Intelligens „zöld” járművek

Alternatív meghajtású, klímabarát gépjárművek gyártásával és karbantartásával foglalkozó képzés indul Debrecenben. A hallgatók az intelligens szerkezetek karbantartásának, javításának kulisszatitkaival egyetemi és a középiskolai műhelyekben ismerkedhetnek.

A Debreceni Egyetem Műszaki Kara és a Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola kooperációjának köszönhetően új, alternatív hajtású járművek üzemeltetésével és karbantartásával foglalkozó tantárgyak fogják színesíteni a gépészmérnök-képzést. Az egyetem és a középiskola közös elektronikai labort alakít ki a Műszaki Kar épületében a National Instruments debreceni leányvállalatának közreműködésével. A cég a Műszaki Karon tervezett alternatív hajtású járművek motor- és akkumulátorvezérléséhez szükséges alkatrészeket is biztosítja majd.

A járműtechnikai képzés alapjait a gépészmérnök és mechatronikai mérnökhallgatók az egyetemen sajátíthatják el, az intelligens szerkezetek karbantartásának, javításának kulisszatitkaival az egyetem és a középiskola műhelyeiben gyakorlatokon ismerkedhetnek.

A képzés új tantárgyai többek között a műszaki felsőoktatási képzés népszerűsítésében is jelentős szerepet játszhatnak, valamint segíthetik a gimnáziumi tanulók későbbi helytállását a műszaki felsőoktatásban. A Debreceni Egyetem és a Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola 2010. február 26-án aláírt megállapodásának további célja az alternatív hajtású autók gyártásához, üzemeltetéséhez szükséges középfokú és felsőfokú szakemberképzés, valamint a mechatronikai és járműtechnikai oktatás összehangolása.

„A Műszaki Kar gépészmérnök-képzésének sokoldalúságát jelzi, hogy hallgatóink már számos alkalommal értek el kiváló eredményeket az alternatív meghajtású járművek versenyein. Amikor először kiírták a levegővel hajtott, úgynevezett pneumobilok versenyét, a mi járművünk lett az év pneumobilja, sőt beválasztották Magyarország 100 csodája közé. De a tavaly megrendezett, akkumulátoros csavarhúzó-gépekkel működő elektromobilok megmérettetésén is első helyezést értünk el. Most is készülünk az újabb elektromobil és pneumobil versenyekre, idén először pedig az áprilisi Széchenyi futamon is indulunk egy elektromos hajtású autóval.” – mondta el dr. Husi Géza, a Műszaki Kar dékánhelyettese.

(Forrás: Intelligens, zöld járművek a DE hallgatóitól)