Homeopátia: kis dózis – nagy hatás

Az osztrákok egyre gyakrabban alkalmaznak homeopátiás szereket. Sok leendő anya folyamodik hozzájuk, mert a terhesség alatt csak korlátozottan vehetnek be gyógyszereket. A kezelés költségeit Ausztriában nem térítik meg, Németországban viszont állják a betegpénztárak.

Már régebben mutatkozik egy világos trend, amely a komplementer orvosi kezelések növekvő népszerűségét mutatja. Mint az osztrák Pharmig homeopátiás szakbizottságának elnöke mondja, a homeopátiás szerek alkalmazóinak nagy részét a terhes nők, anyák és gyermekek jelentik. Az egész piac közel 3%-os piaci részesedésével a homeopátiának Ausztriában nemzetközi összehasonlításban igen magas értéke van.

Ausztriában nincs költségvállalás

A betegek számára a homeopátiás kezelés melletti döntés drága lehet, mert ezt jelenleg teljesen maguknak kell fizetniük. A szakmai társaságok, betegképviseletek és homeopátiás gyógyszer-előállítók minden olyan törekvése, hogy szüntessék meg a homeopátia kizárását a betegpénztárak térítési köréből, eddig eredménytelen maradt. Ezért még nincs szerződésük a betegpénztárakkal.

A Pharmig elnöke szerint a problémát két oldalról kell tekinteni, mert a komplementer terápia, különösen a homeopátia, két nagy alkotórészből tevődik össze, az orvosi kezelésből és a gyógyszeres terápiából. Az orvosi kezelés a homeopátiánál lényegesen időigényesebb – és ezzel drágább –, mint a hagyományos orvoslásban.

Németország mint éllovas

Németországban más a helyzet: 2006. október 1-je óta több mint 70 kötelező betegpénztár vállalja a homeopátiás kezelés költségeit. Ezt a példát rövidesen Ausztria is követheti.

Az osztrák Legfelső Bíróság egyik ítélete ugyanis a homeopátiát elvileg orvostudományi módszernek ismeri el. Az SPÖ-ÖVP koalíciós kormányprogramban a térítési kódexben a homeopátiás termékek „evidenciaalapú elismeréséről” van szó.

Hasonlót a hasonlóval

A homeopátia a hasonlóság elvén működik: „hasonlót hasonló gyógyít”. Ez abból indul ki, hogy minden betegség olyan gyógyszerrel kezelhető, amely egészséges embernél nagy adagban hasonló panaszokat idéz elő, mint maga a betegség. Ezzel utánozza a betegséget és a szervezetet öngyógyításra mobilizálja.

A homeopátiás gyógyszerek alapjai növényi, állati és ásványi eredetű, természetes anyagok, amelyeket alacsony dózisban adnak. A kiindulási anyagot fokozatosan vízzel vagy alkohollal engedik fel, vagy tejcukorral keverik. Ezzel az eredeti anyag erősen hígul.

(Forrás: Etinet; eredeti cikk: Pharmig info, 2007, 0, 2, 19., fordította: Kövesi Ervin)