Homeopátia és aromaterápia együtt?

Legtöbben úgy tudják, hogy homeopátiás szerekkel együtt ne használjunk aromaterápiás készítményeket (illóolajos fogkrémet, mentolos cukrot stb.). A valóság azonban más, talán sokakat meglep, hogy lehetséges az együttes használat. A szakmai körökben hallott információk és a gyakorlat teljes bizonyosságot adott erre. A képlet persze nem ennyire egyszerű.

Ismereteim szerint a homeopatikumok érzékenyek bizonyos kémiai hatóanyagokra, szerves vegyületekre, melyekkel kapcsolatba lépve azok kioltják hatásukat. Mivel ezek a hatóanyagok legtöbbször illóolajok alkotóelemeiként ismeretesek, ezért a homeopátiás és aromaterápiás készítmények egy terápián belüli használata ellenjavallt. A homeopatikumok azonban nem minden, illóolajban található szerves vegyületre reagálnak érzékenyen vagy végletesen. Az elővigyázatosságot igénylő vegyületeket a hétköznapi és terápiás gyakorlatban ismert szubsztanciáknak csupán csekély százaléka tartalmazza.Használhatunk illóolajokat

Az aromaterápia az aromás növényekből vízgőz-desztillációval kinyert illóolajokkal, a lepárlásból visszamaradt aromavízzel és hidegen sajtolt növényi olajokkal dolgozik. A homeopátiára veszélyes, estleges hatóanyag tartalommal csak az illóolajok rendelkeznek. Az illóolajokban megtalálható, főként terpén típusú vegyületek, valamint gyűrűs észterek és nitrogéntartalmú vegyületek az aromavizekben már nagyon oldott formában vannak jelen, hétköznapi használatuk ezáltal sokkal biztonságosabb. Az illóolaj molekulák számos módon bejuthatnak szervezetünkbe, és ha már bent vannak, a következő hatásokat lehet velük elérni (a felsorolás nem teljes):

  • érzelmi kiegyensúlyozás, nyugtatás, stresszoldás
  • antibakteriális, antivirális, fungicid hatás (légtisztítás esetében is)
  • fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, immunerősítés
  • sejt- és szövetregenerálás (bőrproblémák, sebek, törések, műtétek esetében)
  • keringésserkentés, pangások szüntetése
  • hormonális kiegyensúlyozás
  • köhögéscsillapítás, hurutoldás.

Ezek az emberi szervezettel igen reakcióképes molekulák, melyek segítenek beindítani annak öngyógyító folyamatait, valóban kapcsolatba léphetnek a homeopátiás szerek információszintű hatóanyagaival is, és gátolhatják azok hatásmechanizmusait. Fontos azonban tudni, hogy az illóolajok vegyületei, molekulái – illatkarakterüknek megfelelően – egy meghatározott időt töltenek el az emberi szervezetben. Miután reakcióba lépnek a szervezetünkben található más molekulákkal (inhalálás során pl. az oxigénnel), már más formában fogják tartalmazni az eredeti, esetünkben homeopatikumokkal összeférhetetlen vegyületeket. A fejillatok (a leggyorsabban elpárolgó összetevők – a szerk.) nagyjából 1 napig dolgoznak a szervezetben, de a légtérből jóval hamarabb, 1-2 óra alatt elpárolognak. A szívillatok (lassabban elpárolgó illatok – a szerk.) 1-3 napig hatnak ránk, míg az alapillatok akár 1 hétig is dolgozhatnak bennünk, a már említett, átalakult formában.

A homeopátiás készítményekre közvetlen negatív hatással lévő szerves vegyületek:

  • a főképp menta fajokban (Mentha ssp.), de egyes eukaliptuszfélékben (Eucalyptus dives) is megtalálható menthol és piperiton
  • a kámforfában (Cinnamomum camphora) és a rozmaring egyik kemotípusában megtalálható camphen
  • az eukaliptuszfélékben (Eucalyptus globulus, Eucalyptus radiata stb.) és számos más aromás növényben (madagaszkári kámforfa, niaouli, mirtusz, rozmaring) megtalálható eucalyptol, más nevén 1,8 cineol.

Teljen el elég időEzek kivétel nélkül fejillatok alkotóelemei, tehát viszonylag hamar elpárolognak, gyorsan reakcióba lépnek, és rövid időt töltenek a szervezetben. A mentafajok illóolajait főként a koncentrálóképesség növelése, fejfájás, bőrszépítés vagy húgyúti panaszok esetén használjuk. A kámforfát az általam tanult és gyakorolt francia aromaterápia nem kifejezetten használja, viszont számos gyári készítmény hatóanyaga. A madagaszkári kámforfában pedig a cineol hatóanyag van jelen nagyobb mennyiségben, camphent nyomokban tartalmaz. A kámfor ismert fájdalomcsillapító és ugyancsak élénkítő hatású. Az eucalyptol vagy 1,8 cineol kiváló energetizáló, idegrendszeri és általános erősítő, vírusölő, immunerősítő. Légúti megbetegedések és infekciós időszakok első számú illóolajai a cineol tartalmúak. Gyermekgyógyászatban az általam gyakorolt francia aromaterápia 6 éves kor alatt nem használ menthol, piperiton (általában keton) és kámfor tartalmú illóolajokat, tehát ha gyermekünk betegség-megelőzésében vagy gyógyításában szeretnénk homeopátiát és aromaterápiát együttesen használni, a cineol az egyetlen mumus.

Mivel mind az egészségmegőrzés, mind a betegségek kezelése terén szeretek több fronton jelen lenni, kísérleteztem – eddig maximális sikerrel. Tapasztalataim szerint a fent említett vegyületeket tartalmazó illóolajok egy-másfél óra után már ártalmatlanok a homeopátiás készítményekre. A bevált sorrend nálam: először az illóolajos készítmény – immunerősítő balzsam, baktérium- és vírusölő bedörzsölő, köhögéscsillapító olajkeverék stb., majd rá egy, legfeljebb másfél órára a homeopátiás golyó. Ez a sorrend – amellett, hogy működik – már csak azért is praktikus, mert a homeopátiás szert magunkkal tudjuk vinni és bárhol beadni gyermekünknek, vagy magunknak, míg a testfelületet illóolajjal nem akárhol kenegeti az ember, főleg nem télen, a játszótéren… Úgy tapasztaltam, hogy párologtatás esetén a homeopatikumok és illóolaj-keverékek közötti kontraindikáció nem áll fenn.

Az egyéni érzékenység természetesen más és más. Mivel mindkét alternatív gyógymód kétségkívül hatásos, azt ajánlom, mindenki mérje fel saját vagy gyermeke reakcióját a két terápia együttes alkalmazása esetén. Alapelvnek az egy-másfél órás különbség betartását ajánlom. Akut helyzetben én minden létezőt bevetek – a megfelelő és kitapasztalt korlátok alkalmazásával. Az aromavizek azonban az óvatosabbaknak vagy ezek után is kételkedőknek is remek alternatívát kínálnak mind a bőrápolásban, mind az immunerősítésben, idegrendszeri kiegyensúlyozásban, vagy emésztőszervi problémák esetén.

Holp Judit/Füvecske
okleveles fitoterapeuta
aromaterápiás szaktanácsadó
aromaterápiás masszőr
+36 30 516 30 44
fuvecske@gmail.com