Tanácsok a téli bőrápoláshoz

A téli bőrápoláshoz különösen fontos a nedvességtartalom biztosítása, különösen ha száraz és viszket a bőrünk. A megfelelő bőrápolók hidratálnak, és ezek télen valamivel zsírosabbak lehetnek, mint a nyári hónapokban használatosak. Fontos az is, hogy a helyiségben megfelelő legyen a levegő nedvessége, mivel a száraz meleg levegő még jobban kiszárítja a bőrt.

Vegye figyelembe a következő 9 tippet a stresszes bőrre és a hajra a hideg évszakban:

  1. Kerülje a bőr túlzott igénybevételét. Ne zuhanyozzon túl gyakran vagy túl hosszú ideig, és a zuhany ne legyen túl forró. Tusfürdőt vagy szappant takarékosan használjon, és csak azokon a helyeken (hónalj és szeméremtájék), ahol nagyobb a kipárolgás. Önmagában a víz is tisztító hatású, és elegendő a napi zuhanyozáshoz.
  2. Télen legfeljebb hetente kétszer fürödjön. A víz hőmérséklete 32-35 fok legyen. Az olajos fürdő kímélőbb, mint a habfürdő, különösen a száraz bőr esetén.
  3. A haj és a fejbőr kímélésére használjon télen enyhe samponokat, például babasampont. Ügyeljen arra is, hogy haját langyos hajszárítóval szárítsa.
  4. A szélsőséges hideg finom berepedéseket okozhat, különösen a kézen, ami növeli a gyulladás iránti hajlamot. Ezért a kezét és a körmét krémezze be és védje kesztyűvel. A jojobaolaj különösen alkalmas ápoló kézmasszázshoz.
  5. A száraz és repedezett ajkakra használjon zsíros ápolót. Az olajok és a méhviasz különösen alkalmasak téli ajakápolásra.
  6. Este a bőr különösen fogékony az ápolószerekre, ezért a testápoló krémet a nap végén alkalmazza.
  7. Ha állandóan száraz a nyálkahártyája, használjon ápoló orrsprayt, például kamillát vagy dexpantenolt. Feltétlenül ellenőrizze, hogy az orrspray állandó használatra megfelelő-e, mivel a hagyományos sprayk függőséghez vezethetnek!
  8. Gondoskodjon a megfelelő hidratációról is. A táplálkozási szakemberek kb. 2 liter vizet javasolnak naponta.
  9. Állandó problémák, pl. viszketés és gyulladások esetén forduljon bőrgyógyászhoz. Ő meg tudja határozni a panasz okát és ajánlást adhat célzott kezelésre.

Nem csak a problémás bőr igényli az ápolást

Hideg időben a test tárolja a hőt, e célból az erek összehúzódnak. Ennek eredményeként a bőr vérellátása gyengül, és leáll a zsírtermelés. Ezért különösen szükséges télen a bőrápolás.

Az egyetlen bőrfajta, amely télen nem igényel külön gondoskodást, a zsíros bőr. Aki hajlamos pattanásokra és mitesszerekre, jobb, ha telente gyakrabban bekrémezi magát, ahelyett hogy nagy zsírtartalmú termékekre vált, különben a bőrproblémák súlyosbodhatnak.

A megfelelő téli ápolás

A bőrápolást alapvetően hasznos az évszakhoz igazítani. Mivel az éjszakai krémek gazdagabbak, illetve több zsírt tartalmaznak, mint a nappali krémek, elegendő lehet az éjszakai krémet a nap folyamán is használni. A tartalmasabb hidegtől védő -krémek, amelyek megvédik a bőrt a kiszáradástól, alternatívaként szolgálnak.

Síeléskor ne felejtse el a napvédelmet

A téli UV-sugárzást még mindig alábecsülik. A bőrt meg kell védeni a naptól még akkor is, ha a karácsonyi vakációt az Alpokban tölti a Karib-tenger helyett! Minél magasabb a hegy, annál agresszívabbak a nap sugarai. Aki tehát síel vagy snowboardozik a hegyekben, ne tegye a 30-as faktorú napfényvédő nélkül. A téli speciális fényvédő krémek olyan anyagokat is tartalmaznak, amelyek védenek a jeges szél ellen.

A fülünk mellett az ajkunk különösen érzékeny a napra, ezért ne felejtse el az ajakbalzsamot se. A helyekben töltött jéghideg nap után az infravörös hősugárzó is hasznos lehet, mivel az infravörös sugarak fokozzák a vérkeringést.

Problémás bőr télen

Különösen nehéz télen azoknak, akiknek eleve problémás a bőrük, vagy olyan bőrbetegségben szenvednek, mint például az ekcéma. Az állandó feszültség és a viszketés elkerülése érdekében ajánlott a speciális pantenol- vagy karbamidkrém.

Mivel az olajok több nedvességet biztosítanak a bőrnek, az olajok vizes emulziója különösen alkalmas az arcra. A bőrradír és az alkoholos arcvíz maradjon tavaszra. A bőr ehelyett örül a tápláló hidratáló maszkoknak.

A vastag sál és a magas gallér is izgatja a bőrt, ezért télen több krémet vigyen fel a nyakára és a dekoltázsra.

Irritált szem télen

Nemcsak a bőr van kitéve télen nagyobb stressznek, a szem is gyakran szenved a hidegben. A vörös, viszkető és égő szem gyakran a hideg miatt van. A kontaktlencsét viselőket általában különösen súlyosan érinti ez a probléma.

Akinek télen szemproblémái vannak, figyeljen a kiegyensúlyozott klímára a helyiségben is: a rendszeres szellőztetés, szobanövények és egy tál víz a fűtőtesten biztosítja, hogy a levegő ne váljon túl szárazzá. Ha a tünetek hosszabb ideig fennállnak, tanácsos szemcsepp használata a hiányzó könnyf pótlására.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Melyik növényi olajat válasszam az arcbőrömre?