Homeopátiás Materia Medica

Szerkesztő: dr. Sebő Zsuzsanna

Adatbázisunkban folyamatosan bővülő listában kereshet a különféle homeopátiás szerek közül. Ebben a (szakkifejezéssel élve) Materia Medica-ban azonos szerkezet szerint dolgoztuk fel valamennyi homeopátiás szer leírását – természetesen rövidítve.

Célunk az volt, hogy miután a Homeopátiás szerkereső almenüpontunk segítségével, a különféle tünetek és panaszok alapján Önnek sikerült eljutnia néhány kiválasztandó szerig, azok részletes leírásának áttanulmányozásával megkönnyítsük az adott körülmények között a lehető leghatásosabbnak ígérkező szer megtalálását.

Nézze meg, hogy az egyes szerek leírása alapján közülük melyik „fedi le” leginkább az adott esetet, vagyis melyik mutatja a lehető legtöbb egyezést, és válassza első helyen azt. Fordítson különös figyelmet arra, hogy mitől javul, illetve minek a hatására romlik az állapot, mert ez kulcsfontosságú lehet a legjobb szerválasztás szempontjából.

A homeopátiás szerekről szóló információt az egyes szerek nevére kattintva érheti el.

Készítmények listája
A kiválasztott készítmény részletes leírása

FERRUM METALLICUM
Fémes vas.

Javallatok:

Gyengeséggel járó vérszegénység, szédülés, vértolulásos fejfájás; reumás vállfájdalom; migrén.

Jellemzők:

Gyenge, betegeskedő, sápadt bőrű, petyhüdt izomzatú, vérszegény egyének. A szer elsősorban a keringésre hat, a véredényeket elernyeszti.

Tünetek:

A beteg egyszer sápadt, másszor piros, könnyen elpirul. Fázós. Hideg rázza, szomjas. Ajka fehér, nyálkahártyái szárazak, szédül. Lüktető fejfájása lehet, mely a halánték felől hátra, a tarkó felé sugárzik. Olvasáskor szeme előtt összefutnak a betűk. Füle cseng, különösen menstruáció előtt. Gyakori orrvérzés. Torkában gombócot érez. Étvágytalanság és fokozott étvágy váltakozik. Minden ételtől fáj a gyomra, nem szereti a húst, tojást, nyers gyümölcsöt. Akaratlan vizeletcsepegés járás közben. Bőséges vizeletürítés izgalom hatására. Hüvelyszárazság, fájdalom coitus közben. Vetélésre hajlamos beteg. Gyakori, rohamokban jelentkező szívdobogásérzés, mely a legkisebb mozgástól is romlik. Szaggató végtagfájdalmak, kézremegés, lábdagadás.

Javul:

Enyhe mozgástól; ha a fejét lehajtja valamire.

Romlik:

Éjszaka; érzelmek hatására; megerőltetéstől; folyadékvesztéstől; verejtékezéstől; hirtelen mozdulattól.

Ha bővebb, részletesebb Materia Medicára vágyik, többet szeretne tudni az egyes szerekről, szerencsére ma már bőséges szakirodalom, kiváló szakkönyvek állnak rendelkezésre hazai szerzőktől, illetve magyar fordításban is.