Gyógynövénykereső

Szerkesztő: Németh Imréné Éva

Az gyógynövénykeresőben kétféle módon kereshet. Ha egy konkrét gyógynövényre kíváncsi, akkor az első listából válassza ki a kívánt növényt, majd kattintson az alatta látható Megnézem feliratú gombra. Ha viszont azt szeretné tudni, hogy egy vagy több betegségére melyik gyógynövény nyújthat gyógyírt, akkor a második listában jelölje be a betegségeket, majd az alatta levő Megnézem gombra kattintva kapja meg az eredményt.


Előfordulhat, hogy ha túl sok betegséget jelöl meg egyszerre, akkor a keresés nem hoz eredményt, azaz nem lesz minden megjelölt betegségre hatásos gyógynövény az adatbázisban. Ekkor próbálkozzon új kereséssel, de ügyeljen arra, hogy ezúttal kevesebb betegséget válasszon ki!

 

Ön az alábbi gyógynövényre keresett: Orvosi kálmos

Orvosi kálmos (ACORUS CALAMUS L.)

Ismert még az alábbi neveken: kálmos, büdössás, bécsisás

Hazánkban tömegesen a Dráva partján, máshol elszórtan vízpartok nádasai, folyók holtágai, mocsarak, lápok, nedves árkok, állóvizek környékén található, védett gyógynövény.

Fő hatásai:
Magas illóolaj-, keserűanyag tartalma (acoran), cserzőanyag-, valamint nyálkatartalma határozza meg hatásait.

Belsőleg:
Régóta ismert és alkalmazott gyógynövény. Csillapíthatatlan éhségérzetet kiváltó hatását már a görögök is ismerték. Illatával önmagában is előidézi az emésztőnedvek képződését. Több száz éves magyar orvosi receptúrában már mint erősítő, emlékezőtehetséget javító szer szerepel, ma is időszerű az alkalmazása. Normalizálja az emésztést, csillapítja a felfúvódást, megakadályozza az erjedési folyamatokat, a bélgázok képződését. Az emésztés elősegítésében egyrészt étvágygerjesztőként működik, másrészt szélgörcsoldó tulajdonságával is hatásos szer. Epekőhajtó teák fontos alkotóeleme, de kiválóan alkalmazható a gyomorfekély gyógyításában is – mindig keverékben, más gyógynövényekkel. Nyugtató tulajdonsága más gyógynövényekkel társítva jól érvényesül. Tisztítja a tüdőt, dohányzásról való leszoktatás során is alkalmazható. Alacsony vérnyomás és vérszegénység esetén ugyancsak ajánlott.

Külsőleg:
Gyógynövényfürdők alkotórésze, reumás betegségek, levertség ellen alkalmazható, valamint idegerősítő, nyugtató tulajdonságával gyógyít. A szájüreg gyulladásai esetén hatásos gargarizáló szer. A likőr- és az illatszeripar alapanyagaként is keresett a drogja és az illóolaja egyaránt.

Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Nyugtató, altató hatás eléréséhez: galagonya, komló, macskagyökér, citromfű. Gyomorfekély gyógyításában: orbáncfű, apróbojtorján, körömvirág.

Figyelem! A gyógynövények használata során a szakember által előírt adagok és a javasolt felhasználási mód pontos megtartása ajánlatos. Annál is inkább, mert szakirodalmi adatok szerint a kálmosnak nagyobb adagban karcinogén (rákkeltő) hatása lehet.