Monokészítmények heveny tünetekre

A kezelés és a gyógyítás összetett feladat. A kezelés célja, hogy az esetlegesen öröklött allergiás hajlam és a külső kiváltó, provokáló tényezők ellenére meg tudjuk előzni az allergia kialakulását vagy a már kialakult betegségben enyhülést és gyógyulást érjünk el.

Az allergiás beteg kezelésének nem nélkülözhetetlen feltétele, bár kétségkívül fontos támogatója az allergiavizsgálat. Kisgyermekeknél az immunrendszer éretlensége miatt bizonyos allergiavizsgálatok eredményei biztonsággal nem értékelhetők.

Homeopátiás megközelítésben a kezelés több szinten, több homeopátiás gyógyszer alkalmazásával történhet. Jogos igény a beteg részéről, hogy a kellemetlen akut tüneteire enyhülést találjon. Ezért a kezelés egyik alappillérét a tüneti szerek alkalmazás jelenti.

A megfelelő tüneti szer kiválasztása

Ezen gyógyszerek kiválasztása az allergiaszezonban jelentkező jellegzetes, különös, egyedi, sajátságos betegségtünetek megfigyelésével történik. Csupa olyan jellegzetesség nevesül, amellyel a beteg korábban nem törődött, hiszen senki sem kérdezett rá. Ilyen a tünetek pontos lokalizációja: orrszárny, orrhegy, garatfal viszketése, a testen megjelölhető oldaliság, milyen jellegű érzéseket tapasztal – csípő, szúró, feszítő –, valamint a modalitás. Ez utóbbi azokat a hatásokat jelenti, amelyek a tünetek és a beteg általános állapotát a jobbulás vagy a rosszabbodás irányában módosítják (pl. hidegre, melegre, érintésre, nedvességre való változás).

Akut szerként gyakran javasolható az Agaricus közepes hígításban, ha az orr, a külső és belső hallójárat, a lágyszájpad erős viszketésére panaszkodik a beteg, tüsszög végeláthatatlanul, de az orrában nincs váladék.

Allium cepa közepes vagy magas hígítását adhatjuk akkor, ha az orrváladék maró, vizes jellegű, heves tüsszögés rázza össze a beteget, erős könnyezés és fényérzékenység mutatkozik, és minden tünete rosszabbodást mutat melegben, zárt térben.

A parlagfű-allergiára jellemző tűrhetetlen, állandó vakarásra, dörzsölésre késztető szemviszketés az Ambrosia domináns tünete. Kísérő jellegzetesség a sok tüsszögés, a híg orrfolyás, orrvérzés, ugató vagy asztmatikus köhögés. Az Ambrosiát közepes hígításban javasoljuk.

Ha a szemhéjakon és az orrnyálkahártyán nagyfokú ödémát, vizenyőképződést tapasztalunk, erős orrdugulással, égő-szúró fájdalommal, amely melegre rosszabbodik és hidegre enyhül, gondoljunk az Apis mellificara, amit magas hígításban adjunk.

Ha az allergiás tünetek nagyon emlékeztetnek az Apisra, de a váladékok maróbbak, égetőbbek, kiterjedtebb a viszketés-érzet, és feltűnő a rekedtség, az orr belsejében érzett heves szúrkászó érzés, orrvérzés, maró orrfolyás és orrdugulás kíséretében, Arum triphyllum közepes hígítása javíthat az állapoton.

A szem, az orrlyuk, a szemek között az orrgyök, a lágy szájpad és külső hallójárat viszketése esetén, ha ez a viszketés égő érzettel társul, és ekcémás bőrelváltozás jelenik meg a szemhéjakon, az Arundo közepes hígítását javasoljuk.

A Carbo vegetebilisra is a rekedtség és az orrviszketéssel együtt megjelenő heves, megkönnyebbülést nem hozó tüsszögés a jellemző, és feltűnő lehet a köhögés asztmatikus, nehézlégzéses jellege, valamint a nagymértékű általános gyengeségérzet – csakúgy, mint az Arsenicum album esetében.