Homeopátiás Materia Medica

Szerkesztő: dr. Sebő Zsuzsanna

Adatbázisunkban folyamatosan bővülő listában kereshet a különféle homeopátiás szerek közül. Ebben a (szakkifejezéssel élve) Materia Medica-ban azonos szerkezet szerint dolgoztuk fel valamennyi homeopátiás szer leírását – természetesen rövidítve.

Célunk az volt, hogy miután a Homeopátiás szerkereső almenüpontunk segítségével, a különféle tünetek és panaszok alapján Önnek sikerült eljutnia néhány kiválasztandó szerig, azok részletes leírásának áttanulmányozásával megkönnyítsük az adott körülmények között a lehető leghatásosabbnak ígérkező szer megtalálását.

Nézze meg, hogy az egyes szerek leírása alapján közülük melyik „fedi le” leginkább az adott esetet, vagyis melyik mutatja a lehető legtöbb egyezést, és válassza első helyen azt. Fordítson különös figyelmet arra, hogy mitől javul, illetve minek a hatására romlik az állapot, mert ez kulcsfontosságú lehet a legjobb szerválasztás szempontjából.

A homeopátiás szerekről szóló információt az egyes szerek nevére kattintva érheti el.

Készítmények listája
A kiválasztott készítmény részletes leírása

SPONGIA TOSTA
Más néven Euspongia officinalis. Tengeri szivacs. Szárított formából készül a homeopátiás szer; jódot, szervetlen sókat tartalmaz.

Javallatok:

Légzőszervek gyulladása, krupp, asztma. Strúma. Heregyulladás. Mirigyek megkeményedése, megnagyobbodása.

Jellemzők:

Elpuhult, elnehezedett személyek szere. A beteg felöltözve kényelmetlenül érzi magát.

Tünetek:

Nyelv, torok, gége szárazsága, rekedtség, fulladásérzet, mélyről jövő, ugató, érdes köhögés, gyakran álmából erre riad, és nagyon szorong. Úgy érzi, mintha egy dugó volna a gégéjében. Beszédtől, énekléstől a hangja elmegy. Folyamatosan krákog. Ajka elkékül, izzad. Nyelve barnásan elszíneződik. Heves szívdobogás, fejen, arcon vérbőség. Menstruáció előtt kifejezett éhségérzet.

Javul:

Alacsony párnán fekve; meleg ételtől, italtól; ha a nyakára meleg borogatást tesznek.

Romlik:

Száraz hidegtől, széltől, hideg italtól, megerőltetéstől, teleholdkor, ha a karját felemeli.

Ha bővebb, részletesebb Materia Medicára vágyik, többet szeretne tudni az egyes szerekről, szerencsére ma már bőséges szakirodalom, kiváló szakkönyvek állnak rendelkezésre hazai szerzőktől, illetve magyar fordításban is.