Táplálkozás és hidratáció

Egyre melegebbek a nyarak, sorra dőlnek meg a korábbi melegrekordok. Az extrém meleg a legtöbb ember szervezetét megviseli, de különösen veszélyeztetettek a gyermekek, az idősek és a várandósok. Ők sokkal érzékenyebben reagálnak a nyári forróságra, és hamarabb alakulhat ki nálunk kiszáradás, rosszullét, vagy ájulás. Fokozattan figyeljünk rájuk!

Az életritmusunk is változik a nyári időszak alatt, hiszen jellemzően ez a szabadságolások, nyaralások és a kikapcsolódás ideje is. Egészségünk szempontjából fontos megjegyezni a gyakran ismételgetett mondást: 11-14 óra között ne tartózkodjunk a napon a magas UV sugárzás miatt. Ha ez mégsem elkerülhető, gondoskodjunk a megfelelő napvédelemről (napvédő krém, kalap, világos ruházat) és a folyadékpótlásról.

A táplálkozásunkat is érdemes a megváltozott időszakhoz adaptálni, de itt természetesen nem kell nagy változásokra gondolni. Az első és talán a legfontosabb a folyadékfogyasztás. Testünk természetes hűtési rendszere a párologtatás (izzadás) a nyári melegben fokozottan működik, ezért az itt elvesztett folyadékot és ásványi anyagokat mielőbb pótolnunk kell a szervezet normál működése érdekében.

A dehidratáció (kiszáradás) elkerülésére a legkézenfekvőbb a víz, ásványvíz fogyasztása. Az ásványi anyagok pótlása könnyebben megoldható az Energy FYTOMINERAL oldattal, amiben több mint 60 féle ásványi anyag található. A cukros üdítők fogyasztását csökkentsük ebben az időszakban, de ha természetes felfrissülésre vágyunk, készíthetünk magunknak idénygyümölcsökből turmixokat, amelyeket felturbózhatjuk az Energy zöld élelmiszereivel.

A variációknak csak a képzeletünk szabhat határt: az őszibarackhoz például remekül illik az ORGANIC GOJI por, amivel egy édeskés, desszertszerű italt kapunk, a piros bogyós gyümölcsökhöz az ORGANIC ACAI passzol. Jó kombináció az ORGANIC MATCHA limonádéba keverve, de például az ORGANIC SEA BERRY önmagában is egy finom savanykás frissítő. (A nyári hidratációról részletesebben a július- augusztusi Vitae magazinban talál információt.)

A táplálkozásunk ilyenkor inkább könnyedebb, zsírszegény fogásokból álljon, sok zöldséggel és gyümölccsel. Inkább többször, kis adagokat fogyasszunk, és kerüljük a túlevést. Igyekezzünk, hogy az összes főétkezésünk tartalmazzon valamilyen zöldséget. Reggelihez fogyasszunk idényjellegű friss kerti zöldséget, ebédhez pedig párolt, nyers vagy savanyított formában tudjuk becsempészni őket. A gyümölcsök akár kis étkezésre is bátran fogyaszthatók, remekül csillapíthatják az édesség iránti vágyat, telítő értékük növelése érdekében párosíthatók hozzáadott cukrot nem tartalmazó, rostos keksszel.

Húsokból, húskészítményekből inkább a zsírszegényebb változatokat részesítsük előnyben, például párolva, grillezve, könnyedebb fűszerezéssel. Tejtermékekből is kerüljük a magas zsír- és hozzáadott cukortartalmú termékeket. A nyár egyik kedvenc desszertjét a fagylaltot energia- és tápanyagtartalmának figyelembevételével illesszük az étrendünkbe, és csak ritkán fogyasszuk – különben könnyen felszaladhatnak azok a fránya plusz kilók!

Wachtler Petra
dietetikus, ENERGY szaktanácsadó

További információ az Energy menüpontunkban és az Energy cég honlapján. Ugyanott ingyenes orvosi és természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető.

(x)

Ha szívesen olvasna még a hidratációról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A dietetikus tanácsai: nyári hidratáció