Ne hagyjuk veszni az életerőnket!

Kezdjük a lényeggel. Mik is azok az enzimek? A kérdésre a legtöbb forrásból azt a választ kapjuk, hogy főképpen fehérje összetételű molekulák, melyek más anyagok átalakításánál segédkeznek, katalizátor szerepet betöltve. Vagyis a kémiai reakciók sebességét növelik, miközben saját maguk nem változnak. Hiányzik a szakirodalomból, hogy az enzimek mitől képesek erre, és egyáltalán hogyan lesz egy fehérjéből enzim.

Nyilvánvaló, hogy a valóság ennél sokkal bonyolultabb, de a mai világképünkből elegánsan kihagyjuk azokat a dolgokat, amelyeket nem vagyunk képesek tudományosan megmagyarázni.

Bizonyos kutatók és az ő írásaikat ismerők számára már több évtizede ismert tény, hogy az enzimek olyan molekulák, melyek élő tulajdonságokat mutatnak. Megfelelő vizsgálati eszközökkel fénykibocsátást lehet megfigyelni működésük közben.

Tehát az élő szervezetekben történik valami, amitől a bennük keletkező fehérjék egy része is élővé válik, és ezeket hívjuk enzimeknek. A bennük rejlő biológiai erőt, ami lényegüket képezi, különféle elnevezésekkel, mint pl. életenergia, életerő, életelv, vitalitás, vitális energia próbáltak leírni. Ám akár a mérésével, akár a mesterséges körülmények között történő előállításával ez idáig nem jártunk sikerrel – ez a valami mindig kisiklott a tudósok keze közül.

Mit tudunk még róluk?

Csupa élet a tányérunkon...Enzimek nélkül nincs élet. A testünkben végbemenő minden kémiai reakcióhoz szükség van rájuk. Nélkülük semmilyen szervi tevékenység nem tudna végbemenni, nélkülük nem működnek sem a vitaminok, sem az ásványi anyagok, sem a hormonok. Képzeljük el így a dolgot: az enzimek jelentik a „munkaerőt”, ők építik a testet éppúgy, ahogy építőmunkások építik fel az otthonunkat. Hiába van meg az összes tégla, fa és egyéb építőanyag, a ház felépítéséhez munkásokra is szükség van, akik az élő erőt jelentik.

Az enzimkutatás atyjától, dr. Howelltől kölcsönzött felosztás szerint 3 csoportra oszthatók: táplálékenzimekre, emésztő enzimekre és anyagcsere enzimekre.

A táplálékenzimeket a táplálékaink tartalmazzák. A magyar nyelv kifejezőképessége is megragadja a lényeget: a táplálék az, ami minket táplál. Az étel pedig az, amit megeszünk. A kettő manapság sajnos nem azonos. Sok ételt eszünk, de csak kevés táplálékot…

Tehát ideális esetben táplálékot fogyasztunk, mely azonos az organikus, élő étellel, ami a mi kultúránkban a friss és nyers zöldséget, valamint gyümölcsöt jelenti. Ezek a táplálékok mindazt tartalmazzák, aminek a felhasználásával jó egészségben töltött, hosszú életet élhetünk. Rágáskor, amikor összetörjük a növények sejtfalait, a táplálékenzimek – a sejtekből felszabadulva – belefognak az adott növény megemésztésébe. Ideális esetben, ha ilyen alapanyagokkal látjuk el a szervezetünket, az emésztőnedveket termelő szerveinknek alig akad dolguk. Ráadásul az élő növényekben lévő enzim-alapanyagokkal el tudjuk látni a szervezetünket, hogy az egyéb területeken megkopott enzimeket újraépítse.

Rajtunk áll, hogy gyorsítjuk vagy lassítjuk az öregedést

Az emésztőenzimek végzik el ételeink megemésztését, és minél kevesebb táplálékenzimet fogyasztunk, annál többet vagyunk kénytelenek belőlük előállítani. Ez nagyon megterheli az emésztőnedveket gyártó mirigyeinket, például a hasnyálmirigyünket.

A dr. Howell által anyagcsere-enzimeknek nevezett rész pedig a szervezetünk összes, nem emésztéssel kapcsolatos funkciójában szereplő enzimeket jelenti. Sajnos, ha táplálékenzimeket nem fogyasztunk, az emésztőenzimek termelésének biztosítása végett a szervezet kénytelen testünk működtetésétől elvonni a test- vagy más néven anyagcsere-enzimeket. Ezáltal gyengülnek a testi működéseink, felgyorsul az öregedés folyamata és a degeneratív betegségek kialakulása.

