Hasi panaszok, lábadozás, szövődmények

Az influenza homeopátiával történő megelőzéséről és kezeléséről szóló sorozatunk befejező részében a hasi panaszok esetén, valamint a szövődmények kivédésére és a lábadozás elősegítésére alkalmazható homeopátiás szerekről szólunk. Cikkünk szerzője dr. Lengyel Boglárka.

A betegnek, főleg gyereknek hányingere lehet, és esetleg hányhat is. A Baptisia a döntően hasi panaszokkal jelentkező influenza homeopátiás szere. 9 vagy 15 CH-ban javasolható akkor, ha a hasmenés bűzös, sötét, fájdalmatlanul ürülő széklettel jelentkezik. Hasi ultrahangon ilyenkor megnagyobbodott nyirokcsomókat lehet látni. Feltűnő hasmenés esetén, ha száraz köhögés kíséri a tünetek kifejlődését, általános gyengeség tüneteivel és izomfájdalmakkal, Arnica montana 9 vagy 15 CH adható.

Hasi panaszokkal járó influenza szere az Ipecacuanha. A betegség émelygéssel, hányással és köhögéssel jellemezhető. Csontfájdalommal, összetörtség érzettel, náthával, torokfájással és gyorsan hurutosodó, szörcsögő köhögéssel zajlik. Az Ipecacuanha 15 vagy esetleg 30 CH-ban javasolható. Savas-epés hányással járó influenza esetén Irisre gondoljunk. A betegnek csöpög az orra, fájnak a mandulái és a torka, a garatja, és ez az égő érzés a gyomráig sugárzik. Hascsikarásra panaszkodik, égető hasmenése van, egész testében borzong. Ekkor 15 CH-ban adjuk az Irist.

Panaszok, készítmények lábadozás idején

A megfelelő homeopátiás szerek alkalmazása esetén az influenzás panaszok általában 1-3 nap múlva enyhülnek. A lábadozás időszakában, ha a beteg sokat izzadt, esetleg hasmenése is volt, vagy hányt és kevés folyadékot fogyasztott és a súlya jelentősen csökkent, vérnyomása alacsony, a China 9 CH-t adjunk. Jellegzetes erre a szerre a beteg nagyfokú nyugtalansága, ingerlékenysége, túlérzékenysége.

A lábadozás időszakában még főleg este, vagy megerőltetés után felmehet a láza. A Kalium phosphoricum 15 CH-ban alkalmas a testileg-lelkileg kimerült, gyenge, nagyon fáradékony beteg tüneteinek enyhítésére. A feje, szeme fáj, füle zúg, gyakran szédül, fázós és a végtagjai hidegek.

Elhúzódó lábadozás esetén, ha a beteg esténként köhécsel és kimerült, adjunk Sulfur iodatumot 9 CH-ban.

Az influenza megelőzésére és a betegség elején, majd a betegség átvészelése után is alkalmazható az a homeopátiás szer, amelyet a megmaradó makacs panaszok miatt – mint a köhögés, hosszú ideig tartó szaglásvesztés – sikeresen adagolhatunk, és ez az Influenzinum, 15 vagy 30 CH-ban.

Védjük ki a szövődményeket

Ha a beteg állapota rosszabbodna, gondoljunk az esetleges szövődményre, ami gyakran lehet a tüdőgyulladás. Ez lehet elsődleges, ekkor maga a vírus váltja ki a betegséget, illetve másodlagos, mikor a vírusfertőzést követően baktériumok okozzák a gyulladásos folyamatot. Ilyenkor a megfelelő baktériumellenes kezelés elengedhetetlen.

Ha antibiotikus kezelésre lesz szükség, kiegészítésként használhatunk a jellegzetes tüneteknek megfelelő homeopátiás szereket. Az influenza okozhat ezenkívül még izomgyulladást, idegrendszeri gyulladásokat, szívbetegeknél EKG-eltéréseket, valamint gyermekek esetében krupp (croup) szindrómát, de az alábbiakban felsorolt szövődmények jelentősége a tüdőgyulladáshoz képest csekély.

Az esetleges szövődmények kivédése céljából a tüdő védelmére adható Phosphorus 15 vagy 30 CH-ban, ha a heves, ugató, rövid, fájdalmas köhögés éjszaka és beszédtől erősödik, meleg italoktól esetleg enyhül.

A Pyrogenium az elhúzódóan lázas beteg általános állapotát javítja, fejfájását mérsékli, a bakteriális felülfertőződés esélyét csökkenti. A Pyrogenium jóval az antibiotikum-korszak előtt hatásosnak bizonyult a fertőzések okozta lázas állapotok kezelésére.

A Hepar sulfuris 30 CH-s magas hígítása szintén az esetlegesen megjelenő gennyes folyamatok mérséklésére alkalmazható. A Hepar sulfuris jellegzetessége a beteg fokozott hideg-érzékenysége, arcüreggyulladás vagy gennyes mandulagyulladás, illetve fülgyulladás kialakulására való hajlama.

Dr. Lengyel Boglárka
homeopata csecsemő- és gyermekgyógyász,
a Gyermekgyógyászat és homeopátia oldal szakértője,
elérhetősége: 1076 Budapest, Péterfy Sándor u. 8. Gyermekorvosi rendelő,
telefon: (06-1) 322-2885 vagy 06-20-953-9118

(Vége)