Homeopátiás Materia Medica

Szerkesztő: dr. Sebő Zsuzsanna

Adatbázisunkban folyamatosan bővülő listában kereshet a különféle homeopátiás szerek közül. Ebben a (szakkifejezéssel élve) Materia Medica-ban azonos szerkezet szerint dolgoztuk fel valamennyi homeopátiás szer leírását – természetesen rövidítve.

Célunk az volt, hogy miután a Homeopátiás szerkereső almenüpontunk segítségével, a különféle tünetek és panaszok alapján Önnek sikerült eljutnia néhány kiválasztandó szerig, azok részletes leírásának áttanulmányozásával megkönnyítsük az adott körülmények között a lehető leghatásosabbnak ígérkező szer megtalálását.

Nézze meg, hogy az egyes szerek leírása alapján közülük melyik „fedi le” leginkább az adott esetet, vagyis melyik mutatja a lehető legtöbb egyezést, és válassza első helyen azt. Fordítson különös figyelmet arra, hogy mitől javul, illetve minek a hatására romlik az állapot, mert ez kulcsfontosságú lehet a legjobb szerválasztás szempontjából.

A homeopátiás szerekről szóló információt az egyes szerek nevére kattintva érheti el.

Készítmények listája
A kiválasztott készítmény részletes leírása

NATRUM MURIATICUM
Más néven Natrium chloratum. Nátrium-klorid, azaz konyhasó.

Kiváltó ok:

Régebbi keletű csalódás, bánat. Napfény, mely fejfájást, herpeszt vált ki.

Javallatok:

Főleg alkati szer, gyász okozta fájdalom, lelki problémák, elfojtott sírás, vízháztartási zavar (főleg a test alsó részének vízvisszatartása). Száj körüli herpesz (ha alkatilag is Natrum muriaticum a beteg). Ujjbegy berepedése. Pikkelysömör.

Jellemzők:

Főleg alkati szer. A beteg a fájdalmát, gyászát magában tartja. Ha bánata van, elvonul, nem szereti, ha sírni látják. Kisebb nagyobb sérelmeit őrizgeti, nem felejti el. Érzékeny, de nem mutatja ki. Néha heves kitörésekre hajlamos. Vonzódik a sóhoz, sós ételekhez, vagy éppen kifejezetten elutasítja őket. Gyakran van térképnyelve. Száraz, érdes bőr. Hajas fejbőr szélénél jelentkező kiütések. Kora reggeli zúzódásos hátfájdalom.

Tünetek:

Mivel főleg alkati szerként használatos, számtalan krónikus, elhúzódó tünet esetén beválhat.
A beteg hajlamos a kiszáradásra, fogyásra, kimerülésre. Magas láz, kiütéssel, szomjúsággal, lüktető, kalapáló fejfájással.
Erős, híg orrváladékkal járó nátha egy-három napig, utána az orra teljesen bedugul.

Javul:

Szabadban.

Romlik:

Ha vigasztalják, együttérzéstől.

Ha bővebb, részletesebb Materia Medicára vágyik, többet szeretne tudni az egyes szerekről, szerencsére ma már bőséges szakirodalom, kiváló szakkönyvek állnak rendelkezésre hazai szerzőktől, illetve magyar fordításban is.