, higiéniai hulladék, amit máshova nem lehet kidobni, haj, por, kutyaszőr stb.
  • szelektív hulladék (kategóriánként): üveg, fém, műanyag, papír (kivéve hőpapír blokkok vagy szennyezett, zsíros darabok), hulladék textil
  • lomtalanítás: nagyobb törött, szakadt stb. holmi, ami nem fér bele a kukába
  • veszélyes hulladék: elemek, akkumulátorok, lejárt, nem használt gyógyszer (gyógyszertárban átveszik), elektronikai hulladék, festékek, vegyszerek stb.
  • adomány: még használható dolgok, de nem akarom használni, eladni nem akarom, mert nem akarok időt szánni rá. Nincs igazán értéke, nem divatos, vagy csak már nekünk nem ér sokat, viszont annak, aki megkapja, talán még kincs.
  • „purgatórium”: még meggondolom, mi lesz a sorsa – törekedjünk rá, hogy ide minél kevesebb kerüljön, de még egy utóválogatás szükséges, hogy döntsek a sorsukról. Például meg kell kérdeznem a tulajdonosát, kell-e neki, vagy ellenőrizni kell, hogy lehet-e javítani stb.
  • marad, de feladat van vele: szennyes, javítandó, máshova való (oda kell vinni, ahol a helye van) – ami biztosan javítható, vagy kimosható, lemosható, elmosható, azt tegyük a megfelelő tárolóba, ahol dolog van vele. Varrnivaló, javítandó. Ha nem mozgatható a javítandó tárgy, írjunk róla listát (csöpögő csap és társai). Ami máshova való, vigyük a helyére.

Nyitott tárolókkal vagy kupacokkal is kezdhetünk, de azért jobb a feliratozott tároló vagy zsák, mert akkor utólag is tudjuk, mit hova kell majd vinni. A szelektív hulladékot egy helyiségen belül akár ömleszthetjük is, és majd a házi gyűjtőnél válogatjuk ki.

Válogatás után

Ami marad, azt tegyük a helyére, a többit válogassuk, vagy vigyük oda, ahová szánjuk. Törekedjünk arra, hogy a végén csak az maradjon a helyiségben, aminek ott a helye, és tegyük is oda. A felesleget osszuk szét, így a javítandót vagy a kérdéses kategóriába tartozókat. Esetleg haladhatunk azon a vonalon is, hogy a kérdéses holmit hordjuk egy helyre, és minden érintettet megkérdezünk róla, hogy szüksége van-e rá. Ezt a feladatot érdemes a takarítás, rendrakás végén egyszerre elvégezni, mert arányában kevesebb időt vehet igénybe így, mintha egyenként futkosunk vele. Végül lehet, hogy valamelyik korábbi kategóriába besorolható lesz minden.

(Folytatjuk)

Babusáné Gazdik Ágnes
Öko-Piac-Tér.net

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A legjobb hulladék, ami nincs