Homeopátiás Materia Medica

Szerkesztő: dr. Sebő Zsuzsanna

Adatbázisunkban folyamatosan bővülő listában kereshet a különféle homeopátiás szerek közül. Ebben a (szakkifejezéssel élve) Materia Medica-ban azonos szerkezet szerint dolgoztuk fel valamennyi homeopátiás szer leírását – természetesen rövidítve.

Célunk az volt, hogy miután a Homeopátiás szerkereső almenüpontunk segítségével, a különféle tünetek és panaszok alapján Önnek sikerült eljutnia néhány kiválasztandó szerig, azok részletes leírásának áttanulmányozásával megkönnyítsük az adott körülmények között a lehető leghatásosabbnak ígérkező szer megtalálását.

Nézze meg, hogy az egyes szerek leírása alapján közülük melyik „fedi le” leginkább az adott esetet, vagyis melyik mutatja a lehető legtöbb egyezést, és válassza első helyen azt. Fordítson különös figyelmet arra, hogy mitől javul, illetve minek a hatására romlik az állapot, mert ez kulcsfontosságú lehet a legjobb szerválasztás szempontjából.

A homeopátiás szerekről szóló információt az egyes szerek nevére kattintva érheti el.

Készítmények listája
A kiválasztott készítmény részletes leírása

SENEGA
Szenegagyökér. Észak-Amerikában honos növény, melynek gyökere köptető hatású és jellegzetesen keserű.

Javallatok:

Célszerve a szem (kettős látás, könnyezés, kötőhártya-gyulladás, műtét után, szemhéjgyulladás, szivárványhártya-gyulladás, szemizombénulás) és a hörgők nyálkahártyája. Tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás (vizes); éjszakai bevizelés.

Jellemzők:

A nyálkahártyákra hat, hurutos tüneteket okoz.

Tünetek:

Szaggató homloktáji fájdalom, tüsszögés, melytől a beteg elszédül, szájszárazság, émelygés, hányás, rekedt, erőtlen hang, fojtogató, rázkódással járó köhögés, bőséges, nyúlós köpet, hurutos mellkas. Orrnyílásoknál, szájszegletben égő érzés.

Javul:

Izzadástól, szabadban.

Romlik:

Levegőtől, szélben, érintéstől, pihenéstől; a köhögés akkor, ha a beteg a jobb oldalán fekszik.

Ha bővebb, részletesebb Materia Medicára vágyik, többet szeretne tudni az egyes szerekről, szerencsére ma már bőséges szakirodalom, kiváló szakkönyvek állnak rendelkezésre hazai szerzőktől, illetve magyar fordításban is.