Szívbetegség: az alacsonyabbak veszélyeztetettebbek?

Sokszor hallottuk már, hogy a dohányzás, a magas vérnyomás és a sok stressz a koszorúér-betegség legnagyobb kockázati tényezői, de azt, hogy a testmagasság is fontos rizikófaktor lehet, csak most igazolta egy új kutatás.

Ki gondolná, hogy a magasabb emberek nemcsak abban látják előnyét testi adottságaiknak, hogy könnyedén elérnek mindent a polc tetején, hanem még a szívbetegségekben is kevésbé veszélyeztetettek. Egy hárommillió emberen végzett, átfogó elemzés végre igazolta azt, amit már az ötvenes években is feljegyeztek: az alacsonyabb nők és férfiak körében másfélszer gyakoribb a halálos szívinfarktus kockázata, mint magasabb társaiknál.

Döbbenetes adatok

Bár a legtöbben a rákos megbetegedésektől félnek a legjobban, a szív- és érrendszeri problémák ennél sokkal több emberéletet követelnek – a világon ugyanis minden harmadik ember ebbe hal bele. Annak ellenére, hogy a megfelelő életmód betartásával csökkenthető lenne a halálozások száma, a kardiovaszkuláris betegségek a világon mindenhol a vezető halálokok között szerepelnek. Sajnos a rémisztő adatok alól hazánk sem kivétel: a magyarországi halálesetek több mint fele szív- és érrendszeri betegségek miatt következik be.

Új felfedezés

Az European Heart Journal legújabb számában jelent meg az a tanulmány, amely elsőként elemezte a testmagasság és a szívinfarktus kockázata közötti összefüggést. A finnországi Tampere Egyetem munkatársa, dr. Tuula Paajanen professzor vezette a kutatást, aki kollégáival először is az összes, a témában valaha megjelent kutatást, adatot végignézett és kielemzett. A professzor és csapata a legalacsonyabb és a legmagasabb emberek adatait vetette össze egymással – alacsonynak a 160,5 cm alatti, magasnak pedig a 173,9 cm feletti értéket tartották. Az összegyűjtött adatokból kiderült, hogy az alacsony csoportba tartozó személyek másfélszer veszélyeztetettebbek a szív- és érrendszeri betegségekben, mint magasabb társaik. Érdekes az a vizsgálat is, amely során külön nézték a férfiakat és a nőket is – ez alapján az alacsonyabb férfiak 37 százalékánál, míg a nők 55 százalékánál tapasztalták a kockázatnövekedést.

Magasabbnak lenni jó

A kutatók azt is elismerték, hogy nem tudják, mi rejlik a testmagasság és a szívbetegség összefüggése mögött. Valószínű azonban az, hogy az alacsonyabb emberek koszorúerei kisebbek, így korábban elzáródnak. Dr. Paajanen azt is kiemelte, hogy a vizsgálatokkal nem azt akarták elérni, hogy az alacsonyabb emberek innentől csak aggódjanak egészségükért, hanem arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy a testmagasság önálló kockázati tényező lehet. Így a kevésbé magas embereknek célszerű fokozottabban figyelniük egészségükre, ami nem azt jelenti, hogy a magasak elhanyagolhatják magukat. A testmagasság ugyanis csak az egyik kockázati tényező a szív- és érrendszeri betegségeknél.

Gyógymód a kertből

Szerencsére házi praktikából és patikából is kifogyhatatlan a kínálat. A legfontosabb kerti szíverősítő a galagonya, amelynek gyógyhatása már sok-sok éve ismert. Hatóanyagait a növény leveleiből, virágaiból és piros bogyós terméseiből nyerik ki, elsősorban mellkasi fájdalmak enyhítésére, magas vérnyomás csökkentésére és szívritmuszavar megszüntetésére használják. Mint minden más gyógynövénynél, úgy a galagonyánál is igaz, hogy pár kezelés után nem várhatunk csodát. Nagyon fontos, hogy kitartóan és rendszeresen alkalmazzuk a gyógymódot, csak így érhetjük el a javulást.

(Javasoljuk, hogy felhasználás előtt a gyógynövények biztonságos alkalmazását mindig tanulmányozzák a Gyógynövénykeresőben.)

(Forrás: Short people are more likely to develop heart disease than tall people, angolból fordította: Takács Bíborka)