Büszkeségünk, Aggtelek

Az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) Magyarország sorrendben negyedik nemzeti parkja. 1985-ben alapították, kimondottan a geológiai értékek, a felszíni karsztjelenségek és az európai hírű karsztbarlangok védelmére.

A táj 1995-ben lett az UNESCO Világörökség tagja. Magyarország minimum 273 barlangjából 30 itt található. A nemzeti park területén van a 10-11 millió évvel ezelőtt élt rudabányai előember nyomainak lelőhelye is. A barlangtúrák során az Aggteleki-karszt földalatti élővilága, például az aggteleki vakrák (Niphargus aggtelekiensis) is a szemünk elé kerülhet.

Barlangok vidéke

A területen 6, egymástól független barlang látogatható. A többi barlangot is ismerő természetbarátok szerint az esztramosi Rákóczi-barlang a legszebb. Ez a kőbánya 170 m tengerszint feletti magasságban húzódó tárójából nyílik. Az első barlangszakaszt 1958-ban járták be és térképezték fel. A barlang teljes ismert hossza 218 m, függőleges kiterjedése 79 m. Legjellemzőbb formái a magasba nyúló kürtők és az üstös oldások. Az üregrendszert cseppkő- és kristályos képződmények teszik feledhetetlenné. A cseppkövek mellett változó méretű szegfűkalcitok, borsókő változatok láthatók. A Rákóczi-barlang hazánknak is a legszebb látogatható barlangja.

A Baradla-Domica barlangrendszer eddig ismert szakaszainak hossza összesen 25 km. Ebből 5,6 km a Szlovákiában található Domica-barlang hossza. A több bejárattal nyíló Baradla a rendszer legrégebben kutatott, legismertebb kincse. A barlangot a múlt században a világ második, 1973-ban a huszadik leghosszabb barlangjaként tartottak nyilván. A barlangrendszer legnagyobb cseppköve a 17 m magas Csillag-vizsgáló a jósvafői részben található. A barlangról 1549-ről maradt fenn az első írásos emlék.

A Bódvaszilas mellett fekvő Alsó-hegy Kis-vízesés-töbör alján nyílik az ANP egyik leglátványosabb víznyelőbarlangja, a Meteor–barlang. A nagyközönség számára megnyitott barlangok közül ez állítja a legnagyobb kihívás elé a látogatót. A bejárat eléréséhez fel kell mászni az Alsó-hegyre, majd a töbör alján nyíló szűk bejáraton át lehet bejutni a Meteor-barlangba. a barlang hőmérséklete: 10,5-11,0oC, a relatív páratartalom: 95-100%.

A Vass Imre barlang Jósvafő északi részén fekvő Tohonya-völgyben, a Papp Ferenc Kutatóállomás közelében található. Ez, a hidrológiai jelentőségéről ismert barlang néhány éve látogatható. A barlangbejárat közelében található a Kis-Tohonya-forrás és a hucul ménes.

Jósvafő környékének negyedik legnagyobb barlangja a Tohonya-forrás felszín alatti vizes járata, az egy kilométer hosszúságú Kossuth-barlang.

A Jósvafőtől északra, a Tohonya- és a Szelce-völgy elágazásának közelében fakadó bővizű forrást, Malom-, Névtelen- vagy Nagy-Tohonya-forrásként emlegetik. Vizének hőmérséklete átlagosan 13,5°C (minimum 11,0°C, maximum 15°C). A forrás felett, a Szelce-pusztára vezető kocsiút mellett lévő üregből télen gőz gomolyog, ezért Szelelő-lyuknak nevezték el.

Madárgyűrűzés

A nemzeti park területén és térségében több jelzett kerékpárút található. A kerékpáros turizmus lehetőségeinek bővítésére a szögligeti Szalamandra-házban kerékpárkölcsönző működik. A határnyitás óta a Szlovák-karszt Nemzeti Park területére is át lehet kerekezni, akár közút igénybevétele nélkül is.

A nemzeti parkban számos különleges szórakozási lehetőség is kínálkozik Jósvafőn gyermekek részére lovas tábort szerveznek, amelyen a résztvevők bepillantást nyerhetnek a ménes életébe, és ha van kedvük, megtanulhatnak lovat ápolni.

Szalonna és Perkupa községek között a bódva-völgyi Madárvonulás-kutató és gyűrűző tábor minden évben fogad érdeklődőket augusztus – október időszakban. A már több mint 25 év óta folyamatosan megrendezett táborban eddig több 10 000 madár került meggyűrűzésre, és számos érdekes adat gyűlt össze az ANP területén megforduló madarakról. A tábor szabadon látogatható, kicsik és nagyok számára is.

(Forrás: www.anp.hu, Irány Magyarország!, Geocaching.hu)