Szemölcsök homeopátiás kezelése

Tudjuk, hogy sokféle kinövés, megvastagodás csúfíthatja el a bőrünket, és az esztétikai probléma mellett nemegyszer fájdalmakat is el kell viselnünk miattuk. Nemrég jelent meg cikkünk a szemölcsök természetes módszerekkel való kezeléséről, most a homeopátiás lehetőségekről olvashatnak.

A szemölcsökkel valójában betegségként kell foglalkoznunk, hiszen többségüket vírusfertőzés okozza. A fertőzés létrejöttében szerepet játszik a páciens alkati gyengesége vagy meggyengülése, de homeopátiás aggyal gondolkodva az öröklött adottságok is elősegítik az elváltozások létrejöttét. Ebből következik, hogy a szemölcsök kezelése homeopátiával akkor eredményes, ha nemcsak a tünetekre szedünk szereket, hanem komplex kezelést kap a beteg. Mit jelent ez?

1. Egyénre szabott, alkati szer

Ennek megkeresése képzett homeopata feladata. Egy igen alapos, mindenre kiterjedő kikérdezést és vizsgálatot követően az orvos szintetizálja az információkat és megállapítja, melyik az a homeopátiás szer, amely tulajdonságaiban leginkább hasonlít a beteg egyéniségéhez, tüneteihez. Egy jól kiválasztott alkati szer önmagában is erősíti az immunrendszert, fokozza a beteg ellenálló képességét a külső környezet támadásaival szemben.

Nem véletlen, hogy a homeopátiás orvoshoz fordulók nagy része a visszatérő megbetegedések, fertőzések miatt keresi fel a homeopatát. Az alkati vagy krónikus szer használata nagymértékben elősegíti a bőrön lévő csúfságoktól való megszabadulást, de nélkülözhetetlen a testi és lelki egészség megtartásához is.Kellemetlen, csúnya szemölcs a kézen

2. A legyengült védekező rendszer erősítése

A legyengült immunrendszer erősítéséről többször írtunk már oldalunkon, fórumban, a szakértő válaszol rovatunkban, ezért csak emlékeztetőül:

Echinacea
Érdemes alacsony potenciában (5-6) használni és még jobb, ha a decimális (D) hígítást választjuk, tehát az Echinacea D5,6 vagy C, CH 5. Az egyik jól bevált szedési mód, ha napi 2-3×5 golyót szedünk két héten át, majd két hét szünetet tartunk.

Vincetoxicum
Vírus ellenes hatása miatt különösen ajánlott a szedése szemölcsöknél. Az Echinacea szünetében lehet szedni a C, CH 15 potenciát, napi egyszer.
Az immunrendszert természetesen egyéb alternatív módszerekkel is lehet erősíteni.

3.Helyi tüneteknek megfelelő szerek

A bőrön lévő elváltozásokat alaposan meg kell figyelni. A szer választásnál figyelembe kell venni a szemölcsök küllemét, megjelenési helyét, méretét, azt, hogy fájdalom, vérzékenység fennáll-e, a tünetek mire javulnak vagy romlanak. Mindezek gondos megfigyelése után az alábbi szerekből választhatunk:

Antimonium crudum
Leggyakrabban a közönséges szemölcs (verruca vulgáris) esetében használjuk. Kemény, elszarusodott szemölcs, gyakran csoportban, nem ritkán karfiolszerű megjelenéssel. A bőr körülötte megvastagodott. Jellegzetes az előfordulása a talpakon és a kézen. A talpon a nyomásnak kitett helyen, a bőr szintjében helyezkedik el és különösen fájdalmas.

Nitricum acidum
Nagy méretű, puha szemölcs, inkább kráteres megjelenéssel. Tű- vagy szálkaszúráshoz hasonló fájdalom kíséri, mely nyomásra fokozódik. Mosakodáskor, érintéskor vérezhet. Nagyon jellemző mind a szemölcs, mind a körülötte lévő bőr sárgás elszíneződése. Lehet az elváltozás berepedezett (hajszálvékony repedések). Ezek a szemölcsök leggyakrabban a kézen, szemhéjon, ajkon, végbélnyílás körül jelennek meg.

