Homeopátiás Materia Medica

Szerkesztő: dr. Sebő Zsuzsanna

Adatbázisunkban folyamatosan bővülő listában kereshet a különféle homeopátiás szerek közül. Ebben a (szakkifejezéssel élve) Materia Medica-ban azonos szerkezet szerint dolgoztuk fel valamennyi homeopátiás szer leírását – természetesen rövidítve.

Célunk az volt, hogy miután a Homeopátiás szerkereső almenüpontunk segítségével, a különféle tünetek és panaszok alapján Önnek sikerült eljutnia néhány kiválasztandó szerig, azok részletes leírásának áttanulmányozásával megkönnyítsük az adott körülmények között a lehető leghatásosabbnak ígérkező szer megtalálását.

Nézze meg, hogy az egyes szerek leírása alapján közülük melyik „fedi le” leginkább az adott esetet, vagyis melyik mutatja a lehető legtöbb egyezést, és válassza első helyen azt. Fordítson különös figyelmet arra, hogy mitől javul, illetve minek a hatására romlik az állapot, mert ez kulcsfontosságú lehet a legjobb szerválasztás szempontjából.

A homeopátiás szerekről szóló információt az egyes szerek nevére kattintva érheti el.

Készítmények listája
A kiválasztott készítmény részletes leírása

BRYONIA
Fehér földi tök. Európában is honos kúszónövény, melynek gyökeréből készül a homeopátiás szer.

Javallatok:

Meghűlés, hörghurut, mellhártyagyulladás, száraz, fájdalmas köhögés, fejfájás, heveny mozgásszervi fájdalmak, emlőgyulladás.

Jellemzők:

Lassan kialakuló tünetek, a fájdalmak helye pontosan meghatározható, szárazság, nagyfokú szomjúság, mozdulatlanság.

Tünetek:

Száraz, fájdalmas köhögés mellkasi fájdalommal, száraz nyálkahártyák, erős szomjúság. Nagyon hideg italra vágyik. Emlőgyulladásban elnehezült mellek, a legkisebb mozgásra fokozódó fájdalom. Minden fájdalma csökken, ha az érintett területre nyomást gyakorol. Például a köhögéskor fellépő mellkasi fájdalom csökken, ha kezével nyomja, tartja a mellkasát. Ingerlékeny beteg, mozdulatlanul gubbaszt, szereti, ha békén hagyják. A legkisebb mozgásra rosszabbodnak a tünetei. Ajkai szárazak. Szomjas, meleg italokat kíván. A beteg nagyon ingerlékeny, azt akarja, hogy hagyják békén.

Javul:

Nyugalomban, nyomásra.

Romlik:

Mozgásra.

Ha bővebb, részletesebb Materia Medicára vágyik, többet szeretne tudni az egyes szerekről, szerencsére ma már bőséges szakirodalom, kiváló szakkönyvek állnak rendelkezésre hazai szerzőktől, illetve magyar fordításban is.