Melyik növényi olajat válasszam az arcbőrömre?

Az ünnepekig van még egy hónapunk arra, hogy eltüntessük arcbőrünkről a fáradtság nyomait. A száraz, zsíros vagy irritált bőrre, a napfény vagy az életkor hatásainak leküzdésére érdemes kipróbálni a természetes növényi olajokat. Az avokádóolajtól a málnaolajig, az inca inchiig széles a skála, biztosan találunk megfelelőt e csodálatos olajok között.

Száraz bőr táplálására

A száraz bőrre csaknem minden olaj alkalmas. Különösen tápláló az avokádóolaj, az argánolaj, a búzacsíra, az édes mandula vagy a borágó olaja. Ezek az olajok filmrétegként megvédik és regenerálják a száraz bőrt. Természetesen mindenkinek meg kell találnia a neki megfelelőt, mert nehéz előre megjósolni, hogy melyik olaj lesz alkalmas számára.

Irritált bőr nyugtatására

Az irritált bőr számára ideálisak a nyugtató olajok, amelyek általában gazdagok ómega-3-ban – ez a zsírsav nagyon hasznos a gyulladt bőr megnyugtatására. Ezek az olajok segítik a hidrolipid filmréteg (a bőrünk egész felületét befedi, fő funkciója a bőr külső védelme a baktériumokkal szemben) helyreállítását. Ilyen például a camelina (ekcéma kezelésére), az inca inchi, az áfonyaolaj (nagyon kímélő és nyugtató), vagy akár a málnaolaj.

Zsíros bőrhöz felszívódó olajok

Ha zsíros a bőrünk, jobb, ha jól felszívódó olajokat választunk, mint amilyen például a jojobaolaj, a sivatagi datolya olaja vagy a mogyoróolaj. Ezek a használat után sem teszik zsírossá a bőrt.

Ha aknés a bőre

Javasolható-e növényi olajokat használni azoknak, akik pattanásoktól szenvednek? Igen, de csak kis mennyiségben. Azok az olajok ajánlottak, amelyek szárazak és stabilak az oxidációval szemben. Miért? A mitesszerek valójában olyan pórusok, amelyek eldugultak a túlzott faggyútermelés miatt, és a levegővel érintkezve oxidálódnak (ettől fekete színűvé válnak). Ha olajat viszünk fel a bőrre, akkor az könnyű filmet képez, ami keveredik a faggyúval. Az aknéra hajlamos bőrön az olaj tehát keveredhet a pórusokat eltömő faggyúval, és ha érzékeny az oxidációra, elősegítheti a fekete mitesszerek kialakulását. Röviden: ez egy ördögi kör. A pattanásokra vagy a fekete mitesszerek képződésére hajlamos bőrre jobb, ha olyan olajokat használunk, amelyek nem képeznek filmet a bőrön. Ilyen a jojoba, a sivatagi datolya, a feketekömény olaja. Kerülje a testvajat!

Csipkebogyó olaj az öregedés ellen

Az érett bőr számára semmi sem olyan hatásos, mint egy jó olaj. A karotinoidokban gazdag, ezért nagyon jó regeneráló hatású csipkebogyó csodákat okoz a bőr öregedése ellen, de jó a sérült bőrre, a dohányzás, napsütés okozta bőrproblémákra is. Az érett bőr számára a ligetszépe vagy a borágó olajok ajánlottak, de jó lehetőség az áfonyaolaj vagy a cseresznyeolaj, amelyek antioxidánsokban és esszenciális zsírsavakban gazdagok.

Keverjük kedvünk szerint!

Az olajokat tetszés szerint kombinálhatjuk. Két, három vagy négy olajat keverhetünk, nem többet! (2-4 olajjal jó összhatást hozhatunk létre minden bőrtípusra és problémára, és lehetővé tesszük, hogy minden olaj elegendő mennyiségben legyen jelen, így a legjobb hatást érhetjük el.) Az olajok társítása lehetővé teszi a túl zsíros olajok érintésének finomítását. A búzacsíra olaj például keverhető jojobaolajjal, hogy még jobban beszívódjon. Az olajok keverése enyhítheti a túl erős illatot is. Ebben az esetben az erősebb illatú olajat a sivatagi datolyával, a kamélia olajjal (amelyeknek illata meglehetősen semleges), a rizskorpa olajjal (öregedésgátló), a cseresznyével vagy a sárgabarackkal társítjuk. Mindenki igényeinek, ízlésének és lehetőségeinek megfelelően egyesíthet olyan olajokat, amelyek tulajdonságai megfelelnek a bőrüknek és problémáinak, a kívánt tapintásnak, az illatnak egyaránt.

Ha szívesen olvasna még a bőrápolásról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Bőrápolás házilag