Vegyen fel autójába gyalogosokat!

Szmogriadó várható Budapesten, vasárnaptól korlátozhatják a forgalmat. Nem segít a helyzeten a BKV-sztrájk sem, mert sokkal többen indulnak útnak autóval, ami növeli a légszennyezettséget. A fővárosiak máris mozgalmat indítottak: akinek van hely a kocsijában, vigyen el másokat!

Mozgalom sztrájk idejére

Ma elérkeztünk a BKV sztrájk negyedik napjához, negyedik napja fogunk fagyoskodni a megállókban, állni a dugóban, gyalogolni órákig a szmogban, és nézünk majd mindenkire igen morcosan. A sztrájk azonban jó alkalom arra, hogy Budapest megmutassa, mennyire képes segíteni önmagán, mennyire vagyunk képesek egy kicsit odafigyelni egymásra. Vegyen fel az autójába gyalogosokat, akik viszont stoppoljanak bátran, ha buszra várnak.

A BKV-pótló mozgalom 3 szabálya az autósoknak:
1. Írja fel egy A4-es lapra, melyik városrészbe megy.
2. Tegye ezt a alapot jobboldalt előre, a szélvédő alá.
3. Ne kérjen pénzt a fuvarért.

A BKV-pótló mozgalom 3 szabálya a gyalogosoknak:
1. Csak azt az autót intse le, amelyik az ön által elérni kívánt irányba megy.
2. Csak akkor beszélgessen, ha a sofőr is beszélgetni akar.
3. Kedves dolog, ha van önnél 100 Ft, hogy megköszönje a fuvart…

Alapvetően a buszmegálló a találkozópont, természetesen a KRESZ szabályait azért tartsuk szem előtt!

A következő címen előre tájékozódhat, ha ilyen módon szeretne eljutni valahová.

A levegő is tisztább lehet

Az említett mozgalommal talán ahhoz is hozzájárulunk, hogy tisztább legyen Budapest levegője. A magas légszennyezettségi adatok miatt – mint ismeretes – a főpolgármester vasárnap 11 órától szmogriadót rendelt el a fővárosban, ami azt jelenti, hogy korlátozzák az autóforgalmat. A korlátozás értelmében a naptár szerinti páratlan napokon csak a páratlan rendszámú járművek, a páros napokon pedig csak a páros és a 0-ra végződő rendszámú járművek közlekedhetnek a főváros közigazgatási határán belül. A rendőrség nem büntet, csupán kéri a lakosságot, hogy tartsa be a korlátozást.

A korlátozásra azért volt szükség, mert a levegőben levő szálló por mértéke vasárnap délelőtt kilenc vidéki városban is átlépte a riasztási küszöböt. Szmogriadó riasztási fokozatot akkor kell elrendelni, ha a por mennyisége két napon át eléri a köbméterenként 100 mikrogrammot, és a meteorológiai előrejelzés sem biztat javulással (például nem várható a szél feltámadása). A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a szálló por aránya a Nagytétényi úti és a csepeli mérőállomás adatai szerint két, egymást követő nap meghaladták a riasztási küszöbértéket, további 6 mérőállomáson pedig szombaton elérték azt. A szmogriadó addig marad érvényben, amíg a szálló por aránya 24 óra alatt nem csökken a határérték alá.