A dohányzás a látást is rontja

Az egészség megőrzése kapcsán a megkérdezett magyarok 47,5%-a minősítette az ép látást a legfontosabbnak, vagyis minden második honfitársunk bármely más betegségnél jobban fél a látása elvesztésétől. Mégis a népesség 36%-a dohányzik, amivel látásukat is veszélyeztetik.

A megvizsgáltak 20%-ának szemét érinti

Tizennyolc nap alatt 8 nagyvárosban 7 ezer főt tájékoztattak az AMD-ről az információs busztúra során. Szemfenékvizsgálaton 2100 fő vett részt, a megvizsgáltak 20%-nál – 440 látogatónál – fedezték fel az időskori makuladegenerációt, amely gyakran teljes vaksághoz vezet.

Jobban lát, ha a szabadban játszik

Nincs új a nap alatt! A sydney-i szemorvosok „felfedezték”, hogy a látás javítható természetes módon, szemüveg nélkül. Egy újszülöttnek minden vicc új, mondhatnánk. De a látásunk komoly dolog. A szemtréning atyja, dr. Bates csodálkozna, hogy még mindig csak itt tartunk…

Fogorvosok is áldozatai az amalgámnak

Az eddig leírtakat több száz tudományos vizsgálat bizonyította az elmúlt évtizedekben, mégis az amalgámot az Európai Fogorvosok Tanácsa 2006. májusi állásfoglalásában biztonságosnak és gazdaságosnak ítélte meg, mondván: az amalgám káros voltát kellően nem bizonyították.

Vakságot is okozhat a dohányzás

Világszerte május 31-én tartják a Dohányzás elleni világnapot, hogy felhívják a figyelmet a dohányzás veszélyeire. Tudjuk, hogy a dohányzás a rák különböző fajtáit idézheti elő. Kevésbé ismert azonban, hogy elősegítheti egy vakságot okozó betegség kifejlődését.

A mikrohullámú sütő ártalmai (2.)

Még egy kísérlet. A kikapcsolt állapotban lévő mikróba bele kell tenni egy bekapcsolt mobiltelefont. Rá kell csukni a mikró ajtaját, majd felhívni egy másik készülékről a mobiltelefont. Akkor jó a mikró burkolása, ha nem szólal meg a benne lévő mobil készülék.

Öngyilkossági kockázat időskorban is

Egy új tanulmányban a szerzők az SSRI típusú antidepresszánsokkal megkezdett gyógyszeres kezelés öngyilkosság-fokozó hatását kutatták idős betegeknél: 1,2 millió 66 éves avagy annál idősebb kanadai személy orvosi adatait vizsgálták meg az 1992-2000 közötti időszakban.

Az időskori látásromlás és az emlékezet

A legújabb vizsgálatok szerint kapcsolat áll fenn az időskorban gyakori látásromlás (macula degeneráció) és az olyan problémák között, mint a gondolkodás, a tanulás és az emlékezet képességének csökkenése. A kutatók eredetileg arra voltak kíváncsiak, hogy a nagy dózisban bejuttatott antioxidánsok és cink segítségével megelőzhető-e az éleslátás helyének, a maculának a degenerációja, vagyis az időskorúakat leggyakrabban sújtó szembetegség (angol rövidítéssel: AMD).