Az allergia homeopátiás megközelítése (3.)

Az allergia egyre több embert kínoz, rákényszerítve a betegeket a folyamatos gyógyszerszedésre, azok mellékhatásaival. Szó volt már az allergiás megbetegedések komplex kezelésének elméletéről és az ún. izopátiás kezelésről, majd az egyénenként változó allergiás panaszok szereit ismerhettük meg. Most a kezelés egyéb igen hatékony és fontos elemeiről lesz szó.

Potenciált hisztamin adása: A potenciált hisztamin – szövetkultúrán is igazoltan – csökkenti az allergiás reakció során felszabaduló, a kellemetlen, veszélyes tünetek kialakulásáért felelős hisztamin mennyiségét.

Az allergiás szezon indulása előtt kezdve, D30, C15 vagy C30-as potenciában adhatjuk, heti 2-3 alkalommal. A tünetek erőssége által meghatározott ideig, akár a szezon végéig.

Bármilyen hirtelen kialakuló, vagy hirtelen romló allergiás reakció esetén is gyors és hatásos segítség lehet. Ilyenkor 1-2 napig, akár naponta 2-3-szor is beveheti a beteg, hatásosabb, ha oldva adagoljuk.

Galphimia vagy Thryallis glauca allergiát csökkentő hatását klinikai kettős vak placebo-kontrollált és antihisztaminokkal összehasonlító vizsgálatok (Wiesenauer, Lüdtke) is igazolják.

D6-D12-C12-es potenciában adjuk. Megelőzésként a tünetek várható fellépte előtt néhány héttel. Tüneti szerként akkor választhatjuk, ha a szénanáthát bőrtünetek kísérik. Mivel tartós adagolás lehet szükséges, ezt érdemes a következő módon ütemezni: első két napon naponta 3-szor, a következő két napon naponta 2-szer, majd öt napig naponta 1-szer bevenni. Ezt két nap szünet követi és újabb öt napig naponta 1-szeri bevétel.

Aspecifikus immunmoduláció, azaz az immunrendszer működésének harmonizálása (pl. alacsony potenciájú D4-D6 Echinacea, D vagy C30 Vincetoxicum).

Komplex homeopatikumok alkalmazása. Allergiás tünetek csökkentésére a Luffeel tabletta és orrspray és a Corysalia tabletta használatosak.

Néhány fontos életvezetési tanács

  • lehetőleg tartsa távol magától a provokáló anyagokat
  • ha igazolódott kísérő táplálkozási allergia, akkor annak megfelelően, ha nem, akkor a keresztreakciók megelőzésére a szezonban indokolt az ennek megfelelő diéta, de szezonon kívül is legyen ezekkel a táplálékokkal nagyon visszafogott. Lehetőleg ne egyen azokból az élelmiszerekből, melyek a pollenallergiájával kapcsolatban keresztreakciót adnak (ld. lista). Fontos tudni, hogy táplálkozási allergiák is okozhatnak légúti tüneteket, és sajnos a légúti allergének is válthatnak ki pl. ekcémát
  • minden allergiásnak érdemes jelentősen csökkenteni az állati fehérje bevitelét, javasolt az időnkénti tisztító böjtölés (szakember irányításával)
  • minden pollenallergia esetén következetesen kerülni kell az egyébként nagyon egészséges méz fogyasztását
  • a szezon ideje alatt az orrot naponta többször érdemes átöblíteni enyhén sós vízzel, hogy a nyálkahártyára tapadt polleneket eltávolítsák, ezt követően speciális orrkenőcs alkalmazásával lehet megelőzni vagy csökkenteni a pollenek megtapadását az orrnyálkahártyán
  • javasolható, hogy az esti tisztálkodásnál ne csak zuhanyozzon és ruhát cseréljen, hanem a haját is alaposan mossa meg, természetesen nem kell minden nap sampont használni
  • pollenallergiások ruháit, ágyneműjét, törülközőit tilos a szabadban szárítani, mert a szálló pollenek tömege tapad meg rajtuk
  • amennyiben penészallergiás, ne legyen – legalább a hálószobában – a lakásban cserepes növény, a mosógépet hetente egyszer ajánlott trisóval, főzőmosással átmosni, ez a baktériumok elszaporodása ellen is véd. A nedves falakat tartós, végleges hatású, lehetőleg nem vegyi kezeléssel kell mentesíteni a penésztől
  • házipor-, poratka allergia esetén atkátlanító porszívó időnkénti használata ajánlott. Plüssjátékokat, takarókat, párnákat mosás-szárítást követő 48 órás mélyhűtéssel, és ennek 4-6 hetenkénti ismétlésével atkamentesíthetünk

Bizonyos élelmiszerek fehérjeszerkezete hasonlóságot mutat valamilyen pollenével, és ha ezeket az adott pollen szóródásának idején fogyasztja a páciens, akkor az allergiás tünetek akár szélsőségesen is felerősödhetnek. Emiatt pollenszezonban ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztását érdemes elkerülni.

A legfontosabb pollen-élelmiszer keresztreakciók

nyír: mogyoró, alma, körte, őszibarack, cseresznye, zeller, burgonya, sárgarépa, kivi, keshudió, paradicsom, hagyma, káposztafélék, avokádó
füvek: bab, lencse, zöldborsó, szója, cseresznye, barackok, mandula, körte, meggy, szilva
üröm: sárgarépa, petrezselyem, banán, dinnyék, vermut, zeller, napraforgó, paradicsom, mangó, kivi, paprika, zöld- és feketebors, ánizs
parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, banán, cukkini, uborka, mák, paradicsom, gesztenye, gyömbér, fahéj

Léteznek magas hisztamin tartalmú élelmiszerek, amelyek bárkinél, de allergiás hajlamúaknál különösen önmagukban válthatnak ki allergiához hasonlító tüneteket, illetve felerősíthetik az aktuálisan zajló allergiás reakciókat.

Magas hisztamin tartalmú ételek és italok

zöldségek: paradicsom, savanyú káposzta, spenót, bab, borsó, lencse, mák, szója
alkoholos italok
érett sajtok (camembert, cheddar, ementáli, gouda, rokfort, stilton, penészes és füstölt sajt)
kávé
halak: hering, szardella, szardínia, tonhal, cápa, sprotni, makréla, csiga, kagyló, kaviár
gyümölcsök: citrusfélék (citrom, lime, narancs), ananász, banán, papaya, eper
olajos magvak: főként a mogyoró, mogyorókrém
füstölt ételek: kolbász, szalámi, füstölt hús, sonka
csokoládé

Az allergia krónikus betegség, ezért gyógyítása nagy homeopátiás tapasztalatot és orvosi ismereteket igényel. Akut tüneteinek otthoni kezelése megengedett, sőt ajánlott, de az alapbetegség gyógyítását bízza gyakorlott homeopatára. Így sem garantálható a siker, de az eredményesség valószínűsége nagy.

Az első két cikkben – itt és itt találhatók – részben az allergia homeopátiás komplex kezelésének elméletéről és a tüneti szerekről olvashattak.

Több hasznos tudnivalóért keresse fel Homeopátiás szerkeresőnket!

Dr. Molnár Mariann
gyermekorvos, homeopata
www.molnarmariann-homeopatia.eu