Homeopátiás Materia Medica

Szerkesztő: dr. Sebő Zsuzsanna

Adatbázisunkban folyamatosan bővülő listában kereshet a különféle homeopátiás szerek közül. Ebben a (szakkifejezéssel élve) Materia Medica-ban azonos szerkezet szerint dolgoztuk fel valamennyi homeopátiás szer leírását – természetesen rövidítve.

Célunk az volt, hogy miután a Homeopátiás szerkereső almenüpontunk segítségével, a különféle tünetek és panaszok alapján Önnek sikerült eljutnia néhány kiválasztandó szerig, azok részletes leírásának áttanulmányozásával megkönnyítsük az adott körülmények között a lehető leghatásosabbnak ígérkező szer megtalálását.

Nézze meg, hogy az egyes szerek leírása alapján közülük melyik „fedi le” leginkább az adott esetet, vagyis melyik mutatja a lehető legtöbb egyezést, és válassza első helyen azt. Fordítson különös figyelmet arra, hogy mitől javul, illetve minek a hatására romlik az állapot, mert ez kulcsfontosságú lehet a legjobb szerválasztás szempontjából.

A homeopátiás szerekről szóló információt az egyes szerek nevére kattintva érheti el.

Készítmények listája
A kiválasztott készítmény részletes leírása

PHOSPHORUS
Foszfor. Ez az elem a szervezet, főleg a csontok fontos alkotórésze, nagy szerepet játszik az enzimfolyamatokban.

Javallatok:

Visszatérő megfázások, fertőzések, köhögések. Máj, tüdő, veseállomány gyulladásos és degeneratív betegségei. Tüdőgyulladás. Vérzéses állapotok. Gyomorrontás, hasmenés. Idegi eredetű hasmenés. Szülés után jelentkező keresztcsonti fájdalom.

Jellemzők:

Mint a gyufa, fellobban, fényt bocsát ki, és hamar kialszik. Sovány testalkatú, nyitott, barátságos, de nyugtalan természetű, könnyen kimerülő emberek szere.

Tünetek:

Nyelve lepedékes, hangja mély, rekedt. Asztmatikus, száraz, fájdalmas köhögés öklendezéssel. Légutakban égő érzés. Köhögéskor bő, habos, akár véres köpet ürül. Égő hátfájdalom a lapockák között. A fogínyvérzés gyakori. Foghúzás után elhúzódó vérzés. Meleg szobában is fázik, rázza a hideg, ennek ellenére jéghideg italra vágyik, melyet elfogyasztva, rövid időn belül hány. Farkaséhes. Szélben könnyezik, az erős fény zavarja. Nem szeret egyedül lenni.

Javul:

Társaságban, pihenés után, evés után, sötétben.

Romlik:

Hidegtől, ha a bal oldalán vagy a hátán fekszik, szellemi fáradtságtól, hirtelen időjárás-változástól.

Ha bővebb, részletesebb Materia Medicára vágyik, többet szeretne tudni az egyes szerekről, szerencsére ma már bőséges szakirodalom, kiváló szakkönyvek állnak rendelkezésre hazai szerzőktől, illetve magyar fordításban is.