Használt ruhából művészi alkotások

Amit meguntunk, másnak kincs lehet. Idén már másodszorra lesz Budapesten is elérhető a „Retextil Nyitott műhely” a Kesztyűgyár csere-bere börzével egy időben. A műhely és a börze egyaránt segíthet újrahasznosítani azokat a régi holmikat, melyeknek otthon már nem vesszük hasznát.

20100423_Retextil1Április 30-án ismét Budapestre, a Kesztyűgyár közösségi házba látogat a „Retextil Nyitott műhely”, ahol az érdeklődők olyan magyar fejlesztésű módszert kapnak kézhez, amellyel csökkenthetik a környezetükben felhalmozódó háztartási textilhulladék mennyiségét, miközben elsajátítják az ősi kézműves technikákat is (ismeretbővítés, készségfejlesztés és hagyományőrzés). Nyitott műhelyükre szeretettel várnak a szervezők minden kedves érdeklődőt, ahol megnézhetik a Retextil technológiát, a tárgyak készítését, illetve saját maguk is kipróbálhatják, elsajátíthatják azokat. A Retextil Alapítvány munkatársai megmutatják, hogyan lehet használt textíliából párnákat, lámpaernyőket és egyéb textíliákat készíteni.

Re-design és rehabilitáció

A Retextil Alapítvány 2004-ben alakult Pécsett annak érdekében, hogy terjessze és átadja a retextil know-how-t, azaz a háztartási és ipari textilhulladék újrahasznosításának egy speciális és eredeti módszerét. Magyar találmány, védett név – és egyben a közös emberi alkotóképességet is építi. A hagyományos textiltechnikából kiindulva csökken a környezetünkben felhalmozódó háztartási textilhulladék mennyisége.

A Retextil tárgy/termék készítése nem igényel más energiaforrást, csak az emberi energiát. A módszer alkalmazása különösen jó hatással van csoportok, emberek együttműködésére. Az Alapítvány nappali – államilag akkreditált – rehabilitációs foglalkoztatójában jelenleg 24 megváltozott munkaképességű, fogyatékos, hátrányos helyzetű embert foglalkoztatnak az általuk kifejlesztett közösségi alapú rehabilitáció módszerével. A termékek 100%-ban kézzel készülnek, 100%-ban újrahasznosított anyagból, egyedi tervek alapján. Egyszerű eszközökkel készült ökodesign és rehabilitációs célú termékek, melyekből személyre szabott hinták, labdák, egyéb tárgyak készülnek. A technológia alkalmas közösségi és rehabilitációs terek készítésére is. A technológia nagy munkaigényű, sok textilhulladékot dolgoz fel, és személyre szabott rehabilitációra alkalmas.

Újrahasznosított alkotások házilag és kifutóra

20100423_retextil4A Retextil technika a hagyományos technikák Retextil szálra való alkalmazása. Fonással, szövéssel, hurkolással, csomózással jön létre az új darab, alapanyagként tiszta, de már nem hordott, vagy divatjamúlt ruhákat csíkokra vágnak és sodró, fonó technikával új fonalat, kötelet, szálakat készítenek. Terápiás célja mellett iparművészeti és készségfejlesztő is egyben, továbbá segíthet „eltüntetni” a másképpen már nem hasznosítható ruhákat, textileket. A technikát akár gyerekek is könnyen megtanulhatják és hasznos, szép tárgyakat készíthetnek otthon is.

A Retextil Alapítvány emellett második alkalommal is meghirdeti, hagyományteremtő céllal, az ökodesign pályázatot a tavalyi sikeres „RERUHA – Gondold újra a ruhatáradat!” című pályázati felhívás folytatásaként, együttműködve a Perspektíva Összművészeti Egyesülettel. A versenyre reciklikált anyagokból készült alkotásokkal lehet pályázni öltözék, ékszer és egyéb öltözék-kiegészítő, lakberendezési tárgyak (pl. kisbútor, egyéb használati tárgy) kategóriákban. A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri bírálja el kategóriánként, majd a legjobb pályaműveket díjazzák.

Hazánkban már más közhasznú szervezetek, civil szervezetek és művész csapatok és önálló művészek is felhasználnak művészi célra használt tárgyakat: leszedett reklámmolinókat, kerékpárgumit, használt ruhákat és egyéb anyagot. Az újrahasznosító eljárással készült használati tárgyak és művészi alkotások célja a hulladék és szemét felhalmozódásának megelőzése, új hobbitechnikák megtanítása a közönségnek és az újrahasznosítás népszerűsítése. A technikák legtöbb esetben otthon is alkalmazhatók, könnyen elsajátíthatók.

Csere-börze mindenkinek

Ezzel párhuzamosan ismét lesz csere-bere börze is, ahol azokat a ruhákat lehet elcserélni, melyek még jók lehetnek valakinek. Ami nekünk már nem tetszik, meguntuk, kinőtte a gyerek, kihíztuk vagy épp kifogytunk belőle, másnak kincs lehet. A börze egyik célja lehetőséget biztosítani a lakosságnak, hogy megszabaduljanak fölösleges ruháiktól és egyéb, még használható tárgyaktól, és cserébe válogathassanak maguknak olyan ruhaneműket és egyebeket, amiket hordani, használni szeretnének utána. Ezzel is szeretnék felhívni a tömegek figyelmét a túlfogyasztás káros szokására és arra, hogy a környezetünk védelme sok kis lépéssel kezdődik. A leadott holmikért az átvevő asztalnál bónokat adnak, ezeket lehet „új” dolgokra becserélni. A börze utolsó félórájában, mint minden alkalommal, most is szabadon elvihető minden maradék, pontlevonás nélkül. Ami ekkor sem „megy el”, a környékbeli nehéz helyzetű családokhoz, hajléktalan szállóra és segélyszervezetekhez kerül, vagy a Retextil Műhely dolgozza fel.

Időpontok: minden hónap utolsó péntekén, 15.30 – 18.00 között.
Helyszín: Kesztyűgyár Közösségi Ház, 1081 Budapest, Mátyás tér 15.