Homeopátiás Materia Medica

Szerkesztő: dr. Sebő Zsuzsanna

Adatbázisunkban folyamatosan bővülő listában kereshet a különféle homeopátiás szerek közül. Ebben a (szakkifejezéssel élve) Materia Medica-ban azonos szerkezet szerint dolgoztuk fel valamennyi homeopátiás szer leírását – természetesen rövidítve.

Célunk az volt, hogy miután a Homeopátiás szerkereső almenüpontunk segítségével, a különféle tünetek és panaszok alapján Önnek sikerült eljutnia néhány kiválasztandó szerig, azok részletes leírásának áttanulmányozásával megkönnyítsük az adott körülmények között a lehető leghatásosabbnak ígérkező szer megtalálását.

Nézze meg, hogy az egyes szerek leírása alapján közülük melyik „fedi le” leginkább az adott esetet, vagyis melyik mutatja a lehető legtöbb egyezést, és válassza első helyen azt. Fordítson különös figyelmet arra, hogy mitől javul, illetve minek a hatására romlik az állapot, mert ez kulcsfontosságú lehet a legjobb szerválasztás szempontjából.

A homeopátiás szerekről szóló információt az egyes szerek nevére kattintva érheti el.

Készítmények listája
A kiválasztott készítmény részletes leírása

GRAPHITES
Grafit. Szenet, kovasavat, mangánt, vasat tartalmaz.

Kiváltó ok:

Lehet bánat, félelem, túlerőltetés.

Javallatok:

Száraz ekcémák, pikkelyes bőrpanaszok, tejótvar, furunkulusok, hegesedési rendellenességek, szemhéjgyulladás, körömágygyulladás, árpa, krónikus szorulás; zsírdaganat képződés.

Jellemzők:

Vértolulásos, piknikus egyének alkati szere, akik érzékenyek a hidegre. Határozatlan, ok nélkül sír, ijedt.

Tünetek:

A bőr piszkosnak tűnik, száraz, korpásodó; gyakori a berepedés, elsősorban a hajlatokban, a nyálkahártya?bőr átmenetnél, az emlőbimbón. Jellegzetes a fül mögötti nedvedző, pörkös bőrelváltozás. A hajlatok kipirosodása, berepedése; Megvastagodott, kemény hegek (keloid). Rossz közérzet, elgyengülés. Nehézségérzet a gyomorban, böfögés, puffadás; Nagy darabos, nehezen ürülő széklet. Bélrenyheség. Végbéltáji berepedések és ekcéma. Fájdalmas aranyér (főleg ha ül vagy jár). Híg, bűzös, kismennyiségű váladékok. Késedelmes, fájdalmas, kevés világos színű vérrel járó menstruáció. Kerüli a fényt, szemhéját elnehezültnek érzi. Halszagú fülváladék, fülcsengés, fülét bedugultnak érzi. Szájzug berepedése, vastag lepedékfoltok a nyelven. Szájszag; fogvérzés. Rekedtség.

Javul:

Szabad levegőn, érintéstől, forró tejtől.

Romlik:

Hidegre, fényre, menzesz alatt és után; éjszaka; vakarózástól; zsírtól.

Ha bővebb, részletesebb Materia Medicára vágyik, többet szeretne tudni az egyes szerekről, szerencsére ma már bőséges szakirodalom, kiváló szakkönyvek állnak rendelkezésre hazai szerzőktől, illetve magyar fordításban is.