Gyógynövénykereső

Szerkesztő: Németh Imréné Éva

Az gyógynövénykeresőben kétféle módon kereshet. Ha egy konkrét gyógynövényre kíváncsi, akkor az első listából válassza ki a kívánt növényt, majd kattintson az alatta látható Megnézem feliratú gombra. Ha viszont azt szeretné tudni, hogy egy vagy több betegségére melyik gyógynövény nyújthat gyógyírt, akkor a második listában jelölje be a betegségeket, majd az alatta levő Megnézem gombra kattintva kapja meg az eredményt.


Előfordulhat, hogy ha túl sok betegséget jelöl meg egyszerre, akkor a keresés nem hoz eredményt, azaz nem lesz minden megjelölt betegségre hatásos gyógynövény az adatbázisban. Ekkor próbálkozzon új kereséssel, de ügyeljen arra, hogy ezúttal kevesebb betegséget válasszon ki!

 

Ön az alábbi gyógynövényre keresett: Máriatövis

Máriatövis (SILYBUM MARIANUM L.)

Ismert még az alábbi neveken: máriabogáncs, tarkabogáncs, szilibum

A Földközi-tenger melléki mediterrán vidékek napos, sziklás területeinek növénye. Közép-Európában, így hazánkban is termesztett egynyári gyógynövény, magtermése a gyógyszeripar nélkülözhetetlen alapanyaga.

Fő hatásai:
A termésében, magjában található szilimarin, továbbá illóolaj, aminosavak, telítetlen zsírsavak (F-vitamin) adják fő hatásait. A népgyógyászat a leveleit is használta a lép-, a máj-, és epebántalmak gyógyítására.

Belsőleg:
Felsorolt hatóanyagai szabad gyököket megkötő tulajdonsággal rendelkeznek. A májbetegségek gyógyításában, elsősorban a gyógyszeripar által feldolgozott formában, orvosi rendelvényre felírt és alkalmazott szer. A nehézfémek, az alkohol, egyéb mérgezések, kiváltotta májkárosodások esetén nélkülözhetetlen májregeneráló szer. Serkenti az epetermelést. Csillapítja a lázat, enyhe görcsoldó hatású. Használata emeli a vérnyomásemelő hatású. Angina pectorisban, pajzsmirigytúltengésnél, aritmia esetén, valamint várandós kismamáknál és szoptató anyukáknál tilos a használata.

Figyelmeztetés! A máriatövis mag gyógyszeripari alapanyag, házi szerként történő használata nem javallott!