Dulcamara
Csoportosan előforduló, apró, lapos szemölcsök, főleg a kéz és az ujjak hátoldalán. Különösen indokolt, ha a megjelenésük vizesedéshez, átvizesedéshez, uszodához köthető. Nem az „uszodaszemölcsre” adjuk, de megerősíti a választást – a jellegzetes megjelenési hely mellett – a korábban elszenvedett átnedvesedés.

Calcarea carbonica
Önállóan megjelenő, kerek, kemény tapintatú szemölcs a sarkon vagy a nagy lábujjnál. Használatát olykor ki kell egészíteni az Antimonium crudummal és/vagy a Nitricum acidummal.

Medorrhinum
Nagy kiterjedésű, talpon lévő szemölcs esetében alkalmazzuk különösen akkor, ha a beteg hajlamos húgyivarszervi megbetegedésre. Ugyancsak jól használható az ún. uszodaszemölcsök eltüntetésére (l. később). Ellentétben a többi szerrel, alacsony potenciában nem szabad alkalmazni, legmegfelelőbb a C30 potencia. Nagyon hatásos szer, de szedéséről érdemes homeopatával megkonzultálni.

Graphites
Köröm körüli verrucánál használatos, különösen, ha az elváltozás a bőr „piszkos” benyomását kelti.

Causticum
Leginkább a köröm alatt előforduló szemölcsöknél gondoljunk erre a szerre, de használható az ajkon vagy körülötte, illetve az orrhegyen előforduló fehér, kissé elálló növekményekre is.

Cinnabaris
Idősebbek könnyen vérző, lapos szemölcseinél választandó szer. Bármely esetben meg lehet próbálni, ha a viszketés igen kifejezett, kínzó.

Natrium muriaticum
Hajlatokban, homlokráncokban elhelyezkedő apró szemölcsök szere.

Ferrum picricum
Kicsi, hegyes, csoportos szemölcsök esetében választandó szer.

Thuja
Ez a szer tipikusan konstitucionális gyengeségben adandó, mely gyengeségnél a szemölcsök megjelenése igen gyakori. A tüneti kezelés egyik pillére lehet úgy, hogy társítjuk a megfelelő tüneti szerrel.Türelemmel ez is megszüntethető

Saját „recept”, tanácsok

Végül egy általam kipróbált kezelés az ún. uszodaszemölcs (molluscum contagiosum) esetében. Ez a vírusos eredetű szemölcs elsősorban gyermekeknél fordul elő. Különböző méretű, gyöngyházfényű, 2-5 mm átmérőjű bőrelváltozások, melyek gyorsan terjednek, időnként bepirosodnak, ritkán viszketnek. Elsősorban a törzsön jelennek meg, de ráterjedhetnek az arcra, nyakra, végtagokra is. Ha ezeket a szemölcsöket mechanikusan eltávolítják, hajlamosak a kiújulásra. Kezelésük 4-5 hétig tart. Javaslatom: Thuja C30 heti egyszer, Medorrhinum C30 ugyancsak heti egyszer (két különböző napon). Öt hét után abba kell hagyni a szerek szedését és várni, mert a kis szemölcsök legtöbbször a gyógyszer szünete alatt tűnnek el.

A szemölcsök kezelésénél, a szerválasztásnál törekedni kell egyféle tüneti szer használatára, de előfordulhat, hogy többet is be kell venni. Ilyenkor nem árt homeopatával konzultálni, mert bizonyos homeopátiás szerek inkompatibilisek (összeférhetetlenek) egymással. A tüneti szereket legtöbbször D, C5-15 potenciában, naponta többször kell szedni, míg az alkati szer bevételének gyakoriságát a kezelő homeopata határozza meg.

A szemölcsök homeopátiás kezelése 80% -ban hatásos, különösen, ha a fent leírt hármas kezelést alkalmazzuk. Meg lehet próbálni a helyi szerek szedését, kiegészítve az immunerősítéssel, de ha nem kielégítő az eredmény, feltétlenül homeopata segítségét kell kérni az alkati szer megtalálásához.

A kezelésnél ne várjanak azonnali eredményt, általában 2-6 hónapos gyógyszerszedésre (tüneti és alkati) kell számítani.

Dr. Sebő Zsuzsanna
gyermekorvos, homeopata
Tanácsadás