Homeopátiás Materia Medica

Szerkesztő: dr. Sebő Zsuzsanna

Adatbázisunkban folyamatosan bővülő listában kereshet a különféle homeopátiás szerek közül. Ebben a (szakkifejezéssel élve) Materia Medica-ban azonos szerkezet szerint dolgoztuk fel valamennyi homeopátiás szer leírását – természetesen rövidítve.

Célunk az volt, hogy miután a Homeopátiás szerkereső almenüpontunk segítségével, a különféle tünetek és panaszok alapján Önnek sikerült eljutnia néhány kiválasztandó szerig, azok részletes leírásának áttanulmányozásával megkönnyítsük az adott körülmények között a lehető leghatásosabbnak ígérkező szer megtalálását.

Nézze meg, hogy az egyes szerek leírása alapján közülük melyik „fedi le” leginkább az adott esetet, vagyis melyik mutatja a lehető legtöbb egyezést, és válassza első helyen azt. Fordítson különös figyelmet arra, hogy mitől javul, illetve minek a hatására romlik az állapot, mert ez kulcsfontosságú lehet a legjobb szerválasztás szempontjából.

A homeopátiás szerekről szóló információt az egyes szerek nevére kattintva érheti el.

Készítmények listája
A kiválasztott készítmény részletes leírása

TUBERCULINUM

Kiváltó ok:

Családi előzményben asztma, tbc. Méhen belüli fertőzés.

Javallatok:

Elsősorban alkati szer; visszatérő légúti fertőzések (felső és alsó légúti), bő váladékozással. Asztma; nagy nyirokcsomók; ekcéma, szemhéj szélén lévő ekcéma; ismétlődő mandulagyulladás; nagy orrmandula; elhúzódó hőemelkedés.

Jellemzők:

Változatos tünetek (testi és mentális), a változás utáni vágy; nyugtalanság; ?két végén égeti a gyertyát?; művészi hajlamok; Nagyon vágyik az utazásra. Késői fogzás; krónikus tüdőfolyamatok gyakori megjelenése.

Tünetek:

Gyenge, sovány, beesett mellkasú, köhögős beteg. Áttetsző, sápadt bőr. Kedves és gonosz, türelmetlen, ingerlékeny, felületes, elégedetlen. Gyakori dührohamok. Semmi nem köti le a figyelmét tartósan; nehezen koncentrál; nem bír egy helyben megállni; hiperaktív, fáradékony; sokszor éhes, gyakran eszik, de sovány marad. Tejtől panaszai vannak. Tejérzékenység. Kívánja a zsíros, füstölt ételt, a fagylaltot. Nagyon izzad, főleg éjjel. Fejét görgeti elalváskor. Hideg végtagok. Fél a kutyától, undorodik a macskától.

Javul:

Szabad levegőn, hideg szélben; ha arcába fúj a szél; hegyvidéken.

Romlik:

Zárt helyiségben; testi és szellemi megerőltetéstől, zenétől; ha sokat áll; időjárás-változástól, nedves hidegtől, huzattól, vihar előtt; kora reggel, alvás után; tejtől.

Ha bővebb, részletesebb Materia Medicára vágyik, többet szeretne tudni az egyes szerekről, szerencsére ma már bőséges szakirodalom, kiváló szakkönyvek állnak rendelkezésre hazai szerzőktől, illetve magyar fordításban is.