Homeopátiás Materia Medica

Szerkesztő: dr. Sebő Zsuzsanna

Adatbázisunkban folyamatosan bővülő listában kereshet a különféle homeopátiás szerek közül. Ebben a (szakkifejezéssel élve) Materia Medica-ban azonos szerkezet szerint dolgoztuk fel valamennyi homeopátiás szer leírását – természetesen rövidítve.

Célunk az volt, hogy miután a Homeopátiás szerkereső almenüpontunk segítségével, a különféle tünetek és panaszok alapján Önnek sikerült eljutnia néhány kiválasztandó szerig, azok részletes leírásának áttanulmányozásával megkönnyítsük az adott körülmények között a lehető leghatásosabbnak ígérkező szer megtalálását.

Nézze meg, hogy az egyes szerek leírása alapján közülük melyik „fedi le” leginkább az adott esetet, vagyis melyik mutatja a lehető legtöbb egyezést, és válassza első helyen azt. Fordítson különös figyelmet arra, hogy mitől javul, illetve minek a hatására romlik az állapot, mert ez kulcsfontosságú lehet a legjobb szerválasztás szempontjából.

A homeopátiás szerekről szóló információt az egyes szerek nevére kattintva érheti el.

Készítmények listája
A kiválasztott készítmény részletes leírása

PULSATILLA
Kökörcsin. Kékes-lilás, harang alakú virág, jól tűri a szárazságot, sok változata ismeretes.

Kiváltó ok:

Átnedvesedő láb, hőmérséklet-ingadozás.

Javallatok:

A legkülönbözőbb fizikai és lelki tünetek. Hurutos megbetegedések, fülgyulladás, kötőhártya-gyulladás.

Jellemzők:

Változékonyság mind a tünetekben, mind a kedélyállapotban. A szomjúság hiánya. Fontos alkati szer, terhességben gyakran alkalmazzák.

Tünetek:

Sápadt. Változékony, sűrű, sárgászöld, nyálkás váladékok. Nem maró orrfolyás, éjjel az orra eldugul, nappal folyik. Lehelete rossz szagú, szájszárazság, a száj repedezik. Szúró fülfájás, mely éjszaka romlik. Reggel felszakadó, este és éjjel száraz köhögés, emiatt fel kell ülnie. Nem szereti a zsíros ételeket. Hagymától gyomorpanaszok. Úgy érzi, mintha a gyomrában kő volna. Köhögéskor, tüsszentéskor elcsöppenő vizelet. Változó végtagfájdalmak. Duzzadt, fájdalmas erek, visszerek. Nagyon fázós, de meleg szobában minden tünete romlik. Szeszélyes, sírós természetű, igényli a vigasztalást.

Javul:

Friss, szabad levegőn, hideg borogatástól, nyomásra. Jobban érzi magát, ha megvigasztalják, kisírhatja magát vagy ha társaságban van.

Romlik:

Melegtől, meleg, levegőtlen helyiségben, este. Evéstől, főleg nehéz, zsíros ételektől, fagylalttól, tojástól. Egyedülléttől.

Ha bővebb, részletesebb Materia Medicára vágyik, többet szeretne tudni az egyes szerekről, szerencsére ma már bőséges szakirodalom, kiváló szakkönyvek állnak rendelkezésre hazai szerzőktől, illetve magyar fordításban is.