Forgó Morgó, Zöld Ki mit tud?…

Árok széle helyett inkább váltsuk vissza a régi, elavult gépeinket! – erre ösztönöz az új Forgó Morgó Országos Energiahatékonysági program. A Nemzetközi Energiahatékonysági Nap (március 6.) alkalmából elindul a „Legyen Zöldebb E-világunk!” kampány, melynek célja a háztartási energiahatékonyság növelése és a környezet megkímélése az elektromos, elektronikai hulladékoktól.

Forgó MorgóA kampányt öt régió nagyvárosaiban (Szeged, Pécs, Nyíregyháza, Miskolc és Veszprém) rendezik meg 2010. március 8. és június 5. között, helyszínenként – egy-egy zöld eseményhez kapcsolódóan – kétnapos kampányhétvégével zárva a programot.

 A szervezők elmondták, a tervek között szerepel, hogy Magyarország a következő 9 évben évi 1%-kal csökkenti a CO2 kibocsátást, 2016-2020 között pedig további 11%-kal. A változtatás fontos része a háztartások „zöldebbé” válása, ezen belül is az épületek energia-tanúsítványinak jobb minőségre váltása, a nyílászárók cseréje, a fűtés és az energiaháztartás, a világítás korszerűsítése, átállás megújuló energiákra, hőszigetelés és a nagyobb műszaki eszközök cseréje. Ehhez a Zöld Beruházási Rendszer, a Klímabarát Otthon, a Zöld panel Program és az Európai Unió is hozzájárul anyagi támogatással, ám Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium környezet-megőrzési szakállamtitkára szerint még további jelentős anyagi erőforrásokra, összesen mintegy 400 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy hazánk teljesítse az EU által megszabott feltételeket. Ennek az összegnek jelenleg azonban mintegy 10%-a áll csak rendelkezésünkre. A célok eléréséhez tehát még jelentős tőkebevonásra van szükség.

Igen nagy szerepe van a tudatformálásnak is, ezt a szervezők részben játékok, versenyek szervezésével, általános és középiskolai szintű környezeti nevelés keretében és felnőtt a lakosság anyagi érdekeltsége révén szeretnék megvalósítani.

forgomorgo_2Mészáros Fanni, a CECED Magyarország Egyesülés cégvezetője beszámolt arról, hogy az elmúlt évben a nagy háztartási gépek, elektronikai eszközök piacán a válság hatására a forgalom 15-20%-kal visszaesett, mivel a civil lakosság és a vállalkozások is kevesebbet költöttek ilyen eszközökre. Lelassult a szerkezetváltás, „az öreg, energiafaló háztartási gépek lecserélése korszerű, környezetbarát gépekre”. Sokan ragaszkodnak a régi darabokhoz érzelmi vagy anyagi okok miatt (sokba került, hosszú ideig törlesztették, megszokták stb.). Rengeteg munkahely szűnt meg a kereskedői és a gyártói szférában, valamint veszélybe került az e-hulladék visszagyűjtési kötelezettségek teljesítése, az elmúlt években felállt hulladék-begyűjtési rendszer további működése.

A kampány egyik fő célkitűzése idén is a régi, elavult elektronikai berendezések szelektív gyűjtésének, visszavételének megszervezése, a lakók ösztönzése új, A, A+ vagy A++ energia-besorolású  háztartási gépek vásárlására – a régi gépek visszaváltásával, beszámításával, a mobilkészülékek visszavételével – a kereskedőkön és a hulladékgyűjtő pontokon keresztül. Ennek a programnak a megszervezését részben az ELECTRO-COORD Magyarország vállalta, logisztikai rendszerén keresztül megoldott a régi készülékek elszállítása és a környezetbarát feldolgozása.

forgomorgo_3Tóth Zoltán, az ELECTRO-COORD Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint hazánkban az egyik fő probléma az e-hulladékok begyűjtése terén, hogy a kisgépek – hajszárítók, vasalók, kisrádiók – még ma is legtöbbször a kommunális hulladékba és illegális szemétkupacokba, az erdő szélére kerülnek, hiszen ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módja annak, hogy az emberek megszabaduljanak tőlük, de egyben erősen környezetszennyező is.

A nem szakszerű és megfelelő szétbontás, hulladékkezelés komoly környezeti károkat okoz. A szelektív gyűjtés fontosságára hívják fel a figyelmet a kampányhétvégén kihelyezett gyűjtőedényekkel is.

A helyi kampányok keretén belül a gyerekekhez, fiatalokhoz is szólnak. A Forgó Morgó – a kampány „energia tanácsadó” jelképe – díjazza az iskoláknak szervezett e-hulladékgyűjtő verseny legjobbjait. A diákok és családjaik a rádióban és a televízióban Zöld Ki mit tud? versenyen mérhetik össze öko-kreativitásukat. Ismét lesz gyermekrajz pályázat, továbbá öko-kvíz a Múlt és a Jövő Házában. A korábbi sikerekre való tekintettel, ismét elindul a Keressük a régió legöregebb még működő háztartási gépeit! játék, és a beérkezett „pályaművekből” a kampányhétvégén kiállítást rendeznek a szervezők, kisorsolják a győzteseket is.

Képek forrása: Konkam Stúdió

G. Á.