A nem gyógyszerorientált orvosi kutatások évek óta állítják, hogy csaknem minden betegség és az idő előtti öregedési folyamat a test enzimhiányának tudható be.

Az enzimek hőérzékenyek; mi viszont főzéssel, melegítéssel, párolással, sütéssel, netán mikrohullámmal megöljük őket… Manapság az emberek többsége hőkezelt és feldolgozott ételt fogyaszt.

Számos vizsgálat igazolja, hogy bolygónk lakosságának 60-80%-a létfontosságú tápanyagok és enzimek hiányában szenved. Ennek első jelei: fáradtság, összpontosítási nehézségek, gyakori hajlam a fertőzésekre, bőrproblémák, emésztési zavarok stb. Ez az arány Magyarországon még rosszabb.

Mi lehet a megoldás?

Enzimek bevitele a táplálékkal. Igen, de hogyan, és milyen táplálékkal? Egyfelől érdemes minél több friss, nyers és lehetőleg megbízható hazai, ökológiai termesztésből származó zöldséget és gyümölcsöt ennünk. Az ideális az volna, ha 100%-ban ilyesmit fogyasztanánk. De már a 70%-os arány sem tartható az emberek többsége számára. Ez az alsó limit, amelynél még elfogadhatók az arányok.

Ha ez sem megy, avagy ragaszkodunk a marhapörkölt + nokedli + kisfröccs kombinációhoz, még inkább szükségünk van enzimkoncentrátumok bevitelére. És itt következnek az ENERGY termékek.

A BARLEY, vagyis a zöldárpa pora, a SPIRULINA BARLEY és a CHLORELLA az enzimek kiemelkedő hatékonyságú hordozói.

A BARLEY por az enzimek igazi tárháza. Nagyon hasznos segítséget jelent egész évben az egyébként általánosan „gyakorolt” enzimhiányos táplálkozás kiegészítésére. Tavasszal ajánlott egy intenzívebb kúrában alkalmazni, hogy a hideg és sötét hónapokban kimerült szervezetünket újra feltöltsük életerővel. Az íze is kedvező, különösen ha valaki korábban már fogyasztott pl. búzafű-levet hasonló célból. Gyerekeknek is ideális, idősek és betegek roborálására ugyancsak nagyszerű.

A SPIRULINA BARLEY szintén remek enzimpótló. A Spirulina kb. 2000-féle biológiailag aktív enzimet tartalmaz. Egyéb jótékony tulajdonságai mellett kiemelendő a kiváló növényi fehérje tartalma. Ezekből a fehérjékből a szervezetünk sokkal könnyebben tud enzimeket készíteni, mint az állati eredetűekből, és az emésztésükhöz is nagyságrendekkel kisebb energiára van szükség. Zsírsav-, vitamin- és organikus ásványianyag-tartalmuk igazán kapóra jön – a silány átlagos étkezés mellett – szervezetünk alapvető tápanyagokkal történő ellátásában.

A CHORELLA kiváló enzimtartalma párosul egy másik remek tulajdonsággal: ez az élőlény – a legősibb és legparányibb növény a Földön – a méregtelenítés igazi szakértője. Ugyanakkor a klorofill tartalma egyedülálló, 4% körüli. Teljes értékű fehérje, minden aminosavat tartalmaz, beleértve a 8 esszenciális aminosavat is, melyeket szervezetünk képtelen előállítani, vagyis kizárólag külső bevitellel juthatunk hozzájuk. Ez viszont a gyorsétkezdék kínálatából aligha lehetséges…

Enzimeket adni – küldetés

A gondos alapanyag-válogatás, a speciális gyártási technológia biztosítja, hogy aki ezeket a készítményeket fogyasztja, az hatékonyan és gyorsan pótolhatja a hiányzó enzimeket.

Persze a gyorsaság viszonylagosan értendő. Amit a korábbi életvitelünkkel évek-évtizedek alatt tettünk tönkre, azt nem lehet 2 nap alatt rendbe tenni, de kitartó, következetes alkalmazásukkal a lehető legtöbbet hozhatjuk ki magunkból. Tehát aki másnak enzimeket ajánl, az küldetést teljesít.
Enzimeket adni annyit jelent, mint egészséget, életet adni.

Dr. Czinege László
orvos-természetgyógyász
ENERGY szakértő

További információ az Energy cég honlapján és az Energy menüpontunkban. Ugyanott ingyenes természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető.

(x)