Homeopátiás Materia Medica

Szerkesztő: dr. Sebő Zsuzsanna

Adatbázisunkban folyamatosan bővülő listában kereshet a különféle homeopátiás szerek közül. Ebben a (szakkifejezéssel élve) Materia Medica-ban azonos szerkezet szerint dolgoztuk fel valamennyi homeopátiás szer leírását – természetesen rövidítve.

Célunk az volt, hogy miután a Homeopátiás szerkereső almenüpontunk segítségével, a különféle tünetek és panaszok alapján Önnek sikerült eljutnia néhány kiválasztandó szerig, azok részletes leírásának áttanulmányozásával megkönnyítsük az adott körülmények között a lehető leghatásosabbnak ígérkező szer megtalálását.

Nézze meg, hogy az egyes szerek leírása alapján közülük melyik „fedi le” leginkább az adott esetet, vagyis melyik mutatja a lehető legtöbb egyezést, és válassza első helyen azt. Fordítson különös figyelmet arra, hogy mitől javul, illetve minek a hatására romlik az állapot, mert ez kulcsfontosságú lehet a legjobb szerválasztás szempontjából.

A homeopátiás szerekről szóló információt az egyes szerek nevére kattintva érheti el.

Készítmények listája
A kiválasztott készítmény részletes leírása

ANTIMONIUM CRUDUM
Fekete antimonit, antimonszulfid. Már az ókorban is általános orvosságként használták.

Kiváltó ok:

Hideg fürdő, kiütések elnyomása, túlevés, szerelmi csalódás.

Javallatok:

Emésztési zavarok; bőrelváltozások, elszarusodó szemölcsök a végtagokon.

Jellemzők:

Mogorva hangulatú, zsémbes, kedvetlen, falánk, bővérű egyén. A fájdalom hiánya olyan esetekben, mikor az várható lenne (pl. mély sebek). Csomóképződés (székletben, hüvelyfolyásban, bőrön, körmökön).

Tünetek:

Elcsigázott, álmos, nyűgös beteg. Hányinger, hányás, savas felböfögés. Emésztési zavarok, teltségérzet. A sertéshúst nem bírja. Nyálkás aranyeres csomók, viszkető, égő fájdalommal. Vastag, fehér színű lepedékkel borított nyelv. A bőrön apró, gennyes hólyagok, leggyakrabban a fejre lokalizált ekcéma (arc, hajas fejbőr), sebes orrcimpa, száj körüli pattanások. Afták. A talpon bőrkeményedés és szemölcs. Fakó arc, megvastagodott, deformálódott, törékeny körmök. Berepedések a szájzugban, szemzugban. A szemhéjszél gyulladt, kivörösödött. Fénykerülő. Nagyothallás, váladékozó kiütések a fül körül. Köhögéskor akaratlan vizeletürítés. Fogcsikorgatás álmában.

Javul:

Pihenéstől, friss levegőtől.

Romlik:

Mértéktelen evéstől, édesség, alkohol hatására; hideg fürdőtől, a nap melegétől, sertéshústól.

Ha bővebb, részletesebb Materia Medicára vágyik, többet szeretne tudni az egyes szerekről, szerencsére ma már bőséges szakirodalom, kiváló szakkönyvek állnak rendelkezésre hazai szerzőktől, illetve magyar fordításban is.