„Jógaminisztérium” és homeopátiás kutatások

Valamikor az 1830-as években Dr. John Martin Honigberger erdélyi homeopata orvos sürgős meghívásra Indiába utazott, hogy a legjobb udvari orvosok által is reménytelen esetnek ítélt, hangszálbénulásban és súlyos lábszárödémában szenvedő lahore-i maharadzsát, Ranjit Singh-et homeopátiával próbálja kezelni. Honigberger terápiája igencsak sikeresnek bizonyult.

Az erdélyi orvos folyékony adagolásban beadott Dulcamarája hamarosan jelentős javulást ért el a magas rangú pundzsábi herceg állapotában. Honigberger nem tudta, hogy – a hatalmas saját hagyományos gyógyítási múltjára joggal büszke – Indiát ez a pár csepp Dulcamara indítja majd el a homeopátiás gyógyítás útján.
A homeopátiás ellátás felemelése magasabb szintre
India-homeo-miniszteriumUgorjunk egy nagyot az időben, a jelenkorba. A 2014-ben megválasztott Modi-kormány első intézkedései közé tartozott, hogy a hagyományos indiai medicinákat saját önálló minisztériummal ajándékozta meg. Indoklás: az új kormány egyik fő prioritása az Indiában olcsónak és hatékonynak bizonyult homeopátiás ellátás felemelése a nyugati modern medicina szintjére.
Így a világ hasonló méretű országai között egyedülálló módon megalakult az AYUSH Ájurvéda, Jóga, Unani, Siddha és Homeopátia Minisztérium, amelyet létrejötte óta a külföldiek „jógaminisztériumnak” becéznek. A véletlenek szerencsés egybeesése folytán abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy az új minisztérium első hivatalos külföldi vendége lehettem.
Mint minden állami finanszírozású kezdeményezés, a homeopátiás ellátás ilyen mértékű kiterjesztése is keményen megköveteli az állami pénzek felelős felhasználását bizonyító kutatásokat.
A kutatómunka irányítása az 1978-ban alakult delhi székhelyű Központi Homeopátiás Kutató Tanács (KHKT) nevéhez fűződik. A kutatóközpontokban és orvosi iskolákban folyó homeopátiás kutatásokra vizsgálatonként 110 ezer dollár, azaz több mint 30 millió forint igényelhető az erre létrehozott és a KHKT által kezelt állami alapból. Eddig 130 klinikai kutatást végeztek, és a további kutatások között megtalálhatók alapkutatások, költséghatékonysági vizsgálatok, homeopátiás gyógyszervizsgálatok és klinikai hatástanulmányok is. A KHKT a minőségi homeopátiás kutatások nemzetközileg kiemelkedő forrása, és szakfolyóirata, az International Journal of Research in Homeopathy (IJRH) az első nemzetközi, szakértői bírálattal készült homeopátiás kutatási szaklap Ázsiában.
A kolkatai Bose Intézet
Az alapkutatások terén izgalmas és gyümölcsöző együttműködést tapasztaltam a homeopata orvosok és vezető nem homeopátiás kutató tudósok között. Jó példa erre a kolkatai Bose Intézet, India egyik világhírű állami tudományos kutatóintézete, melyet Acharya Jagadish Chandra Bose, az indiai tudományos kutatás atyja hozott létre 1917-ben, és amely azóta a több tudományterületet is átölelő, úgynevezett multidiszciplináris tudományos kutatások kiemelkedő központja. Különlegesen elismert státusát mutatja, hogy a kutatóintézet az utóbbi évtizedben összesen 1115 tudományos cikket publikált nemzetközi és belföldi, szakértői bírálattal készült tudományos szaklapokban, és ez idő alatt összesen 167 hallgató szerzett az intézetben doktori minősítést.
RNS-alapkutatás, virológiai laboratórium
India-homeo-kutatointezetA Bose Intézetben a molekuláris medicina vezető indiai tudósa, Gaurishankar Sa professzor a világon egyedülálló módon DNS alatti, úgynevezett mikro-RNS szinten folytat alapkutatást a homeopátiás szerek ráksejtölő képességéről és hatásáról a helybéli homeopata kutatók közreműködésével (a kutatás publikációja folyamatban van).
A kolkatai Dr. Anjali Chatterjee Regionális Kutatóintézet azon intézmények közé tartozik, amelyeket kifejezetten homeopátiás szakkutatások végzésére hozott létre az állam. Itt jelenleg egy világszínvonalú virológia laboratórium kialakítása folyik, a híres mikrobiológus, a kolkatai Satadal Das professzor vezetésével. Das professzor személye kitűnő példája a homeopata orvosok és (nem homeopata) vezető tudósok közötti együttműködésnek.
Ezek az állami homeopátiás kutatóközpontok járó- és fekvőbeteg osztállyal rendelkező klinikák és kórházak is egyben, a gyógyító részlegekből pedig – beleegyezésüket követően – közvetlenül kerülnek ki az egyes homeopátiás kutatásokba bevont betegek.
Szívből kívánok sok sikert a „jógaminisztériumban” dolgozó minden kedves kollégának. Közben persze csak elgondolkodom: vajon mikorra várható a saját természetes gyógymódok minisztériumunk a Kárpát-medencében?

Székely Andrea
ms.szekely@gmail.com

A szerző a budapesti brit–magyar CHE Homeopátiás Magániskola igazgatója, ezúton is köszönetet mond Shri Nilanjan Sanyal úrnak, az indiai AYUSH Minisztérium államtitkárának és őexellenciája Malay Mishra úrnak, az Indiai Köztársaság budapesti nagykövetének a 2014-es indiai homeopátiás tanulmányút lehetőségének megteremtéséért.
További info a CHE honlapján.

Sorozatunk más cikkei:

Gyógyítás a homeopátia modellországában

Kolkata: orvosi iskola és oktató klinika

(Vége)