Zene, sör és hulladékgyűjtés

Hogyan illik össze a hideg sör, a koncertek és a szelektív hulladékgyűjtés? Remélhetően úgy, ahogy tavaly is: a nyaraló fiataloknak rengeteg szemetet, műanyag palackokat, aludobozokat sikerült összeszedni. A jutalmuk az idén étkezési utalvány, naptej, legyező vagy szolár lámpa.

Hét nyári fesztiválon lesz szelektív hulladékgyűjtés a Zöldövezet Társulás gondozásában, és egyre több zöld program várja a fesztiválokra látogató fiatalokat. Tavaly összesen 15 tonna szelektív hulladék gyűlt össze a teljes fesztiválszezonban, az idén pedig várhatóan a nagy rendezvényeken keletkező hulladék még nagyobb hányadát hasznosíthatják. A Környezetvédelmi Minisztérium az „Egy mozdulat” standjával csatlakozott a fesztiválokhoz, ezzel kívánja felhívni a figyelmet az áram-, hulladék és víztakarékos életmódra. Az ÖKO-Pannon már évek óta road show-jával várja a fesztiválozókat.

A por, hang, fény és szemét ellen

Az idén 7 fesztiválon (Gyereksziget, Volt fesztivál, Balaton Sound Fesztivál, Hegyalja Fesztivál, Bánki Tó Fesztivál, Sziget Fesztivál, Szegedi Ifjúsági Napok) találkozhatunk a Zöldövezet Társulás programjával, amely a környezettudatos rendezvények megvalósításához kínál különböző hulladékkezelési megoldásokat. A környezettudatos gondolkodás elkerülhetetlenné vált a fesztiválokon, amelyek óhatatlanul magas környezetterheléssel járnak: szerves és szervetlen hulladékok keletkezésével, hang- és fényszennyezéssel, por- és szén-dioxid szennyezéssel, nagyobb mértékű ivóvíz fogyasztással és a természeti környezetet ért sérülésekkel.

A Balaton Sound, teljesítve a meghatározott környezetvédelmi kritériumokat, az idén elnyerte a Zöld Fesztivál címet, amelyet Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter adott át a fesztivál szervezőinek.

A szelektív hulladékgyűjtés mellett nagy hangsúlyt fektetnek a közösségi és kerékpáros közlekedés használatára: a Balaton Soundon kerékpármegőrző működik, vasúti kedvezmények és külön buszjárat segítik a látogatók közlekedését, a porszennyezés enyhítése érdekében speciális porvédő borítást alkalmaznak, a zajterhelést pedig „lesugárzott hangrendszerek” segítségével csökkentik. Zamárdiban alkalom is nyílik próbára tenni a környezettudatosságot, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium „Egy mozdulat” energiatakarékossági szemléletformáló standján ugyanis a fesztiválozóknak 15 pazarló pontot kell megtalálniuk egy lakásbelsőben.

Koncertek és sör mellett szemétgyűjtés

A szervezők most is számítanak a fesztiválozók részvételére, amit jutalmaznak is, hiszen a rendezvényeken kialakított hulladékcsere pontokon ajándék jár az összegyűjtött hulladékért, amely a helyszínen történő előkezelést, válogatást és bálázást követően hasznosító cégekhez kerül.

A gyűjtők étkezési utalványt, naptejet, legyezőt vagy szolár lámpát kapnak a Hulladékcsere pontokon beváltott műanyag poharakért, PET-palackokért és aludobozokért.

A fiatalok már tavaly is bebizonyították, hogy a hideg sör és a koncertek mellett a környezetükre is gondolnak, 45 rendezvényen mintegy 15 tonna hasznosítható hulladékot gyűjtöttek össze, amelynek 45%-a PET-palack, 22%-a aludoboz, 20%-a pedig üveg volt.

Az ÖKO-Pannon, a Zöldövezet fő támogatójaként évek óta dolgozik a fiatalok szemléletformálásán, így természetes, hogy a nyári fesztiválokon is képviselteti magát road show-jával, ahol környezetvédelmi teszttel, játékokkal és ajándékokkal várja a fesztiválozókat.

(Forrás: ÖKO-Pannon)