Homeopátiás Materia Medica

Szerkesztő: dr. Sebő Zsuzsanna

Adatbázisunkban folyamatosan bővülő listában kereshet a különféle homeopátiás szerek közül. Ebben a (szakkifejezéssel élve) Materia Medica-ban azonos szerkezet szerint dolgoztuk fel valamennyi homeopátiás szer leírását – természetesen rövidítve.

Célunk az volt, hogy miután a Homeopátiás szerkereső almenüpontunk segítségével, a különféle tünetek és panaszok alapján Önnek sikerült eljutnia néhány kiválasztandó szerig, azok részletes leírásának áttanulmányozásával megkönnyítsük az adott körülmények között a lehető leghatásosabbnak ígérkező szer megtalálását.

Nézze meg, hogy az egyes szerek leírása alapján közülük melyik „fedi le” leginkább az adott esetet, vagyis melyik mutatja a lehető legtöbb egyezést, és válassza első helyen azt. Fordítson különös figyelmet arra, hogy mitől javul, illetve minek a hatására romlik az állapot, mert ez kulcsfontosságú lehet a legjobb szerválasztás szempontjából.

A homeopátiás szerekről szóló információt az egyes szerek nevére kattintva érheti el.

Készítmények listája
A kiválasztott készítmény részletes leírása

COLCHICUM AUTUMNALE
Őszi kikerics. A liliomfélék családjába tartozó, augusztus-szeptemberben virító, évelő növény, mely elsősorban a nyirkos réteken, csoportosan nő. Heveny köszvényes rohamban használták a népi gyógyászatban. Erősen mérgező!

Kiváltó ok:

Átnedvesedés, elnyomott izzadás, virrasztás, túlfeszített tanulás.

Javallatok:

Krónikus nátha, ízületek (főleg a kisízületek) fájdalma; ínhüvelygyulladás; szaggató, szúró fájdalmak; szívburokgyulladás; köszvény; vastagbélgyulladás; vesegyulladás.

Jellemzők:

Nagyfokú gyengeség, reszketés, kimerültség, nyugtalanság; igen kifejezett szagérzékenység; elsősorban az izmokra, kötőszövetre, mellhártyára, ízületekre ható szer.

Tünetek:

Beesett arc, ájulás hajlam, a beteg teste forró, végtagjai hidegek; gyenge a memóriája, fullad, renyhe a pulzusa a szívburokban felszaporodott folyadéktól; rosszul tűri az érzékszervi (fény, szag, érintés) behatásokat. Hirtelen fellépő és megszűnő izzadás; undorodik és hányingere van az ételszagoktól; farkaséhség étvágytalansággal; a saját nyálának lenyelése is hányást okoz; hasa puffadt, hasüregben folyadék szaporodik fel; fájdalmas, véres, nyálkás széklet. Pupilla differencia; szemgolyónak és környékének tarkóba sugárzó fájdalma; füldugulás, fülviszketés; éjszakai köhögés, akaratlan vizeletürítéssel; hátfájás.

Javul:

Nyugalomban, melegtől, ülve, összegörnyedve.

Romlik:

Fájdalmaktól, szellemi erőfeszítéstől, érintéstől, mozgástól, rázkódástól, érzelmek hatására, hideg, nyirkos időben.

Ha bővebb, részletesebb Materia Medicára vágyik, többet szeretne tudni az egyes szerekről, szerencsére ma már bőséges szakirodalom, kiváló szakkönyvek állnak rendelkezésre hazai szerzőktől, illetve magyar fordításban is.