Az időskori látásromlás és az emlékezet

A legújabb vizsgálatok szerint kapcsolat áll fenn az időskorban gyakori látásromlás (macula degeneráció) és az olyan problémák között, mint a gondolkodás, a tanulás és az emlékezet képességének csökkenése. A kutatók eredetileg arra voltak kíváncsiak, hogy a nagy dózisban bejuttatott antioxidánsok és cink segítségével megelőzhető-e az éleslátás helyének, a maculának a degenerációja, vagyis az időskorúakat leggyakrabban sújtó szembetegség (angol rövidítéssel: AMD).

Kimutatták, hogy a táplálékkiegészítők szedése jótékony hatású az AMD megelőzése szempontjából. 2000-2004 között a vizsgálatban részt vevő 3 ezer idős ember szellemi teljesítményét is mérték, a látás minőségével párhuzamosan.

Kiderült, hogy minél súlyosabb fokú az érintetteknél az AMD, annál gyengébb teljesítményt mutatnak a szellemi képességek terén is. Ez a következtetés még akkor is igaz maradt, ha az eredményeket a kor, a nem, a származás, a képzettség, a dohányzás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás figyelembevételével korrigálták. Az eredményekről az Archives of Ophthalmology című szakfolyóirat 2006. áprilisi száma tudósított.

A kutatók többféle magyarázattal szolgáltak a fenti jelenségre. Az egyik szerint az AMD és a szellemi képességek romlása egyaránt krónikus, az idegeket érintő, degeneratív betegség, amely az életkor előrehaladásával növekvő gyakorisággal sújtja az embereket. Az agysejteknek és a szem idegsejtjeinek a pusztulása közös tényező lehet, amely összekapcsolja ezt a két állapotot – mondják. A másik lehetséges magyarázat úgy szól, hogy a látás romlása miatt az idős emberek kevésbé képesek fenntartani és fejleszteni azokat a képességeiket, amelyek a testi, szellemi és társadalmi jóllét fenntartásához szükségesek.