Homeopátia = kuruzslás! Vagy mégsem?

Homeopátiás orvos tanácsadónknak, dr. Sebő Zsuzsannának továbbítottuk egyik látogatónk, Bakos Gábor kemény hangú hozzászólását, amelyet egyik régebbi cikkünkhöz fűzött hozzá. Alább közöljük olvasónk véleményét, majd a doktornő válaszát.

2007 decemberében jelent meg a Homeopátia: kuruzslás az egész? című írásunk. Két és fél évvel később, idén áprilisban szólt hozzá a cikkhez Bakos Gábor. Idézzük.

„Mint vegyészettel igencsak kapcsolatban lévő személy, nyugodtan kijelenthetem, hogy a víznek (meg más oldószernek sem) semmiféle »átvivő hatása« nincs. Persze, egy vegyület által kiváltott hatás korántsem biztos, hogy lineáris a dózissal, továbbá a hatás egyénenként is eltérhet. Így, bizonyos esetekben, bizonyos egyénenként egy hígabb forma eredményezheti ugyanazt a gyógyító hatást, mint a gyógyszer normál adagolása – mellékhatás nélkül. De: hangsúlyozni kell, hogy ez nem a víz »átvivő hatása« miatt következett be, hanem egyszerűen amiatt, hogy adott esetben a gyógyító hatáshoz az a koncentrátum is elegendőnek bizonyult.

A gyógyszeripar hatalmas üzlet. Fillérekért előállíthatóak fejfájás-, fájdalomcsillapítók, vitaminok, stb. Ezeket több 1000% vagy 10000%-os haszonnal el lehet adni, mert hatásuk azonnali. Ebből az üzletből akarnak lecsípni a homeopátiás szerek gyártói – akik maguk nem képesek a gyógyító vegyületeket előállítani – azzal, hogy a mások által legyártott szereket felhígítva eladják.

Nem szabad bedőlni a homeopátiának! A személyre szabott kezelést arra kell(ene) felhasználni, hogy a gyógyszerek dózisait valóban egyénileg állítsák be! (Hisz a gyártók által ajánlott adag akkora, amely biztosan minden egyénnél kifejti hatását, azaz a legtöbb embernél – valóban – túladagolt.)”

Sebő doktornő válasza

Tisztelt Bakos Úr!

Minden egyes mondatával egyetértek, és bár a bevezető kijelentése homeopátiaellenes, mi több, kissé demagóg, minden egyes mondata a homeopátia mellett szól, és ezt ezúton is köszönöm. De nézzük csak:

„.nyugodtan kijelenthetem, hogy a víznek (meg más oldószernek sem) semmiféle »átvivő hatása« nincs.” Így igaz, de a homeopátiás szereknek nem sok közük van a víz átvivő hatásához. Azonban ha már a vízről beszélünk, legyen ez a példánk. Ha egy sima víztükröt egyszerű tükörként használunk, a látott információt, azt, hogy a saját alakunkat látjuk viszont, nem vonjuk kétségbe. Ennek ellenére a víztükör nem létrehozója, csak közvetítője a sziluettünknek.

„…egy vegyület által kiváltott hatás korántsem biztos, hogy lineáris a dózissal, továbbá a hatás egyénenként is eltérhet”. A homeopátia egyik alaptörvényét fogalmazta meg. A homeopátiás szerek hatása valóban nem a dózistól függ, és a legszigorúbban egyénre szabott a kezelés.

„… adott esetben a gyógyító hatáshoz az a koncentrátum is elegendőnek bizonyult”. Ha Ön vegyész, akkor tudnia kellene, hogy 100 a kilencediken (vagyis: 1009) hatványú hígítástól kezdve már az eredeti anyag egyetlen molekulája sem található az oldatban (Avogadro), a homeopátiás kezeléseket pedig sokszor a 100-as szám 30., 200., 1000., vagy akár 10 000. hatványával végezzük. Így ez az érve nem állja meg a helyét.

„A gyógyszeripar hatalmas üzlet. Fillérekért előállíthatóak fejfájás-, fájdalomcsillapítók, vitaminok stb. Ezeket több 1000% vagy 10 000%-os haszonnal el lehet adni, mert hatásuk azonnali.” Megint egyetértünk, és többek között ezek a gyógyszercégek a fő szponzorai a homeopátia ellen indított támadásoknak. Azt azért nem vetném a szemére egyik gyógyszergyártónak sem, hogy profitorientált, hiszen ez a fennmaradásuk alapfeltétele. Ön nem a fizetéséért, a haszonért dolgozik, tevékenykedik? Ha ez tisztességes eszközökkel történik, nincs is benne kivetni való, akár hagyományos, akár homeopátiás gyógyszerről van szó.

„Ebből az üzletből akarnak lecsípni a homeopátiás szerek gyártói – akik maguk nem képesek a gyógyító vegyületeket előállítani – azzal, hogy a mások által legyártott szereket felhígítva eladják.” A homeopátiás szerek kiindulási anyagai nem a kész gyógyszerek, hanem a természetben fellelhető anyagok, ezt már szinte minden laikus is tudja. Talán ha vette volna a fáradságot, hogy egyetlen egy ismertetőt elolvasson, mielőtt beküld egy hozzászólást, akkor nem került volna a tájékozatlansága a nyilvánosság elé. Nem kell sokat kutakodnia, elég, ha a honlapunkon megjelent cikkekből szemezget egy kicsit.

„Nem szabad bedőlni a homeopátiának!” Ezzel is teljesen egyetértek, nem bedőlni kell, hanem meg kell ismerni az alapokat, esetleg ki kell próbálni, és ennek alapján dönteni az elfogadásról vagy elutasításról.

Segítség - korhatár nélkül„A személyre szabott kezelést arra kell(ene) felhasználni, hogy a gyógyszerek dózisait egyénileg állítsák be”! Igaz, ez egy homeopátiás alaptörvény, köszönöm, hogy leírta.

„Hisz a gyártók által ajánlott adag akkora, amely biztosan minden egyénnél kifejti hatását, azaz a legtöbb embernél – valóban – túladagolt).” Csak egyetérteni tudok ezzel is.

Írják meg tapasztalataikat

Tisztelt Bakos Úr! Amint látja, sok mindenben egyetértünk, éppen ezért nem látom tisztán, minek alapján vonta le a következtetését, miszerint a „homeopátia kuruzslás”, hiszen számos homeopátiás alaptörvényt ír le saját gondolataként. Ön bizonyára jól képzett szakember, talán ha a homeopátia alapjainak a megismerésére is szakítana egy kis időt, nem jutott volna erre a csacska következtetésre. Persze ez a vélemény szíve-joga, de érveljen, hozzon adatokat, tapasztalatokat.

Ezzel az érveléssel magam is élhetnék, a több mint 15 éves homeopátiás gyakorlatom eredményei alapján, de inkább kérjük az olvasóinkat, írják meg véleményüket, tapasztalataikat a homeopátiás szerekről, azok hatásáról, a homeopátiás kezelésekről.

Bízom benne, hogy olvasóink reagálása alá fogja támasztani véleményemet, és Önt is gondolkodásra és megfontoltabb véleménynyilvánításra készteti.

Tisztelettel:
Dr. Sebő Zsuzsanna
gyermekorvos, homeopata, a Natúrsziget homeopátiás szakértője
Életmód-tanácsadás