Utazási, tengeribetegség és homeopátia

Ha nyár, akkor nyaralunk. Ha nyaralunk, akkor utazunk – autóval, repülővel, hajón, vonattal. Lóháton, tevén ritkábban. Pedig a tengeribetegség elnevezés (ma: kinetózis) abból az időből származik, amikor a közlekedést főleg a hajózás és a lovaglás jelentette.

Az eszközök változtak, korszerűbbek lettek, a tünetek maradtak ugyanazok, azaz: szédülés, gyengeség, émelygés, hányás, sápadtság, verejtékezés. Azok az emberek, akik hajlamosak az utazási vagy tengeribetegségre (kinetózisra), már előre tudják, hogy milyen megpróbáltatás vár rájuk, és bizony szorongva gondolnak az utazásra.

Figyeljük meg alaposan a tüneteket

Az utazási betegség jól befolyásolható homeopátiás szerekkel, melyek kiválasztása a tünetek alapos megfigyelésén alapszik. Ilyeneken például:

  • Mely tünet a legkellemetlenebb, legdominánsabb?
  • Milyen érzelmek, érzések kísérik a rosszullétet (félelem, szorongás, düh)?
  • Segít-e a friss levegő, vagy éppen a zárt tér, ahol jobban érezzük magunkat?
  • Csökkenti-e a panaszokat az evés, ivás?
  • Érzékenyek vagyunk-e szagokra, dohányfüstre?
  • Megkönnyebbülünk-e egy kiadós hányás után?
  • Fennáll-e fokozott nyálképződés, nyálzás?
  • Jár-e fejfájással, szédüléssel a rosszullét?
  • Kíséri-e ásítozás, aluszékonyság a tüneteket?
  • Van-e verejtékezés, és ha igen, melyik testrészen a legkifejezettebb, milyen intenzív?
  • Milyen egyéb kísérő tünet tapasztalható?

Kinetózisban jó néhány monokomponensű szer áll rendelkezésünkre, ám ha nem tudjuk eldönteni, melyiket válasszuk, használjunk komplex szereket. Ilyen például a Vertigoheel (Cocculus, Conium, Ambra, Petroleum) vagy a Cocculine (Cocculus, Nux vomica, Petroleum, Tabacum) tabletta. A komplexeket az utazás előtt és alatt kell elszopogatni, elrágcsálni, és akár 2 óránként lehet ismételni, ha a tünetek fennállnak.

A monokomponensű szereket C, CH 12, 15, 30 potenciában lehet szedni, a komplexekkel azonos gyakorisággal. Nagyon jó hatású, ha a megfelelő gyógyszert néhány deciliternyi ásványvízben feloldjuk, és az oldatot lassan kortyolgatjuk.

A leggyakrabban használt szerek

COCCULUS INDICUS
Az egyik legfontosabb és leggyakrabban választandó szer kinetózisban. Az utazó szédül, émelyeg, gyenge, remeg és kábult. Undorodik a szagtól, az étel látványától, és állapotát ezek az ingerek rontják. Nem tud kinézni a járműből. Legszívesebben mozdulatlanul, egy zárt, lesötétített helyiségben tartózkodna. Állapota rosszabbodik a szagoktól, cigarettafüsttől, a legkisebb mozdulattól. Közérzete jobb, ha melegben van, ha csukott szemmel, mozdulatlanul fekszik.

TABACUM
A tünetek hasonlítanak ahhoz, mikor egy nem dohányzó ember egymás után több cigarettát elszív. Ilyenkor elsápad, nyála folyik, hányingere van, hány, szédül. Szívdobogás- és hidegségérzése van, ájulás kerülgeti. Testét hideg verejték lepi el. Nagyon gyenge, igen rossz a közérzete. A tünetek fokozódnak, ha feláll vagy ha a szemét kinyitja. Ugyancsak romlik az állapota melegben, cigarettafüstben. Jobban érzi magát a hűvös levegőn, ha legyezik, ha hányni tud egy kiadósat, vagy ha nyugalomban lehet.

BORAX
Az e szert igénylő betegre jellemző az érzékszerveinek fokozott érzékenysége. A hányingerhez, hányáshoz szorongás is társul. A fel-lefelé irányuló, liftező mozgást és az előrehajlást különösen rosszul viseli (pl. repülő, hinta). Rosszabbul van gyümölcsfogyasztás után, ringatózásra, melegben.

IPECA (IPECACUANHA)
Hányásra, émelygésre általánosan használt szer. Ezek kapcsán a betegnek folyik a nyála, gyomra görcsöl, feje fáj, a beteg remeg. Hányás után sem könnyebbül meg. Nem szomjas. Nyelve tiszta, nem bevont, a folyadék elutasítása és a hányás ellenére. Rosszabbul van, ha mozog vagy ha hideg éri. Panaszai csökkennek hideg italtól, és akkor, ha becsukja a szemét.