A megvizsgáltak 20%-ának szemét érinti

Tizennyolc nap alatt 8 nagyvárosban 7 ezer főt tájékoztattak az AMD-ről az információs busztúra során. Szemfenékvizsgálaton 2100 fő vett részt, a megvizsgáltak 20%-nál – 440 látogatónál – fedezték fel az időskori makuladegenerációt, amely gyakran teljes vaksághoz vezet.

Az AMD tájékoztató busz 18 nap alatt 8 nagyvárosban – Budapest, Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Kecskemét, Pécs, Székesfehérvár, Győr – állomásozott. A busztúra főszervezője a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége volt. A tájékoztató kampány támogatója a Bausch & Lomb, a világ egyik legismertebb, szemészeti termékeket gyártó és forgalmazó cége.

A vakság egyik leggyakoribb oka

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MGYOSZ) közel 20 ezer fős tagságának 70%-a 60 év feletti. A tagság ezen részének igen jelentős hányada idős korában veszítette el a látását, mely tény a makuladegeneráció jelentős szerepére utal. Fontosnak tartották ezért, hogy felhívják a figyelmet az időskori makuladegeneráció (AMD) néven ismert szembetegségre, amely kialakulása esetén gyógyíthatatlan részleges vagy teljes vakságot is okozhat, és a fejlett országokban a vakság egyik leggyakoribb oka.

A rendezvényre ellátogatók tájékoztatást kaptak a személyüket és családjukat esetlegesen érintő kockázatokról, az AMD kialakulását elősegítő hatásokról, magáról a betegségről és hatékony megelőzéséről. A résztvevőknek lehetőségük nyílt továbbá szemészorvossal történő személyes konzultációra és vizsgálatra is.

Adománygyűjtés

A busztúra alatt az MGYOSZ adománygyűjtésbe kezdett. A 2008. április 24-én tartott ünnepélyes gömbnyitón 255 291 Ft-ot számoltak össze a szervezők, amely a 18 nap alatt gyűjt össze a szövetség megsegítésére. A hálás érdekvédelmi szervezet a befolyó összeget hangos könyvtáruk bővítésére, vakvezető kutya kiképzésére és más, a szövetség munkáját segítő tevékenységre fordítja. A szövetség további adományokat a 11714006-20012704 -es adományszámla-számra várja.

Az AMD kampánybusz jelenleg Szlovákiában állomásozik, ezt követően bejárja Csehországot, Lengyelországot, Észtországot, Lettországot, Litvániát, Görögországot és Romániát is.

A VISION 2020 kezdeményezés

A Bausch & Lomb cég a VISION 2020 kezdeményezés tagja. A VISION 2020 kezdeményezés fő támogatója az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Az elsődleges cél a vakság kialakulását okozó legjelentősebb tényezők leküzdése 2020-ig, biztosítva a látás jogát a világon mindenkinek.

Az időskori makuladegeneráció mintegy 150 millió embert érint világszerte, a 65 év feletti európai lakosok több mint felénél pedig kimutathatók a betegség tünetei. A WHO becslése szerint az AMD előfordulásának gyakorisága a következő néhány évtized során meg fog háromszorozódni. Egy felmérés szerint, amelyet 10 különböző országban – ideértve Magyarországot, Csehországot, Lengyelországot és Szlovákiát – 5860, 40 éves vagy idősebb emberen végeztek el, az emberek 69%-a nagyon keveset tud az időskori makuladegenerációról.

További információ: www.megnevakulj.hu