Hogyan használjuk, tároljuk a szereket?

Figyelem: lehet, hogy meglepő lesz az Ön számára, hogy a gyógyszert hetente, havonta vagy csak kontrolltól függően kell ismét bevenni, de saját érdekében tartsa meg ezeket az utasításokat! A homeopátiás kezelés alatti leggyakoribb hiba az utasítástól eltérő, gyakoribb gyógyszerbevétel. Ez nem segíti a gyógyulást, hanem zavarja, és gyógyszertünet kiváltásával kellemetlenséget okozhat a betegnek.

Egy adag: a golyócskákból általában a következő mennyiséget tekintjük egy-egy adagnak, ezt javasoljuk a betegeknek (a bevétel gyakorisága a fontosabb!):

  • újszülöttnek, csecsemőnek a német (3 mm-es) golyóból 1-2 darab, a francia (Boiron, 5 mm-es) golyóból 1 darab. Ebben az életkorban feloldva kell beadni, hogy elkerüljük a légutakba kerülés lehetőségét
  • kisgyereknek a német gyógyszerből 3-4 darab, franciából 2-3 darab
  • nagyobb gyerek és felnőtt számára a német gyógyszerből 5-7 golyó, a franciából 3-5 golyó.

A potenciák – a gyógyszer nevében szereplő szám jelzi a potencia fokot – a hatás erőssége szerint feloszthatók. A magas potenciájú gyógyszerek hamarabb képesek gyógyszertünetet kiváltani, használatukhoz komoly homeopátiás ismeretek szükségesek.

  • C vagy D 12-es és ennél alacsonyabb szám az alacsony potencia. Ez javasolt önálló használatra, öngyógyításra, orvosi kontroll nélkül.
  • C vagy D 12-30 a közepes potencia.
  • C vagy D 30-nál nagyobb szám a magas potencia. Ezeket orvosi kontroll mellett célszerű szedni.

(A Boiron készítményeinél nem C, hanem CH rövidítés jelzi a potencia sorozatot, de ez nem jelent semmilyen különbséget a hatásban – a szerk.)

Mit, mennyit, meddig szedjünk?

A jól kiválasztott gyógyszer rövid időn belül érzékelhető állapotváltozást okoz. A rosszul választott legtöbbször csak módosítja a tüneteket, néha semmi hatást nem vált ki, hosszú időn keresztül szedve pedig gyógyszertünetet okozhat, hasonlóan ahhoz, ahogyan egészséges embereken megjelennek a gyógyszer tünetei a homeopátiás gyógyszervizsgálatok során. Ilyenkor a tünetek paradox módon felerősödhetnek, sőt a túlzott, állandó gyógyszerszedéstől újabbak is megjelenhetnek. Ezek – a szedés abbahagyása után – több-kevesebb idő múlva legtöbbször visszafejlődnek. Ritkán válik szükségessé gyógyszerrel antidotálni a hatását. Ezért fontos alapszabály, hogy ha a panasz nem változik, ne szedje önállóan tartósan (két-három napon túl) a gyógyszert. Ilyen esetben konzultáljon orvosával!

A gyógyszert addig kell szedni, amíg a tünet jelen van! Ez a szabály még akut betegség gyógyításakor is kötelező. Javulás esetén ritkítani kell a bevételt. A tünetek változása pedig az esetek egy részében gyógyszerváltást indikál.

A homeopátiás gyógyszereket együtt lehet szedni a többi gyógyszerrel. A szteroid gyulladáscsökkentők, sejtosztódást gátló gyógyszerek, helyi érzéstelenítők csökkenthetik a hatásukat, de ez gyakoribb bevétellel korrigálható. Orvosa feladata ebben dönteni.