Homeopátia = kuruzslás! Vagy mégsem?

Homeopátiás orvos tanácsadónknak, dr. Sebő Zsuzsannának továbbítottuk egyik látogatónk, Bakos Gábor kemény hangú hozzászólását, amelyet egyik régebbi cikkünkhöz fűzött hozzá. Alább közöljük olvasónk véleményét, majd a doktornő válaszát.

2007 decemberében jelent meg a Homeopátia: kuruzslás az egész? című írásunk. Két és fél évvel később, idén áprilisban szólt hozzá a cikkhez Bakos Gábor. Idézzük.

„Mint vegyészettel igencsak kapcsolatban lévő személy, nyugodtan kijelenthetem, hogy a víznek (meg más oldószernek sem) semmiféle »átvivő hatása« nincs. Persze, egy vegyület által kiváltott hatás korántsem biztos, hogy lineáris a dózissal, továbbá a hatás egyénenként is eltérhet. Így, bizonyos esetekben, bizonyos egyénenként egy hígabb forma eredményezheti ugyanazt a gyógyító hatást, mint a gyógyszer normál adagolása – mellékhatás nélkül. De: hangsúlyozni kell, hogy ez nem a víz »átvivő hatása« miatt következett be, hanem egyszerűen amiatt, hogy adott esetben a gyógyító hatáshoz az a koncentrátum is elegendőnek bizonyult.

A gyógyszeripar hatalmas üzlet. Fillérekért előállíthatóak fejfájás-, fájdalomcsillapítók, vitaminok, stb. Ezeket több 1000% vagy 10000%-os haszonnal el lehet adni, mert hatásuk azonnali. Ebből az üzletből akarnak lecsípni a homeopátiás szerek gyártói – akik maguk nem képesek a gyógyító vegyületeket előállítani – azzal, hogy a mások által legyártott szereket felhígítva eladják.

Nem szabad bedőlni a homeopátiának! A személyre szabott kezelést arra kell(ene) felhasználni, hogy a gyógyszerek dózisait valóban egyénileg állítsák be! (Hisz a gyártók által ajánlott adag akkora, amely biztosan minden egyénnél kifejti hatását, azaz a legtöbb embernél – valóban – túladagolt.)”

Sebő doktornő válasza

Tisztelt Bakos Úr!

Minden egyes mondatával egyetértek, és bár a bevezető kijelentése homeopátiaellenes, mi több, kissé demagóg, minden egyes mondata a homeopátia mellett szól, és ezt ezúton is köszönöm. De nézzük csak:

„.nyugodtan kijelenthetem, hogy a víznek (meg más oldószernek sem) semmiféle »átvivő hatása« nincs.” Így igaz, de a homeopátiás szereknek nem sok közük van a víz átvivő hatásához. Azonban ha már a vízről beszélünk, legyen ez a példánk. Ha egy sima víztükröt egyszerű tükörként használunk, a látott információt, azt, hogy a saját alakunkat látjuk viszont, nem vonjuk kétségbe. Ennek ellenére a víztükör nem létrehozója, csak közvetítője a sziluettünknek.

„…egy vegyület által kiváltott hatás korántsem biztos, hogy lineáris a dózissal, továbbá a hatás egyénenként is eltérhet”. A homeopátia egyik alaptörvényét fogalmazta meg. A homeopátiás szerek hatása valóban nem a dózistól függ, és a legszigorúbban egyénre szabott a kezelés.

„… adott esetben a gyógyító hatáshoz az a koncentrátum is elegendőnek bizonyult”. Ha Ön vegyész, akkor tudnia kellene, hogy 100 a kilencediken (vagyis: 1009) hatványú hígítástól kezdve már az eredeti anyag egyetlen molekulája sem található az oldatban (Avogadro), a homeopátiás kezeléseket pedig sokszor a 100-as szám 30., 200., 1000., vagy akár 10 000. hatványával végezzük. Így ez az érve nem állja meg a helyét.

„A gyógyszeripar hatalmas üzlet. Fillérekért előállíthatóak fejfájás-, fájdalomcsillapítók, vitaminok stb. Ezeket több 1000% vagy 10 000%-os haszonnal el lehet adni, mert hatásuk azonnali.” Megint egyetértünk, és többek között ezek a gyógyszercégek a fő szponzorai a homeopátia ellen indított támadásoknak. Azt azért nem vetném a szemére egyik gyógyszergyártónak sem, hogy profitorientált, hiszen ez a fennmaradásuk alapfeltétele. Ön nem a fizetéséért, a haszonért dolgozik, tevékenykedik? Ha ez tisztességes eszközökkel történik, nincs is benne kivetni való, akár hagyományos, akár homeopátiás gyógyszerről van szó.

„Ebből az üzletből akarnak lecsípni a homeopátiás szerek gyártói – akik maguk nem képesek a gyógyító vegyületeket előállítani – azzal, hogy a mások által legyártott szereket felhígítva eladják.” A homeopátiás szerek kiindulási anyagai nem a kész gyógyszerek, hanem a természetben fellelhető anyagok, ezt már szinte minden laikus is tudja. Talán ha vette volna a fáradságot, hogy egyetlen egy ismertetőt elolvasson, mielőtt beküld egy hozzászólást, akkor nem került volna a tájékozatlansága a nyilvánosság elé. Nem kell sokat kutakodnia, elég, ha a honlapunkon megjelent cikkekből szemezget egy kicsit.

„Nem szabad bedőlni a homeopátiának!” Ezzel is teljesen egyetértek, nem bedőlni kell, hanem meg kell ismerni az alapokat, esetleg ki kell próbálni, és ennek alapján dönteni az elfogadásról vagy elutasításról.

„A személyre szabott kezelést arra kell(ene) felhasználni, hogy a gyógyszerek dózisait egyénileg állítsák be”! Igaz, ez egy homeopátiás alaptörvény, köszönöm, hogy leírta.

„Hisz a gyártók által ajánlott adag akkora, amely biztosan minden egyénnél kifejti hatását, azaz a legtöbb embernél – valóban – túladagolt).” Csak egyetérteni tudok ezzel is.

Írják meg tapasztalataikat

Tisztelt Bakos Úr! Amint látja, sok mindenben egyetértünk, éppen ezért nem látom tisztán, minek alapján vonta le a következtetését, miszerint a „homeopátia kuruzslás”, hiszen számos homeopátiás alaptörvényt ír le saját gondolataként. Ön bizonyára jól képzett szakember, talán ha a homeopátia alapjainak a megismerésére is szakítana egy kis időt, nem jutott volna erre a csacska következtetésre. Persze ez a vélemény szíve-joga, de érveljen, hozzon adatokat, tapasztalatokat.

Ezzel az érveléssel magam is élhetnék, a több mint 15 éves homeopátiás gyakorlatom eredményei alapján, de inkább kérjük az olvasóinkat, írják meg véleményüket, tapasztalataikat a homeopátiás szerekről, azok hatásáról, a homeopátiás kezelésekről.

Bízom benne, hogy olvasóink reagálása alá fogja támasztani véleményemet, és Önt is gondolkodásra és megfontoltabb véleménynyilvánításra készteti.

Tisztelettel:
Dr. Sebő Zsuzsanna
gyermekorvos, homeopata, a Natúrsziget homeopátiás szakértője
Életmód-tanácsadás