Homeopátiás Materia Medica

Szerkesztő: dr. Sebő Zsuzsanna

Adatbázisunkban folyamatosan bővülő listában kereshet a különféle homeopátiás szerek közül. Ebben a (szakkifejezéssel élve) Materia Medica-ban azonos szerkezet szerint dolgoztuk fel valamennyi homeopátiás szer leírását – természetesen rövidítve.

Célunk az volt, hogy miután a Homeopátiás szerkereső almenüpontunk segítségével, a különféle tünetek és panaszok alapján Önnek sikerült eljutnia néhány kiválasztandó szerig, azok részletes leírásának áttanulmányozásával megkönnyítsük az adott körülmények között a lehető leghatásosabbnak ígérkező szer megtalálását.

Nézze meg, hogy az egyes szerek leírása alapján közülük melyik „fedi le” leginkább az adott esetet, vagyis melyik mutatja a lehető legtöbb egyezést, és válassza első helyen azt. Fordítson különös figyelmet arra, hogy mitől javul, illetve minek a hatására romlik az állapot, mert ez kulcsfontosságú lehet a legjobb szerválasztás szempontjából.

A homeopátiás szerekről szóló információt az egyes szerek nevére kattintva érheti el.

Készítmények listája
A kiválasztott készítmény részletes leírása

THUJA OCCIDENTALIS
Más néven: életfa. Örökzöld, tűlevelű fa.

Kiváltó ok:

Nedvesség, oltás, elődök bizonyos betegségei.

Javallatok:

Oltási károsodások, veleszületett lágyéksérv. Szivárványhártya-gyulladás, árpák. Krónikus megfázások.

Jellemzők:

Elsősorban a nemi szervekre és a vizeletképző szervekre hat. Húsos, püffedt megjelenés (vízvisszatartástól). A bőr foltos, szennyezett, szőrös. Puha, burjánzó, lágy szövetek, melyek könnyen véreznek. Anyajegyek. Olajos verejték. Száraz töredezett haj, hajhullás. Szabálytalan fogsor. Inkább alkati szer. Főleg krónikus panaszoknál használandó.

Tünetek:

Fejfájás, amely olyan, mintha szöget vernének a fejébe. Szikralátás. Gennyes, bűzös fülfolyás. Afták, szájfekélyek, duzzadt nyelv, amit könnyen, akaratlanul megharap.
Megfázáskor sűrű, zöldes orrfolyás.
Hasa puffadt, korog, mozgást érez benne. Húgycső-váladékozás. Napközben köhög, ami fokozódik, ha hideget eszik, iszik. Rossz szagú, maró lábizzadás. Bűzös verejték, mely foltot hagy a ruházaton.

Javul:

Melegtől, váladék megindulásakor, dörzsöléskor.

Romlik:

Nedvességre, tengerparton, nyirkos házban. Menstruációkor, zsíros ételtől.

Ha bővebb, részletesebb Materia Medicára vágyik, többet szeretne tudni az egyes szerekről, szerencsére ma már bőséges szakirodalom, kiváló szakkönyvek állnak rendelkezésre hazai szerzőktől, illetve magyar fordításban is.