Homeopátiás Materia Medica

Szerkesztő: dr. Sebő Zsuzsanna

Adatbázisunkban folyamatosan bővülő listában kereshet a különféle homeopátiás szerek közül. Ebben a (szakkifejezéssel élve) Materia Medica-ban azonos szerkezet szerint dolgoztuk fel valamennyi homeopátiás szer leírását – természetesen rövidítve.

Célunk az volt, hogy miután a Homeopátiás szerkereső almenüpontunk segítségével, a különféle tünetek és panaszok alapján Önnek sikerült eljutnia néhány kiválasztandó szerig, azok részletes leírásának áttanulmányozásával megkönnyítsük az adott körülmények között a lehető leghatásosabbnak ígérkező szer megtalálását.

Nézze meg, hogy az egyes szerek leírása alapján közülük melyik „fedi le” leginkább az adott esetet, vagyis melyik mutatja a lehető legtöbb egyezést, és válassza első helyen azt. Fordítson különös figyelmet arra, hogy mitől javul, illetve minek a hatására romlik az állapot, mert ez kulcsfontosságú lehet a legjobb szerválasztás szempontjából.

A homeopátiás szerekről szóló információt az egyes szerek nevére kattintva érheti el.

Készítmények listája
A kiválasztott készítmény részletes leírása

PHYTOLACCA
Alkörmös. Magas termetű, évelő növény, melynek friss bogyóit és leveleit használják homeopátiás szer készítésére.

Kiváltó ok:

Hideg, esős idő, menstruáció, terhesség, szoptatás, eső, fejfájás.

Javallatok:

Elsősorban a mirigyekre ható szer. Gyakran használják torok- és mandulagyulladás, emlőgyulladás esetén. Az anyatej mennyisége növelhető vele (alacsony hígításban!). Kétoldali fülfájás. Székrekedés idős embereknél. Zsírdaganat, szőrtüszőgyulladás.

Jellemzők:

Főleg a mirigyekre, mirigyes szövetekre hat (pl. emlő, mandulák).

Tünetek:

TOROK: a szájpad sötétvörös, mintha tüzes gombóc volna a torkában, nyeléskor nyilalló, a fül felé sugárzó fájdalom. A nyelés nehéz. Állkapocsszöglet alatti nyirokcsomó-megnagyobbodás.
EMLŐK: fájdalmas, kőkemény, hideg, duzzadt emlők, szoptatás közbeni fájdalom, berepedezett, befelé fordult emlőbimbó. Emlőfájdalom menstruáció kapcsán.

Javul:

Hidegre, száraz időben, pihenéstől.

Romlik:

A torokfájás nyelésre, forró italra. Éjjel ágymelegre.

Ha bővebb, részletesebb Materia Medicára vágyik, többet szeretne tudni az egyes szerekről, szerencsére ma már bőséges szakirodalom, kiváló szakkönyvek állnak rendelkezésre hazai szerzőktől, illetve magyar fordításban is.