A boldogság ára

Mire van szüksége az embernek a boldogsághoz, és mibe kerül ez az emberiségnek, a Földnek, milyen hatással vannak döntéseink a környezetre? A Tükörben a Világ kiállítás művészi igénnyel és eszközökkel próbál választ adni ezekre a kérdésekre.

20100410-elado-a-vilagBudapesten, az Iparművészeti Múzeumban, 2010. április 14. és május 16. között ingyenesen bejárható a fenntarthatóság ösvényén ez a kiállítás, mely színes, kacskaringós víziókkal és temérdek játékkal várja az érdeklődőket. A kiállítás izgalmas és könnyen fogyasztható formában az eddig szűk szakmai körben megfogalmazott gondolatokat juttatja el a látogatókhoz. Ezt segíti a művészi igénnyel kidolgozott vizualitás, a kreatív ötletek hada, a közérthető tálalás.

Mi az, ami igazán fontos?

Egy földgömb, melyen kézzel tapintható az erdők fogyatkozása. Egy fiatal lány kék hangulatú szobája mesélő tárgyakkal. Kockás terítőn hazai és tengerentúli paprika… A Tükörben a Világ kiállítás mindezekkel arra tesz kísérletet, hogy művészi igénnyel mutassa be az ember és a természet viszonyát. Mire is van szüksége egy embernek, és ennek milyen hatása van környezetére? A kiállítás alkotói e kérdésre válaszul tíz izgalmasan berendezett szobát álmodtak meg. A szobák mindegyike kapott egy nevet: Tudás. Túlélés. Választás. Alkotás. Identitás. Pihenés. Biztonság. Szeretet. Álom. Részvétel.

20100410-fogalmakA szobákban megjelenített példák megmutatják, hogy a boldogságot sokféle módon keressük , és minden egyes lépésünk kihat a természetre és embertársaink életére is. A Szeretet szobában például az ajándékozás kerül górcső alá. Akinek elege lett a fogyasztói társadalom felesleges dorbézolásából, az itt hulladék alapanyagból készíthet ajándék füzetet, vagy kényeztető utalványt tölthet ki szeretteinek címezve. Az Alkotás szobában a tervezők találják szembe magukat égető kérdésekkel. Vajon hogyan és mit alkosson fenntarthatóan és tudatosan a designer? Azaz: kényelmünk érdekében ne éljük fel a levegőt, a talajt és a vizeket, és ne foglalkoztassunk modern rabszolgákat. A Pihenés szobában egy óralap arra vár, hogy a látogatók berajzolják: mivel töltik el egy napjukat? Extrém lábbelik is fellelhetőek a tárlaton. Nem sétálásra szolgálnak, hanem arra, hogy az ökológiai lábnyom elvont fogalmát szemléltessék, megértessék igazán látványos és tapintható formában. Az élelmiszer-kilométerekről egy gusztusosan megterített asztal mesél, a tányérból ránk kacsint egy számológép, melyen kiszámolhatjuk, hány kilométert utazott reggelink a földtől az asztalig.

A Manfred Max-Neef chilei közgazdász gondolatai által inspirált tárlat a fenntarthatóság ösvényét kutatja. Számba veszi legfontosabb értékeinket, és pozitív magatartásmintákat sugall. A látogatók ötleteket meríthetnek arra vonatkozóan, hogyan élhetnek boldogan anélkül, hogy tevékenységükkel a bolygó túlélését és embertársaik életminőségét veszélyeztetnék. A kiállítás a konkrét javaslatokon túlmenően azt is sugallja, hogy nem csupán a technológiai vívmányoktól kell várnunk a megoldást; a boldogság és harmónia érdekében sokszor mérlegre kell tennünk: mi az, ami igazán fontos.

Fenntartható április

A kiállítás ünnepélyes megnyitó ja 2010. április 13-án 17:00 órakor lesz az Iparművészeti Múzeum földszinti galériáján. Ezt követően bő egy hónapon át konferencia, filmvetítés, koncert várja a látogatókat. A kiállítással párhuzamosan üdítő tavaszi időtöltést kínálnak a vasárnapi Kreatív Piknikek, ahol lehet biciklit javítani, komposztálni és az öko-design fogalmával ismerkedni.

2010. április 18-án, vasárnap 13:00 órakor speciális tárlatvezetést tartanak öko-desinger és művész vendégeknek a kiállítás alkotói: Pais Panni designer, szociológus és Kismarty-Lechner Zita vizuális kommunikáció tervezőművész.

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács szakmai támogatóként segíti a kiállítást, melynek érdekes állomása lesz a 2010. április 20-i „Jövőkereső” konferencia.

Vizuális nevelés másképpen

20100410-3d-foldgombokA Tükörben a Világ csapatot a Zöld Fiatalok és a Cellux Csoport alapította; 2006 óta tartanak a globalizáció témáját feldolgozó interaktív foglalkozásokat gyerekeknek és fiataloknak. Üzenetük: az ember cselekvő lény, aki a szűkebb-tágabb világ történéseinek nem passzív elszenvedője, hanem kreatív alakítója. A kiállítás fő támogatója, az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. már évek óta kiemelkedő kommunikációt folytat a környezettudatosság elterjesztése területén, és különösen fontosnak tartja a fenntartható alternatívák bemutatását. A kiállításnak helyet adó Iparművészeti Múzeum kiváló oktatási színtere és inspirációs forrása a kortárs iparművészeti és design törekvéseknek. Profiljából következően alapvető feladatokat lát el a vizuális kultúra, az ízlésnevelés, a környezetkultúra alakítása területén. Múzeumpedagógiai tevékenysége során – mely aktív interpretáló és alkotó tevékenység – kiemelten figyelembe veszi a NAT fejlesztési feladatai közül az esztétikai, művészeti tudatosságot, valamint a környezettudatosságot. Az előzetesen bejelentkező iskolai osztályok számára térítésmentes tárlatvezetést biztosítanak a szervezők.

Időpont egyeztetés: Bedőné Kőrösi Piroska 30/30-49-114, e-mail: tukor@okopack.hu

Helyszín: Iparművészeti Múzeum 1091 Budapest, Üllői út 33-37.
Információ: 36-1-456-5107, E-mail: info@imm.hu, Honlap: www.imm.hu,

További információ: www.tukorbenavilag.hu

Sajtókapcsolat : Hankó Gergely, tel.: 70/24-96-113; e-mail: gergely@okopack.hu, és Jagodics Edit, e-mail: tukorbenavilag@zofi.hu

(Forrás: Tükörben a Világ sajtóközlemény kulturális.pdf, Tükörben a Világ kiállítás )